Αρσενικό & θηλυκό, Βόρειοι & Νότιοι

Αρσενικό & θηλυκό, Βόρειοι & Νότιοι

Για το μυθιστόρημα Neverhome και τη γυναίκα που ντύθηκε άνδρας για να πολεμήσει.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατάχθηκε με το όνομα Ας Τόμπσον, στο στρατόπεδο απέκτησε το παρατσούκλι Γενναίος Ας, αλλά εξαρχής ως αναγνώστες γνωρίζουμε ότι πρόκειται για την Κοστάνς, μια γυναίκα που άφησε τον σύζυγό της στο αγρόκτημα, φόρεσε ανδρικά ρούχα και έφυγε. Στην πρώτη πρόταση το εξηγεί ξεκάθαρα: «Ήμουν δυνατή, εκείνος όχι, έτσι ήμουν εγώ που πήγα στον πόλεμο για να υπερασπίσω τη Δημοκρατία». Ο πόλεμος αυτός είναι ο αμερικανικός εμφύλιος και μπορεί η ιστορία που αφηγείται ο Λερντ Χαντ στο Neverhome (εκδ. Πόλις) να είναι επινοημένη, ωστόσο γνωρίζουμε ότι περισσότερες από 400 γυναίκες πολέμησαν μεταμφιεσμένες εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του 1860 (π.χ. η Φράνσις Κλέιτον, φωτογραφία). Εκτός από την Ιστορία, υπάρχει και μια μεγάλη λογοτεχνική παράδοση μεταμφιέσεων, για πολεμικούς σκοπούς ή και άλλους, από τον Σαίξπηρ μέχρι τον Ροΐδη. Η Κοστάνς αφηγείται την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο και είναι σαν να ακούμε την προφορά της, τα τραχιά αγγλικά μιας Αμερικανίδας αγρότισσας του 19ου αιώνα. Αυτή η εκπληκτική ζωντάνια είναι ένα από τα επιτεύγματα του Χαντ. Ένα άλλο είναι η φυσικότητα με την οποία μας εισάγει σε έναν κόσμο βίας. Και ένας κόσμος βίας, συνήθως, σε καταπίνει. Πιθανόν ο Χαντ να ήθελε να θίξει και έμφυλα ζητήματα μέσα από αυτή την ιστορία, ίσως και όχι, τα συμπεράσματα είναι προφανή σε αυτό το επίπεδο, αλλά μάλλον δευτερεύοντα. Οι διάλογοι της Κοστάνς με τη νεκρή μητέρα της (σε μορφή συνείδησης, ας πούμε) είναι ανεκτίμητοι. Για την ιστορία, επίσης, αναφέρω ότι ο Χαντ είναι παντρεμένος με την ποιήτρια Ελένη Σικελιανού, δισεγγονή του Άγγελου Σικελιανού.

Αρσενικό & θηλυκό, Βόρειοι & Νότιοι-1Info:
Το Neverhome του Λερντ Χαντ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση Χρήστου Οικονόμου.

 

 

 

Αρσενικό & θηλυκό, Βόρειοι & Νότιοι-2ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Επανεκδόθηκε το σατιρικό μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς England, England (εκδ. Μεταίχμιο), στο οποίο μια νέα Αγγλία δημιουργείται με τη μορφή θεματικού πάρκου στη νήσο Γουάιτ. Στερεοτυπικές βρετανικές εικόνες υποκαθιστούν την πραγματικότητα σε μια τετραπέρατη ιδέα φιλοσοφικών προεκτάσεων. 

 

 

Αρσενικό & θηλυκό, Βόρειοι & Νότιοι-3ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ που με συνέπεια διοργανώνονται στη χώρα μας, το ΛΕΑ (Ελληνο-ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας εν Αθήναις), ξεκινά αύριο (11-18/10) με καλεσμένους από τον ισπανόφωνο και τον πορτογαλόφωνο κόσμο, εγκαινιάζοντας επίσης τον θεσμό των Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Αρσενικό & θηλυκό, Βόρειοι & Νότιοι-4ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια περίοδος εξαιρετικά γοητευτική ως μελετητικό αντικείμενο, πολύπλοκη, πολύπλευρη, επικίνδυνη. Ο Ψυχρός Πόλεμος (εκδ. Gutenberg) του Τζον Λάμπερτον Χάρπερ είναι ένα πληθωρικό, ιστορικό ανάγνωσμα που μετρά με ψυχραιμία τη σύγκρουση δύο κόσμων από την οποία γεννήθηκε η σημερινή εποχή. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή