Ένα εθιστικό δράμα

Τίτλοι τέλους για το έπος διαφθοράς, διαπλοκής και βίας Narcos, μία από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων ετών.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι άργησα να εθιστώ, αφού ξεκίνησα να το παρακολουθώ από τη δεύτερη σεζόν και μετά, το Narcos εξελίχθηκε σε κάτι σαν προσωπική εμμονή. Ένα αψεγάδιαστο (αισθητικά και από άποψη πλοκής) έπος διαφθοράς, διαπλοκής και βίας, που μας έδειξε –με ιστορικά ακριβή τρόπο– το ανεπανάληπτο ταξίδι της κοκαΐνης από τα βουνά της Βολιβίας ως τις ανοιχτές αγκάλες του Πάμπλο Εσκομπάρ και των λοιπών Κολομβιανών «πρωτεργατών» στα ’80ς (στις τρεις πρώτες και αντικειμενικά καλύτερες σεζόν), με τη σκυτάλη, από το 2018 και μετά, να παίρνουν οι Μεξικανοί ντίλερ και τα πανίσχυρα ’90s καρτέλ τους στο spin-off ονόματι Narcos: Mexico. Η τρίτη –και δυστυχώς τελευταία– σεζόν του προβάλλεται στο Netflix. Πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή τη φορά στη θέση του Ντιέγκο Λούνα, που μονοπώλησε τις πρώτες δύο σεζόν ως Μιγκέλ Άνχελ Φέλιξ Γκαγιάρδο, ο τεχνοκράτης αρχηγός του καρτέλ της Γκουανταλαχάρα, έχει ο Χοσέ Μαρία Γιάσπικ, ως ο διάδοχός του, ο μαυροφορεμένος «Κύριος των ουρανών» Αμάντο Καρίγιο Φουέντες. Είναι ένα παρατσούκλι που του έδωσαν εξαιτίας του παρελθόντος του ως πιλότου και του στόλου τζετ που χρησιμοποιούσε προκειμένου να μεταφέρει την κοκαΐνη. Πρόκειται για μια εντελώς ελγκρεκική φιγούρα που με μεθοδικότητα και ηρεμία προσπαθεί να τα βρει διακριτικά και με τους προμηθευτές του, και με το παρασύστημα πίσω από τη μεξικανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει την παράνοια των προκατόχων του. Καταλήγοντας, για ένα διάστημα, να γίνει ο πλουσιότερος ναρκοβαρώνος όλων των εποχών. 

Προσοχή. Το ότι ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ψύχραιμος δεν σημαίνει ότι το αίμα δεν συνεχίζει να ρέει άφθονο. Αυτή τη φορά, o Scarface ανεξέλεγκτος παράγοντας έρχεται με τη μορφή των Narco Juniors, των γόνων των πλούσιων οικογενειών της Τιχουάνα, που έκαναν παρέα (και τη βρόμικη δουλειά) με επιφανή μέλη του ομώνυμου καρτέλ. Είναι εκείνο που βρίσκεται σε πόλεμο με το ανερχόμενο καρτέλ της Σιναλόα, το οποίο, μεταξύ άλλων, εκπροσωπεί ο –στη συνέχεια διαβόητος– Ελ Τσάπο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, αυτή η τελευταία σεζόν λειτουργεί ως origin story για τη σημερινή εποχή. Γι’ αυτό και ολοκληρώνεται, αφού, έχοντας δείξει το παρασκήνιο του πώς φτάσαμε έως εδώ, δεν έχει τίποτα καινούργιο να μας πει. 

Ένας επίλογος που έρχεται και δένει το όλο franchise. Με τελικό συμπέρασμα ότι σε αυτόν τον –χαμένο από χέρι– πόλεμο κατά των ναρκωτικών ο εχθρός του κακού είναι ο χειρότερος.

ΙΝFO
Δημιουργοί: Κρις Μπρανκάτο, Κάρλο Μπερνάρντ, Νταγκ Μίρο.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 85%.
Η σειρά προβάλλεται από το Netflix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή