Η απειλή μπορεί να γίνει παρελθόν

Η απειλή μπορεί να γίνει παρελθόν

Περισσότερες από 100.000 γυναίκες έχουν προχωρήσει σε δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο μέσω του προγράμματος ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού που υλοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ήταν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Λίγο πριν σηκωθώ από το κρεβάτι, τυχαία ακούμπησα το χέρι μου στο δεξί μου στήθος και ένιωσα κάτι μικρό και σκληρό. Αναρωτήθηκα τι να είναι, αλλά, επειδή περίμενα περίοδο, δεν το αξιολόγησα ως κάτι ανησυχητικό. Λίγα χρόνια νωρίτερα, στον ίδιο μαστό, είχα αφαιρέσει ένα ινοαδένωμα και ήμουν πολύ συνεπής και τυπική στον έλεγχο, κάνοντας τις ενδεδειγμένες εξετάσεις στα ορισμένα χρονικά διαστήματα. Όταν όμως, τυχαία και πάλι, ένα δεκαήμερο αργότερα, το ξανάπιασα, ανησύχησα. Έκλεισα ραντεβού για εξετάσεις και σύντομα επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για κακοήθεια. Είχα καρκίνο». 

Η Αναστασία Κ. ήταν μία από τους 7.780 ανθρώπους που διαγιγνώστηκαν στην Ελλάδα με καρκίνο του μαστού το 2020. Την ίδια χρονιά, παγκοσμίως, κατεγράφησαν 2.261.419 περιστατικά της νόσου – αριθμός που αντιπροσωπεύει το 11,7% των συνολικών καρκίνων και το 24,5% των καρκίνων στο γυναικείο φύλο. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά αυτά ανέρχονται σε 12 και 27,7% αντίστοιχα, δηλαδή σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους και σχεδόν τρεις στις δέκα γυναίκες διαγιγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 2020. Ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον ο συχνότερος καρκίνος αθροιστικά και για τα δύο φύλα, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τον καρκίνο του πνεύμονα. Ευτυχώς, η έγκαιρη διάγνωσή του, σε συνδυασμό με τις νέες, πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, έχουν συμβάλει αποδεδειγμένα στη μακροχρόνια επιβίωση των ασθενών – το 80% επιζούν για τουλάχιστον δέκα χρόνια και, μερικές φορές, όταν η διάγνωση γίνεται σε αρχικά στάδια, πολύ περισσότερο. Επιπροσθέτως της χαμηλότερης επικινδυνότητας, δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών όσο παλιότερα. 

Έγκαιρη διάγνωση

«Είχα την τύχη να το ανακαλύψω νωρίς, αυτό μου είπε ο γιατρός μου. Το κατάλαβα όταν είδα το βλέμμα του καθώς κοιτούσε τη μαστογραφία μου, υπήρχε μια λάμψη ελπίδας εκεί. Μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα ξυπνούσα από ένα επίπονο χειρουργείο. Ακολούθησαν μήνες χημειοθεραπείας, με παρενέργειες που έμοιαζαν με μικρούς θανάτους, αλλά η πρόγνωσή του επιβεβαιώθηκε, όλα πήγαν εξαιρετικά καλά». Η Ελένη Ν. προγραμμάτισε το ραντεβού για τη μαστογραφία που της έσωσε τη ζωή τον Οκτώβριο του 2019, ακούγοντας ένα ραδιοφωνικό μήνυμα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την πρόληψη. Ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως μήνας για την ευαισθητοποίηση στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και σταδιακά αγκαλιάστηκε από τις οργανώσεις των γυναικών και όσων ασχολούνται με τον καρκίνο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς – η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Στη χώρα μας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια αυτή την εκστρατεία, αρχικά με ενημερωτικές εξορμήσεις μέσω των παραρτημάτων της σε όλη την Ελλάδα, με κινητοποιήσεις γυναικών με επιρροή στην ελληνική κοινωνία και με τη δημιουργία ενός ενημερωτικού δικτύου υποστήριξης και ενημέρωσης γυναικών και ασθενών.

Η απειλή μπορεί να γίνει παρελθόν-1

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού; Η απάντηση είναι ότι αφενός οι περισσότεροι και σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου δεν εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας, οπότε η πρωτογενής πρόληψη δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφετέρου έχει αποδειχθεί ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων όσο πιο πρώιμα ανακαλυφθεί η νόσος, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις και επομένως καλύτερη η πρόγνωση των ασθενών. Η εξέταση που κάνει εφικτή την ανακάλυψη των καρκίνων του μαστού όταν αυτοί είναι μικροί είναι ως γνωστόν η μαστογραφία και είναι διαπιστωμένο ότι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φτάνει το 30%.   

Κινητές μονάδες μαστογράφου

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πριν από 15 χρόνια προχώρησε στη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου προγράμματος ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης, που συμπεριλάμβανε και τις κινητές μονάδες μαστογράφου. Οι ενημερωτικές παρεμβάσεις, που βασικά προωθούσαν τη διάδοση του προληπτικού ελέγχου, άρχισαν πλέον να συνοδεύονται από την προσφορά δωρεάν προληπτικού ελέγχου, κυρίως στις γυναίκες που εξαιτίας του τόπου κατοικίας τους (π.χ. ορεινά χωριά, μικρά νησιά), της οικονομικής κατάστασής τους ή των προκαταλήψεών τους δεν είχαν τη δυνατότητα ή την αποφασιστικότητα να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο. Περισσότερες από 100.000 γυναίκες έχουν υποβληθεί όλα αυτά τα χρόνια σε δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο. «Η δράση έχει στηριχθεί και υλοποιηθεί χάρη αφενός στην επιστημονική και διοικητική μέριμνα των εκπαιδευμένων στελεχών της Αντικαρκινικής και αφετέρου στη γενναιόδωρη συμπαράσταση ευγενικών χορηγών, όπως της Estée Lauder, στα τελευταία δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Συνεχίζεται δε με μεγαλύτερη ένταση μετά την αναγκαστική ακινητοποίηση που προκάλεσε η παρατεταμένη απαγόρευση μετακινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας όλων όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία του κινητού μαστογράφου το γεγονός ότι, αν και ήταν λίγοι οι μήνες που μπόρεσε να κινηθεί η μονάδα, θα καταφέρει να κλείσει τον Οκτώβριο με σχεδόν 3.500 δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες σε διάφορες περιοχές της χώρας», σημειώνει με ικανοποίηση ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ψυχολογική υποστήριξη

Παρότι η έγκαιρη διάγνωση στέκεται σύμμαχος γυναικών και ανδρών σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, η ίδια η διάγνωση, αλλά και οι επεμβάσεις, οι παρενέργειες των φαρμάκων και όσα προβλήματα μπορεί να ακολουθήσουν είναι, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την ψυχολογία των ασθενών αλλά και των οικείων τους. «Κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός, μοναδικός, προσωπικός. Η δική μου εμπειρία, όμως, λέει ότι ο καρκίνος του μαστού αγγίζει θέματα γυναικείας ταυτότητας, σεξουαλικότητας. Όταν γίνεται μαστεκτομή, όπως στη δική μου περίπτωση, αποχωρίζεσαι ένα μέρος του σώματός σου, ένα κομμάτι ενός κεφαλαίου της ζωής σου, της μητρότητας. Όλα αυτά είναι πολλά θέματα να διαχειριστεί μια γυναίκα και συχνά σε πολύ λίγο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο», ομολογεί η Αναστασία Κ.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει δημιουργήσει, με τη βοήθεια του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή, το 215-215-2121, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν ασθενείς και φροντιστές για να συζητήσουν και να επιλύσουν το ψυχολογικό βάρος που μπορεί να τους έχει προκαλέσει η ασθένεια. Επίσης η Αντικαρκινική προωθεί στην πολιτεία προτάσεις για την επίλυση οικονομικών και επαγγελματικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. 

«Είναι βέβαιο πως, όταν όλοι μαζί συμμετάσχουμε ενεργά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, με όποιον τρόπο αυτό είναι εφικτό, μπορούμε να κάνουμε αυτή την απειλή για τις γυναίκες παρελθόν», σημειώνει ο κύριος Φιλόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θα βρείτε στο cancerhellas.org και στο τηλέφωνο 210.38.26.600

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή