Fine dining στο Χαλάνδρι

Ο Γάλλος σεφ Jean-Charles Metayer και ένα ευφάνταστο ελληνογαλλικό fusion στο Le Pavillon.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια μονοκατοικία του Μεσοπολέμου με έναν ωραίο κήπο, στο Χαλάνδρι, κατοικοεδρεύει εδώ και λίγους μήνες ο Γάλλος σεφ Jean-Charles Metayer, που δημιούργησε το εστιατόριο Le Pavillon μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, επιχειρηματία Άγγελο Κονταράτο. Οι χώροι του εστιατορίου είναι διακοσμημένοι με τα αρχικά παραδοσιακά ξύλινα στοιχεία, τα κεραμικά πλακάκια και τα σκαλιστά γύψινα, ενώ έχουν γίνει και μίνιμαλ προσθήκες, όπως ο πολυέλαιος του Βρετανού σχεδιαστή Tom Dixon, τα τραπέζια από ξύλο ελληνικής δρυός και γκρι μάρμαρο Διονύσου και τα έργα της καλλιτέχνιδας Μαίρης Ρουσιώτη, που προσθέτουν διακριτικές, σύγχρονες πινελιές πολυτέλειας. 

Fine dining στο Χαλάνδρι-1

Η κουζίνα έχει γαλλικό πρόσημο, με αρκετές αναφορές σε ελληνικές πρώτες ύλες και συνταγές. Στο μενού παρελαύνουν, εκτός από τις καινούργιες δημιουργίες, και τα δικά του αγαπημένα πιάτα από την 20ετή γαστρονομική του πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δοκιμάσαμε το μενού degustation έξι πιάτων, ένα σερί που αποδεικνύει ότι ο σεφ και νόστιμος είναι, και αισθαντικός, αλλά και δυνατός στο τεχνικό κομμάτι. Με τα amuse bouche στην αρχή και τα mignardise του ως επίλογο, να περιφρουρούν πέντε αλμυρά πιάτα και ένα επιδόρπιο, ξεχώρισα μακράν τις υποδειγματικά μαγειρεμένες καραβίδες Χαλκίδας με χταπόδι καρπάτσιο, σερβιρισμένα με ζυμαρικά από μαύρο σουσάμι. Ένα πιάτο-θαύμα, σαν κύμα νοστιμιάς από τα βάθη της θάλασσας. Από τα ωραία του μενού και ο καπνιστός μαύρος μπακαλιάρος, με τις τρυφερές νιφάδες της σάρκας του να χωρίζονται με το πιρούνι και με το μελάνι σουπιάς και τον αφρό πατάτας αρωματισμένο με βανίλια να του ταιριάζουν γάντι. Τα λευκά σπαράγγια –προφανώς εισαγωγής, αφού στην Ελλάδα δεν είναι η εποχή τους– συνοδεύονται από μια ωραία ιωδιούχο σαλάτα οστρακοειδών από ζελέ κρασιού Σάμου, crumble βοτάνων και σάλτσα Hollandaise σε ένα ωραίο σύνολο. Μπορεί κανείς να επιλέξει πιάτα από το menu à la carte, το οποίο θα προσαρμοστεί στα νέα εποχικά δεδομένα. Συνοδεύσαμε το φαγητό με κρασιά από τη wine list των 100 ετικετών, την οποία επιμελείται ο σομελιέ Άγγελος Αντωνίου. 

Το Le Pavillon είναι μια γαστρονομική εμπειρία fine dining, έτσι όπως έχει μάθει και ξέρει να κάνει καλά ο Jean-Charles Metayer.

Προσωπικά θεωρώ, όμως, πως αυτό που λείπει από την Αθήνα δεν είναι άλλο ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, αλλά κυρίως μαγαζιά με προϊοντοκεντρικό ενδιαφέρον και χωρίς να είναι ζητούμενο η γαστρονομική επιτήδευση. Πολύ θα ήθελα να δω και τη λιγότερο fine πλευρά του σεφ και να μάθω τις μαγειρικές του σκέψεις επάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Το πιάτο με τις πολύ νόστιμες καραβίδες, λόγου χάρη, οι οποίες έρχονται από τη Χαλκίδα και διακρίνονται για τη νοστιμιά τους, είναι ένα έξοχο τέτοιο παράδειγμα και μια καλή αρχή για ένα γόνιμο αλισβερίσι με τα καλά και ποιοτικά που βγάζει αυτός ο τόπος.

MOOD Γαστρονομικών εξερευνήσεων.  
CROWD Αθηναίοι γκουρμάν, απαιτητικό κοινό.  
ΚΟΣΤΟΣ 50-70 €/άτομο, μενού degustation 90 €. 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Περικλέους 31, Χαλάνδρι, Τ/210-68.15.774.  
ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Τρίτη-Κυριακή 18.00-00.00, Δευτέρα κλειστά. Στη σελίδα τους στο Facebook ανακοινώνουν τις θεματικές βραδιές της Τετάρτης, τα Wine Rendezvous, όπου ο σεφ δημιουργεί ξεχωριστά μενού, ειδικά σχεδιασμένα για τα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα που παρουσιάζονται κάθε φορά. 
ΚΡΑΤΗΣΗ Απαραίτητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή