Ποτέ την Κυριακή

Τα κυριακάτικα απογεύματα και μερικές ιδέες για να καταπολεμήσετε το σύνδρομο της Δευτέρας.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η «πριν από τη Δευτέρα μέρα» θα σηματοδοτείται από το σύνδρομο «αύριο έχουμε σχολείο». Μια μελαγχολική διάθεση την οποία προσπάθησα να διώξω κανονίζοντας φιλικά δείπνα. Όμως, επειδή «αύριο έχουμε σχολείο», τελικά δεν βόλεψαν ούτε εμένα ούτε τους προσκεκλημένους. Αποφάσισα, λοιπόν, φέτος να προσπαθήσω να καθιερώσω μικρά κοκτέιλ. Την κλασική ώρα, 7-9, που θα παραταθεί έως τις 10 και θα πέσουμε νωρίς στα κρεβατάκια μας χωρίς παραφορτωμένο στομάχι, αλλά με ένα χαμόγελο στα χείλη από την ευχάριστη παρέα. 

Διαλέγω ποτά που κατά τη γνώμη μου είναι τα καταλληλότερα να καταπολεμήσουν τη μελαγχολία των κυριακάτικων απογευμάτων του φθινοπώρου. Στην αρχή θα πιούμε σαμπάνια, παραφράζω το παλιό τραγουδάκι του Θέμη Ανδρεάδη, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να σου φτιάξει το κέφι. Κρασί συνώνυμο της χαράς της ζωής, λες κι οι φυσαλίδες ανεβάζουν τη διάθεσή σου. Παρήγγειλα στο www.botilia.gr Pierre Gimonnet Cuis 1er Cru (38,40 €). Mια Blanc des blancs σαμπάνια από έναν οίκο που διακρίνεται για τις σαμπάνιες του από Chardonnay. Μου αρέσει γιατί είναι δροσερή, λεμονάτη, κοφτερή. Βάζω στα μπολάκια τσιπς πράσινου μήλου, που ταιριάζουν τέλεια, μικρά τυροπιτάκια, βραχάκια παρμεζάνας και ψημένα αλατισμένα αμύγδαλα. 

Αν αφήσουμε τη σαμπάνια για άλλη φορά, η επόμενη πρότασή μου είναι το κλασικό, υπέροχο, παντός καιρού extra dry martini. Κρατώντας το τριγωνικό ποτήρι στο χέρι, αισθάνεσαι συμπρωταγωνιστής στην ταινία του Μπουνιουέλ Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας, στην ιστορική σκηνή όπου οι οικοδεσπότες (Κασέλ και Οντράν) επιδίδονται σε σεξουαλικά παιχνίδια στον κήπο, ενώ οι καλεσμένοι περιμένοντάς τους ετοιμάζουν μόνοι το dry martini τους στο σαλόνι. «Σε κωνικό ποτήρι», λέει ο Πολ Φρανκέρ. «Άριστο ηρεμιστικό», όπου θεμελιώδη σημασία έχει τόσο «τα παγάκια να είναι πολύ σκληρά και καλά παγωμένα στους -15°C» όσο και το να το πιεις «σιγά σιγά σαν τη σαμπάνια, με μικρές γουλιές!». 

Προς τιμήν του αγαπημένου μας Μπουνιουέλ λοιπόν, ακολουθούμε κατά γράμμα τη δική του συνταγή:

«Την παραμονή της ημέρας που θα έρθουν οι φίλοι σας, βάλτε όλα τα απαραίτητα στο ψυγείο: ποτήρια, τζιν και σέικερ. Με θερμόμετρο βεβαιωθείτε ότι ο πάγος είναι τουλάχιστον στους -20°C. Μη βγάλετε τίποτα από την ψύξη μέχρι να έρθουν οι φίλοι σας. Τότε βάλτε στο σέικερ πάγο και ρίξτε πάνω του λίγες σταγόνες Noilly Prat και μισό κουταλάκι του καφέ Angostura bitters. Χτυπήστε το και αδειάστε τα υγρά, αφήνοντας μόνο τον πάγο, που διατηρεί μια εξαιρετική γεύση και από τα δύο. Τότε ρίξτε το τζιν, χτυπήστε ξανά και σερβίρετε». Για το martini μου διαλέγω πάντα London dry gin, και συγκεκριμένα το πιο London από τα London Beefeater, και φυσικά Noilly Prat extra dry βερμούτ (19,90 € και 18,50 € αντίστοιχα από το www.houseofwine.gr). Δίπλα στο dry martini σερβίρω πράσινες γεμιστές ελιές, μικρούτσικα, λίγο καυτερά ινδικά samosas και μπρουσκέτες με κοτόπουλο κάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή