Απόσταξη ιστορικής κληρονομιάς

Απόσταξη ιστορικής κληρονομιάς

Δύο αιώνες ιστορίας μιας μεσσηνιακής ποτοποιίας.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1850, στη σκιά του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης της Καλαμάτας, ο Γεώργιος Καλλικούνης παράγει για πρώτη φορά µια σειρά αρωματικών αποσταγμάτων µε πρωτόγνωρες γεύσεις για την εποχή. Ιδρύοντας το πρώτο Ατμοκίνητο Πνευµατοποιείο στη χώρα, αποστάζει και εκχυλίζει αρωµατικά φυτά, σπόρους και αρωµατικές ρίζες από την πλούσια αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας, µε σκοπό να διαδώσει την εκλεκτή ποιότητα των πρώτων υλών της γενέτειράς του στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μαστίχα, ρακή, λεµόνι, κερασό, κακάο, σαρτρέζ, καφές, πικρόν, γαρίφαλο, κίνα και δεσποτικό αποτελούσαν τα πρώτα ηδύποτα µε τα οποία πειραµατίστηκε, συνθέτοντας τη γευστική παλέτα του Πνευµατοποιείου. Το όραµά του έμελλε να ολοκληρωθεί από τη δεύτερη γενιά, τον γιο του, τον χημικό – οινολόγο Νικόλαο Καλλικούνη, ο οποίος στρέφεται αποφασιστικά προς τις διεθνείς αγορές µε τη συµµετοχή των προϊόντων της Ποτοποιίας σε εκθέσεις της Ευρώπης και της Αµερικής, αποσπώντας το ένα μετά το άλλο 46 µετάλλια και τιµητικά διπλώµατα. Παράλληλα δημιουργεί τις βάσεις για μια επιτυχημένη πορεία και ένταξη των μεσσηνιακών προϊόντων στη διεθνή αγορά. O Nικόλαος Καλλικούνης, ως καταξιωμένος πλέον γευσιγνώστης στην Ευρώπη, προσκαλείται επισήμως από την πόλη των Παρισίων να συμμετάσχει ως μέλος της Ελλανοδίκου Επιτροπής στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1897. Το λικέρ και το μπράντι του βραβεύονται και μπαίνουν σε καταλόγους φημισμένων κέντρων της εποχής. Το 1900, ο βασιλεύς Γεώργιος Α΄ απονέμει στον Νικόλαο Καλλικούνη τον Αργυρούν Σταυρόν των Ιπποτών του Τάγματος του Σωτήρος για τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Βιομηχανία.

Απόσταξη ιστορικής κληρονομιάς-1

Εκατόν εβδομήντα ένα χρόνια συνεχούς λειτουργίας και πέντε γενιές από Νικόλαο σε Γεώργιο (με μία μόνο πολύ επιτυχημένη γυναικεία διακοπή, με την Κλειώ Καλλικούνη επικεφαλής, η οποία, συνεπικουρούμενη από τις δύο αδελφές της, τα κατάφερε περίφημα στα δύσκολα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και της οικονομικής κρίσης του 1929-1931), η Ποτοποιία συνεχίζει να παράγει τα προϊόντα της, πιστή στο όραμα του ιδρυτή της και βασιζόµενη στις ίδιες οικογενειακές παραδοσιακές συνταγές. Ταυτόχρονα µεταλαµπαδεύει την τεχνογνωσία και την εµπειρία από γενιά σε γενιά, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης, αλλά και προσθέτει προϊόντα, με έμφαση στη µεσογειακή προέλευση των πρώτων υλών. Χαρακτηριστικά τέτοια προϊόντα είναι το Gin Οld Sport, που περιλαμβάνει και μαστίχα Χίου, αλλά και το Vermouth Πικρόν του 1875 με την παλιά συνταγή.

Γιατί σας τα είπα όλα αυτά σήμερα; Γιατί πιστεύω ότι, ειδικά στον χώρο του κρασιού και των ποτών, αλλά και γενικότερα φυσικά, η από γενιά σε γενιά αδιάλειπτη συνέχεια στις οικογενειακές επιχειρήσεις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ποιοτική εξέλιξη και στην κερδοφόρα ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή