Πείτε «όχι» στα «ναρκωτικά»

Πείτε «όχι» στα «ναρκωτικά»

Τα φυτικά σκευάσματα αντικαθιστούν τις φαρμακευτικές λύσεις για τη νάρκωση των κατοικιδίων στη διάρκεια των ταξιδιών.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ρωτούσατε τον κτηνίατρό σας ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να πετάξετε μαζί με το ζώο σας, το πιθανότερο είναι να ακούγατε αυτή την απάντηση: «Ένα χάπι ανά δέκα κιλά, είκοσι λεπτά πριν από την πτήση». Όπου «χάπι» είναι το κλασικό καταπραϋντικό που πρέπει να έχει συντροφεύσει εδώ και δεκαετίες χιλιάδες κατοικίδια στα δέκα χιλιάδες πόδια πάνω από ολόκληρη την υδρόγειο. Μας πήρε λίγο παραπάνω μέχρι να καταλάβουμε ότι αυτή δεν είναι τελικά και τόσο καλή ιδέα. 

Ένα παραζαλισμένο ζώο περνάει ευκολότερα σε κατάσταση σύγχυσης, αποπροσανατολισμού ή ακόμα και πανικού· επίσης κινδυνεύει περισσότερο από ατυχήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης και της αποβίβασης (ειδικά όταν δεν ταξιδεύει στην καμπίνα μαζί σας, αλλά βρίσκεται στα κλουβιά του χώρου αποσκευών). Τα ηρεμιστικά επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία, την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και αφυδάτωση (αν και σπάνια στα ζώα). 

Υπολογίζοντας αυτό το κλάσμα ρίσκου/οφέλους, όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες (και πλέον η συντριπτική πλειονότητα των αερομεταφορικών εταιρειών στην Αμερική) όχι μόνο συμβουλεύουν πλέον τους ιδιοκτήτες να μη ναρκώνουν τα ζώα τους, αλλά και τους προειδοποιούν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τους αρνηθούν την επιβίβαση. Και τώρα τι κάνουμε; θα μου πείτε. Τώρα, λοιπόν, εξερευνούμε προκαταρκτικά τις εναλλακτικές λύσεις. 

Διάφορα φυτικά προϊόντα υπόσχονται ηπιότερα αποτελέσματα από εκείνα της φαρμακευτικής χημείας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της ικανότητας του ζώου σας να μπορεί να αντιδράσει σε ένα επικίνδυνο εξωτερικό ερέθισμα χωρίς στρες και πανικό. Τα αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού λέγεται ότι βοηθούν πολύ τις γάτες να καταπολεμήσουν το στρες και πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να τα αναμειγνύουν με ένα πολύ ελαφρύ γεύμα πριν από την πτήση. Η βαλεριάνα, ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτικά προϊόντα κατά της αϋπνίας, θεωρείται ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα χαλάρωσης και στα ζώα. Όσο για τα αιθέρια έλαια λεβάντας, πιστεύεται ότι λειτουργούν επίσης αρκετά χαλαρωτικά. 

Το πιο σίγουρο φάρμακο όμως, αυτό που ταιριάζει σε κάθε συνθήκη και κάθε οργανισμό, αυτό που έχει μηδενικές παρενέργειες και διαρκεί για πάντα είναι η ευπροσαρμοστικότητα. Αν προετοιμάσετε το ζώο σας να αποδέχεται κάθε νέο ερέθισμα με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, αν η δική σας στάση –θα το πω κι ας ξεφεύγει από τα μηχανιστικά πρότυπα της επιστήμης–, η δική σας αύρα μεταφέρει στο ζώο σας την εντύπωση ότι κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αν φροντίσετε να έχετε ένα ζώο που μοιράζεται τη δική σας σιγουριά (πρέπει να τη διαθέτετε για να τη μεταφέρετε), τότε οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε πρόβλημα σε οποιοδήποτε νέο ή ανοίκειο περιβάλλον είναι στατιστικά μηδαμινές. Δεν παίρνω όρκο για τις γάτες. Είμαι όμως απόλυτα βέβαιος για τα σκυλιά.
 
Ένας εκπαιδευτής που εκτιμώ πολύ το λέει σε κάθε πελάτη του, πολύ πριν συμφωνήσουν για οποιοδήποτε «σχολείο» ή «μάθημα»: «Ο σκύλος σου είναι ο καθρέφτης της σιγουριάς σου και η δοκιμασία της αυτοπεποίθησής σου. Είναι ανώφελο να επιχειρήσεις να στρώσεις τον σκύλο σου, αν δεν ασχοληθείς πρώτα με τον εαυτό σου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή