Άριες με ιερό σκοπό

Με αφορμή την 25η επέτειο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», έρχεται στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου η ντίβα της όπερας Σόνια Γιόντσεβα για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Μέγας χορηγός της εκδήλωσης η Rolex.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μικρό επίτευγμα να σε συγκρίνουν με «ιερά τέρατα», όπως η Μαρία Κάλλας. Σε λιγότερα από δεκαπέντε χρόνια καριέρας, η σοπράνο Σόνια Γιόντσεβα έχει διαγράψει μια αξιοζήλευτη πορεία στον κόσμο της όπερας, ενθουσιάζοντας το κοινό και λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές, όπου κι αν εμφανίζεται. Γεννημένη στη Βουλγαρία το 1981, σπούδασε πιάνο και κλασικό τραγούδι στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Πλόβντιφ, με δασκάλα τη Νέλλυ Κόιτσεβα, και συνέχισε τις σπουδές της στο Κονσερβατουάρ της Γενεύης, το παλαιότερο ωδείο της Ελβετίας και ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης, δίπλα στη διάσημη σοπράνο Ντανιέλ Μπορστ. Το 2007, ο διευθυντής ορχήστρας Ουίλιαμ Κρίστι την προσκάλεσε να μαθητεύσει στην ακαδημία μουσικής νέων ταλέντων Le Jardin des Voix. 
Έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου ερμηνεύοντας εμβληματικούς ρόλους από κλασικά αριστουργήματα: Τόσκα, Τραβιάτα, Κάρμεν, Ριγκολέττο, Οθέλλος, Φάουστ, Νόρμα, Λα Μποέμ, Λουτσία ντι Λαμμερμούρ – ο κατάλογος είναι μακρύς. Χάρη στο πλούσιο ρεπερτόριο και στις συγκλονιστικές εμφανίσεις της, η Σόνια Γιόντσεβα είναι σήμερα μία από τις πιο καταξιωμένες και περιζήτητες λυρικές τραγουδίστριες της γενιάς της. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι δεκάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς που έχει στο ενεργητικό της, με πιο πρόσφατη αυτήν της Τραγουδίστριας της Χρονιάς στα κορυφαία γερμανικά βραβεία κλασικής μουσικής 2021 Opus Klassik. 

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην αρχή της καριέρας της ήρθε το 2010, όταν η Γιόντσεβα κέρδισε το πρώτο βραβείο και το ειδικό βραβείο CultureArte στον διαγωνισμό Operalia, έναν θεσμό που χορηγεί η Rolex και ο οποίος αποτελεί δημιούργημα του πρεσβευτή της Rolex, Πλάθιντο Ντομίνγκο. Τότε άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στην Ευρώπη, ενώ ξεκίνησε και η σχέση της καλλιτέχνιδας με την ελβετική ωρολογοποιία Rolex, της οποίας είναι παγκόσμια πρέσβειρα από το 2011. Στα τέλη του 2014, η Σόνια κλήθηκε –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή– να αντικαταστήσει μια άλλη σοπράνο σε μια παράσταση που επρόκειτο να ανέβει στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Ήταν για τον ρόλο της Μιμί στην όπερα La Bohème. Οι κριτικές ήταν αποθεωτικές για τη νεαρή υψίφωνο, ανοίγοντάς της τον δρόμο για μια λαμπρή διεθνή καριέρα. 

Άριες με ιερό σκοπό-1

Τη Σόνια Γιόντσεβα θα έχει τη χαρά να απολαύσει για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό στις 4 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Η διάσημη σοπράνο και πρέσβειρα της Rolex έχει προσκληθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και πρόκειται να ερμηνεύσει άριες από όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι. Το ρεσιτάλ πραγματοποιείται με αφορμή τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», η οποία εργάζεται για την ευημερία παιδιών, νέων και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί ως ένα πανελλαδικό δίκτυο που συνδέει περισσότερους από διακόσιους μη κερδοσκοπικούς φορείς παιδικής προστασίας. Τα μέλη της Ένωσης προσφέρουν κάθε χρόνο στήριξη και ελπίδα σε περισσότερα από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα.

Η Rolex και η μουσική

Η Σόνια Γιόντσεβα ανήκει στην καλλιτεχνική οικογένεια της Rolex, μαζί με θρυλικά ονόματα παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως ο τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο και η σοπράνο Κίρι Τε Κανάουα, αλλά και νεότεροι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως η μεσόφωνος Σεσίλια Μπαρτόλι, οι τενόροι Γιόνας Κάουφμαν, Χουάν Ντιέγκο Φλόρες, Ρολάντο Βιγιαζόν και Μπέντζαμιν Μπερνχάιμ, οι διευθυντές ορχήστρας Γκουστάβο Ντουνταμέλ και Σερ Αντόνιο Παπάνο, οι βιρτουόζοι στο πιάνο Γιούτζα Γουάνγκ, Ελέν Γκριμό και Γιούντι, η καλλιτέχνις του σιτάρ Ανούσκα Σανκάρ, ο τραγουδιστής Μάικλ Μπουμπλέ και ο βαρύτονος Σερ Μπριν Τέρφελ. 

Για περισσότερα από 40 χρόνια η Rolex προάγει την τέχνη της μουσικής με ποικίλους τρόπους. Η ελβετική εταιρεία είναι εταίρος και χορηγός κορυφαίων θεσμών, διοργανώσεων και ορχηστρών του πλανήτη, όπως η Σκάλα του Μιλάνου, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, η Φιλαρμονική της Βιέννης κ.ά. Επίσης, μέσω της πρωτοβουλίας Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, που ξεκίνησε το 2002, στηρίζει ανερχόμενους καλλιτέχνες της μουσικής, του θεάτρου, του χορού και του κινηματογράφου και τους φέρνει κοντά σε καταξιωμένους συναδέλφους τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον ρόλο του μέντορα.

ΙΝFO 
Τη Σόνια Γιόντσεβα θα έχει τη χαρά να απολαύσει για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό στις 4 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή