5 γλυκά για τα πρώτα κρύα

Καραμελωμένα μήλα, πλούσιες κρέμες με κάστανο, τραγανοί ξηροί καρποί. Το φθινόπωρο έχει και αυτό τα καλά του και οι ζαχαροπλάστες της πόλης δεν τα αφήνουν να πάνε χαμένα.

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ρολόγια πήγαν πίσω και τα φούτερ ήρθαν πάλι μπροστά στις ντουλάπες, πράγμα που λογικά σημαίνει ότι έχουμε και επισήμως φθινόπωρο στην Αθήνα. Υπάρχουν πάντως και κάποια καλά νέα: η αλλαγή του καιρού σημαίνει και καινούργια γλυκά. Τώρα είναι η εποχή που οι ζαχαροπλάστες της πόλης ανανεώνουν τους καταλόγους τους, παρουσιάζοντας επιδόρπια ταιριαστά με την παραγωγή της σεζόν. Είναι η ώρα που ψήνουν και καραμελώνουν μήλα, που εκμεταλλεύονται τα αρώματα των ανθεκτικών εσπεριδοειδών με τους γλυκόξινους χυμούς, που χτυπάνε πλούσιες κρέμες, ενισχυμένες με κάστανα, και ετοιμάζουν τάρτες με τους πιο τραγανούς ξηρούς καρπούς. Περάσαμε μια βόλτα από τα αγαπημένα μας ζαχαροπλαστεία και μαζέψαμε μερικά από τα ωραιότερα εποχικά γλυκά. 

Τάρτα με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς στο Dimitris Economides
Οι πιο έντονες, βαθιές γεύσεις, που είχαμε αντικαταστήσει με πιο ανάλαφρες επιλογές τους προηγούμενους μήνες, επιστρέφουν τώρα σε απολαυστικούς συνδυασμούς. Ο Δημήτρης Οικονομίδης προτείνει για το φθινόπωρο άλλο ένα μικρό κόσμημα, από αυτά που μας έχει συνηθίσει: την τάρτα πραλίνα σοκολάτα με άφθονους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Η δομή της: μπισκότο βουτύρου-σοκολάτας, πραλίνα αμυγδάλου και φουντουκιού, κρεμέ σοκολάτας, μους πραλίνας φουντουκιού και ένα λοφάκι από τραγανά, καραμελωμένα αμύγδαλα και φουντούκια.
Δοκιμάστε επίσης: τάρτα με κρέμα αμυγδάλου και κάστανου, τάρτα λεμόνι, τάρτα μήλο cassis.
Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-6755000

Πεκάν και αλμυρή καραμέλα από το Ourse

5 γλυκά για τα πρώτα κρύα-1

Τα γλυκά στο Ourse βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα παιχνίδια των διαφορετικών υφών. Ένα από τα πρώτα γλυκά της συλλογής του ήταν η τάρτα πεκάν όπως τη φαντάστηκε ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στο ζαχαροπλαστείο της Γλυφάδας. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο με τραγανή βάση βουτύρου και ένα λαχταριστό σουδάκι στο κέντρο, καλυμμένο με αλμυρή καραμέλα και γεμισμένο με σοκολάτα. Στην επιφάνεια, επιπλέον καραμελωμένη λευκή σοκολάτα και κραμπλ κανέλας, για ακόμα περισσότερες αντιθέσεις υφών σε κάθε μπουκιά.
Δοκιμάστε επίσης: τάρτα μήλου με σφολιάτα και κραμπλ κανέλας, τάρτα λεμόνι με κρέμα τζίντζερ και κονφί λεμονιού, μοσχολέμονου και γκρέιπφρουτ.
Μυστρά 39, Γλυφάδα, Τ/212-1067019

Κάστανο παρφέ σε τάρτα από το Pavlov’s Lab

5 γλυκά για τα πρώτα κρύα-2

Με ρούμι και λίγη σοκολάτα ενισχύει την πλούσια, στρογγυλεμένη γεύση του κάστανου ο Alex Pavlov. Μια ανάλαφρη και τραγανή τάρτα βανίλιας γεμίζεται πρώτα με κρεμέ σοκολάτας και έπειτα με παρφέ κάστανο – μια πιο «γεμάτη» μους που έχει αρωματιστεί με ρούμι. Ακριβώς από πάνω βρίσκουμε μια διογκωμένη γκανάς λευκής σοκολάτας με πραγματική βανίλια Μαδαγασκάρης. Στο κέντρο: ένα ολόκληρο κάστανο. 
Δoκιμάστε επίσης: carrot cake με καρύδια, μηλόπιτα «apple crumble», κέικ λεμονιού με σπόρους chia, biscotti με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και σταφίδες.
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ 15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-0124691

Tarte Tatin μήλο στο Bon Bon Fait Maison

5 γλυκά για τα πρώτα κρύα-3

Τη διάσημη αναποδογυρισμένη τάρτα, την οποία, σύμφωνα με την ιστορία, δημιούργησαν από λάθος οι αδερφές Stéphanie και Caroline Tatin γύρω στο 1880, παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ο Κρίτων Πουλής στο Bon Bon. Εδώ τη βρίσκουμε με την εξής μορφή: μια τραγανή, βουτυρένια τάρτα με ψημένη κρέμα αμυγδάλου, streusel (είδος κραμπλ) με παπαρουνόσπορο και ένα μεγάλο γυαλιστερό κομμάτι καραμελωμένου μήλου στο κέντρο. Αν κάνετε από πριν την παραγγελία, μπορείτε να προμηθευτείτε την τάρτα και σε οικογενειακό μέγεθος.
Δοκιμάστε επίσης: τούρτα τσίζκεϊκ λεμονιού, baba au rhum με ρόδι, choux με χιώτικο μανταρίνι.
Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-3318703, και Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.17.999

Μπαμπάς με ρούμι και μανταρίνι στην Poulette

5 γλυκά για τα πρώτα κρύα-4

Η ζαχαροπλάστρια Κατερίνα Λιβά πειραματίζεται συχνά με το baba au rhum, εκσυγχρονίζοντας με δημιουργικό τρόπο το παλιό δημοφιλές γλυκό. Την άνοιξη επιλέγει να το πλαισιώνει με ένα σωρό εξωτικά φρούτα, όπως μάνγκο, ανανά και passion fruit. Όταν η εποχή αλλάζει, του προσθέτει μυρωδάτο μανταρίνι και αυθεντικό φιστίκι Αιγίνης. Πιο συγκεκριμένα, «κρύβει» στο ζυμάρι χειροποίητη μαρμελάδα με κομμάτια μανταρινιού και ένα τραγανό μείγμα κελυφωτού φιστικιού και έπειτα το σιροπιάζει με χυμό μανταρινιού και ρούμι. Η γέμιση είναι μια αφράτη κρέμα μασκαρπόνε-φιστίκι, ενώ η κορυφή στολίζεται με φρέσκα εσπεριδοειδή.
Δοκιμάστε επίσης: βουτυράτη μηλόπιτα, τάρτα με λεμόνι και λάιμ.
Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, Τ/211-1114172

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή