Ξινόμαυρο παντός καιρού

Βραβευμένες ετικέτες και προϊόντα με ονομασία προέλευσης, να τα πιεις στο ποτήρι.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους φανατικούς λάτρεις του Ξινόμαυρου δεν χρειάζονται ειδικές μέρες εορτασμού για να απολαμβάνουν τη βορειοελλαδίτικη ποικιλία. Η 1η Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα του Ξινόμαυρου, ήταν για μας μία ακόμα αφορμή να ορκιστούμε πίστη, δοκιμάζοντας ιδιαίτερες «ξινόμαυρες επιλογές». Βρεθήκαμε λοιπόν, όχι στη Νάουσα, την αδιαμφισβήτητη μαζί με το Αμύνταιο πατρίδα της ποικιλίας, αλλά στη Δράμα. Και βάλαμε στο τραπέζι μας το Ήδυσμα Δρυός Χi. Να μαστε λοιπόν στο κομψό οινοποιείο του Κτήματος Τέχνη Οίνου. Το πρόσφατο δημιούργημά τους είναι ένα Ξινόμαυρο που ήρθε και κέρδισε τις εντυπώσεις. Το κρασί έκανε το ντεμπούτο του στον 21ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε 19-21 Οκτωβρίου, αποσπώντας την υψηλότερη διάκριση, αυτήν του Καλύτερου Οίνου του Διαγωνισμού. Παράλληλα, βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Ερυθρός Οίνος και επιπλέον του απονεμήθηκε η Ειδική Διάκριση για τον καλύτερο μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Τι άλλη πρόκληση θέλει ένας φανατικός ξινομαυρίτης για να ανοίξει ένα μπουκάλι; Ένα μπουκάλι που γέμισε τα ποτήρια μας αρώματα λιαστής ντομάτας και μαύρης ελιάς, τρούφας φθινοπωρινής και δαμάσκηνων κι ήρθε να συνεχίσει στο στόμα πλούσιο, γήινο, με ισορροπία οξύτητας και τανινών. Η χρονιά του 2016 που κυκλοφορεί τώρα έχει καταφέρει να συνδυάσει φινέτσα και όγκο, ωριμότητα και φρεσκάδα. «Η βράβευση αυτή σημαίνει πολλά για εμάς. Εκτός από περήφανους, μας κάνει να στοχεύουμε ακόμα πιο ψηλά για το μέλλον», λέει ο Άκης Παπαδόπουλος, οινολόγος του Κτήματος Τέχνη Οίνου, σίγουρος πια ότι η πειραματική καλλιέργεια Ξινόμαυρου, την οποία ξεκίνησε στη Δράμα πριν από μερικά χρόνια θέλοντας να μελετήσει την έκφραση της ποικιλίας στο terroir της περιοχής, ήταν μια σωστή απόφαση.

Ξινόμαυρο ΠΟΠ

Το ροζέ Ξινόμαυρο Αμυνταίου είναι το μοναδικό ΠΟΠ ροζέ κρασί της Ελλάδας! Κι όταν έχεις την ευτυχία και την τιμή να δοκιμάζεις στο ποτήρι σου ένα από τα δύο καλύτερα ροζέ του κόσμου για το 2021, τότε τα λόγια είναι περιττά. Ξινόμαυρο ροζέ 2020 του Κτήματος Άλφα, σε magnum φιάλη για μεγαλύτερη απόλαυση. Ένα κρασί που σε ταξιδεύει σε φρουτώδη και ανθικά αρώματα, κρατώντας παράλληλα τα στιβαρά χαρακτηριστικά της δυναμικής μαμάς ποικιλίας, οξύτητα και τανίνες. 94/100 τού έδωσαν οι διεθνείς αξιολογητές, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα κομψό και ισορροπημένο ροζέ, με απαλά αρώματα φράουλας και λουλουδιών, που αποπνέουν μια ατμόσφαιρα Προβηγκίας, μόνο που το βραβευμένο κρασί έχει ελληνική ταυτότητα»! Τι καλύτερο για να γιορτάσεις την Ημέρα του Ξινόμαυρου και κάθε μέρα φυσικά, γιατί το Ξινόμαυρο πάει παντού.

Υ.Γ. Μας αρέσουν όλα τα Ξινόμαυρα ΠΟΠ Νάουσα, αλλά και τα ροζέ Ξινόμαυρα: Ροζέ Γεροβασιλείου, Δίανθος του Μπουτάρη, L’esprit du lac Κυρ-Γιάννη, Rosé de xinomavro Θυμιόπουλου και φυσικά η μοναδική ροζέ ρετσίνα από Ξινόμαυρο, η Ρόζα του οινοποιείου Κεχρή. Το Invicta Xinomavro είναι η νέα άφιξη των Symposium Cellars, με τη δύναμη του φρούτου και τη γοητεία των τανινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή