Η τέχνη της διαγραφής

Στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, ο Κυριάκος Μορταράκος εικονοποιεί και αποτυπώνει την έννοια της διαγραφής στην ομώνυμη ατομική έκθεση.

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγεται πως οι καλοί γραφιάδες είναι εκείνοι που έχουν την ικανότητα του σβησίματος, την ευκολία της μουντζούρας, της διαγραφής. Ίσως γιατί η διαγραφή είναι εκείνη που δίνει ανάσα στην σκέψη και την πηγαίνει λίγο παραπέρα, της δίνει σχήμα και έννοια που μεταβιβάζεται στον δέκτη πιο ξεκάθαρα, καθώς έχει προηγηθεί ο αποκλεισμός της λέξης, η επικράτηση μιας άλλης και μετά η κοπιώδης σύνθεση/δόμηση ενός κειμένου στον παρόντα χρόνο. Από την ίδια ιδέα ξεκινάει και η ατομική έκθεση Διαγραφή του Κυριάκου Μορταράκου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης νομιμοποιεί και εικονοποιεί την έννοια της διαγραφής στη δουλειά του. Στο έργο του, η διαγραφή και η μουντζούρα είναι οι γονείς της σκέψης. Κατάλοιπα της σκέψης καταλαμβάνουν τον χώρο στον καμβά και γίνονται παρόν. Για τον καλλιτέχνη, το παρελθόν είναι μια κινητήριος δύναμη, μια έμπνευση που αποτυπώνεται σε έργα ποικίλων διαστάσεων. Αντικρίζοντάς τα, αντλείται μια ανεξήγητη θέρμη από την ανθρώπινη παρουσία, η οποία είναι πάντοτε απούσα, αλλά διαρκώς υπονοείται. Εκεί ίσως και να βρίσκεται η βάση του διαλόγου μεταξύ του δέκτη και του καλλιτέχνη στη θέα των δημιουργιών του.

INFO
4-27/11, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00-20.00, Τετάρτη και Σάββατο 11.00-15.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Φιλικής Εταιρείας 20, zoumboulakis.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή