Μελισσόχορτο, αντίδοτο στο στρες

Μελισσόχορτο, αντίδοτο στο στρες

Το απλό στη φροντίδα του και εξόχως αρωματικό βότανο αποτελεί ένα πρώτης τάξεως αγχολυτικό.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστριακή γιαγιά μου λάτρευε τη φύση και υπηρετούσε την τάξη. Ένα από αυτά της τα γνωρίσματα το κληρονόμησα στο ακέραιο, για το άλλο καλύτερα ας μη γίνεται λόγος. Έζησε ταραχώδη ζωή, πέρασαν από πάνω της δύο μεγάλοι πόλεμοι, βίωσε την προσφυγιά. Δικαίως λοιπόν τα νεύρα της ήταν μονίμως τεντωμένα. Ήμουν δέκα χρονών όταν με τον μικρότερο εξάδελφό μου περιπλανηθήκαμε για μία ολόκληρη μέρα στο δάσος χωρίς πρώτα να ενημερώσουμε. Βρισκόμουν εκτός Ελλάδος, για διακοπές, δεν επιτρέπονται όλα; Σουρούπωνε καθώς γυρίζαμε. Στην αυλή μάς υποδέχτηκαν, εμφανώς ανακουφισμένοι, ο κοινοτάρχης και ο πύραρχος του χωριού − μας έψαχναν τα αγήματά τους από το μεσημέρι. Της γιαγιάς είχε γυρίσει το μάτι, έκλαιγε, φώναζε και χειρονομούσε μαζί. Φοβήθηκα ότι θα τις αρπάξω, αλλά ευτυχώς είχε ανατραφεί με όπερα. Λίγο πριν σκάσει από τον θυμό, έριξε σε ένα ποτήρι νερό μια κουταλιά υγρού από ένα φιαλίδιο και το κατέβασε μονορούφι. Ήταν αφορμή για να λοξοδρομήσω την κουβέντα: «Τι είναι αυτό, αγαπημένη μου γιαγιά;» «Μελισσενγκάιστ για τα νεύρα μου»

Πραγματικά, σε λίγο είχε ηρεμήσει, και μάλιστα χώθηκε στην κουζίνα της για να μας μαγειρέψει. Το «κάλεσμά» μου μάλλον προϋπήρχε, αλλά ίσως αυτή η εμπειρία ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή μου με τα βότανα. Το επόμενο πρωινό, αφού πρώτα με κατσάδιασε ξανά, μου μίλησε για το θαυματουργό απόσταγμα που παρασκευάζουν καλόγριες σύμφωνα με μια μεσαιωνική συνταγή βασισμένη στο μελισσόχορτο ή αλλιώς μελισσοβότανο (Melissa officinalis). Επέμενε ότι με τη χρήση του ανακουφίζεται ο νευρογενής πονοκέφαλος και στομαχόπονος, κατευνάζονται τα οξυμμένα νεύρα, καταπολεμάται το κρυολόγημα.

Από τότε πέρασαν κάμποσες δεκαετίες και η σύγχρονη φυτοθεραπεία έχει σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώσει όσα σχετικώς ισχυρίζεται η καλογερική ιατρική. Η τακτική χρήση του μελισσόχορτου μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στους πάσχοντες από αϋπνία, πονοκεφάλους ή έντονη αίσθηση καρδιακών παλμών, όταν αυτά προκαλούνται από χρόνιο άγχος. Επίσης, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση, ενώ τονώνει και τη λειτουργία της μνήμης. Όλα τα παραπάνω με τη χρήση σκευασμάτων του εμπορίου ή πίνοντας μια δυο κούπες από το έγχυμα που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε στο σπίτι με τα ξερά ή νωπά του φύλλα. Κάνοντας επάλειψη με το (πάντοτε αραιωμένο) αιθέριο έλαιό του, μειώνονται η ένταση και η έκταση της φλεγμονής από την προσβολή των ερπητοϊών.

Το άρωμα λεμονιού που αναδίδει το μελισσόχορτο αρέσει πολύ, εκτός από εμάς, και στις μέλισσες, οι οποίες κάθε καλοκαίρι δελεάζονται από το νέκταρ που εκκρίνουν τα άνθη του. Επειδή μάλιστα περιέχει ουσίες που μοιάζουν αρκετά με τη φερομόνη που εκκρίνει η βασίλισσά τους, οι μελισσοκόμοι το αξιοποιούν για να προσελκύσουν τους αφεσμούς. Χάρη προφανώς σε αυτές τις χρήσιμες ιδιότητες, έλαβε τα δημώδη ονόματά του, ενώ και οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται πως τις γνώριζαν, καθώς το αποκαλούσαν «μελισσόφυλλον».

Πλούσια ανθοφορία

→ Το πολυετές μελισσόχορτο είναι φυτό απλό στη φροντίδα του, αρκετά ανθεκτικό στο ψύχος, στον καύσωνα και στα συνήθη λάθη όσων κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην τέχνη της κηπουρικής. Θα λάβει όμως εντυπωσιακές διαστάσεις αν ικανοποιήσετε τις βασικές ανάγκες του: γόνιμο έδαφος που στραγγίζει ικανοποιητικά, μια ηλιόλουστη θέση, αζωτούχα λίπανση κάθε άνοιξη, τακτικό πότισμα το καλοκαίρι και αυστηρή λίπανση στα τέλη του φθινοπώρου. Αναπαράγεται πολύ εύκολα με σπόρο, και έτσι εξαπλώνεται γρήγορα και μάλλον ανεξέλεγκτα στον κήπο. Προσωπικώς δεν το θεωρώ πρόβλημα, μου αρέσει όταν βαδίζω στα χωμάτινα μονοπάτια μου να αναδίδεται η απολαυστική οσμή του. Αν όμως είστε λάτρης του αψεγάδιαστου χλοοτάπητα, θα πρέπει απλώς την εποχή της ανθοφορίας να το κλαδεύετε τακτικά, ώστε να μην προλαβαίνει να παράγει σπόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή