50 χρόνια προσφοράς

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμπληρώνουν μισό αιώνα ζωής και το ελληνικό τμήμα γιορτάζει την επέτειο με μια μεγάλη φωτογραφική έκθεση του πρακτορείου Magnum.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιθιοπία 1983. Με τον λιμό να ερημώνει το βόρειο τμήμα της χώρας της ανατολικής Αφρικής, οι άνθρωποι συνωστίζονταν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν εκεί προσφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και προμήθειες, ενώ λειτούργησαν και κέντρα θεραπευτικής σίτισης. Αφού διαπίστωσαν ότι η βοήθεια κατευθυνόταν προς τον νότο, όπου οι άνθρωποι είχαν μεταφερθεί με τη βία, η οργάνωση αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά και να καταγγείλει τη χειραγώγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέλασε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ωστόσο η οργάνωση συνέχισε να υποστηρίζει Αιθίοπες πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν.

Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1971 και φέτος κλείνει 50 χρόνια δράσης. Πενήντα χρόνια στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες, σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές. Η ιατρική δράση είναι η κύρια αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και η μαρτυρία αναπόσπαστο κομμάτι τους. 

Η 50ή επέτειος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελεί την ευκαιρία για μια αναδρομική φωτογραφική έκθεση, που αποτυπώνει τη συνεργασία τους μέσα στις δεκαετίες με το πρακτορείο Magnum Photos. H έκθεση με τίτλο Μαρτυρίες Βλέμματα, 1971-2021 – Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο περιλαμβάνει μια επιλογή φωτογραφιών από τα αρχεία του πρακτορείου Magnum Photos. Οι φωτογραφίες μαρτυρούν τις κύριες ανθρωπιστικές κρίσεις και τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 1971 έως σήμερα.

→ Η φωτογραφική έκθεση Μαρτυρίες Βλέμματα, 1971-2021 – Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο θα φιλοξενηθεί από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου μέχρι τις 15/01/2022 στην Αθήνα, στον περίβολο του Μεγάρου Μουσικής, και στη Θεσσαλονίκη, στο Γενί Τζαμί, στο πλαίσιο της PhotoBiennale. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή