Τα σπίτια των άλλων

Για τα διηγήματα της Σαμάντα Σβέμπλιν και τις μετρημένες μέρες της αφθονίας.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαμάντα Σβέμπλιν, 43 ετών, είναι ένα από τα χαρισματικά τέκνα της νέας λογοτεχνίας της Αργεντινής – είχε συστηθεί στο ελληνικό κοινό με το προπέρσινο Απόσταση ασφαλείας και μόλις κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων Επτά άδεια σπίτια. Για να αποκωδικοποιήσω την τεχνική της, θα έλεγα ότι επενδύει σε ένα εύρημα κάπως κωμικής απόχρωσης (π.χ. η αγωνία της μητέρας ότι τα παιδιά θα γυρίσουν σπίτι και θα δουν τους παππούδες να χορεύουν γυμνοί στον κήπο, στο διήγημα Οι γονείς μου και τα παιδιά μου) και γύρω του ξετυλίγει μια ιστορία κάπως τραγικής απόχρωσης.

Η συλλογή διηγημάτων της Επτά άδεια σπίτια (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου).
Η συλλογή διηγημάτων της Επτά άδεια σπίτια
(εκδ. Πατάκη, μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου).

Δίπολα: κωμικό-τραγικό, αλλά και λογικό-παράλογο, κανονικό-μη κανονικό. Θα σταθώ όμως στο πρώτο από τα επτά διηγήματα, με τίτλο Τίποτα από όλα αυτά, το οποίο ξεχωρίζω ως το καλύτερο μιας συνολικά όμορφης συλλογής. Εδώ παρατηρούμε μια γυναίκα που επισκέπτεται μαζί με τη μητέρα της ξένα σπίτια. Πλούσια ξένα σπίτια. Τα κοιτάζουν απέξω. Η μητέρα έχει μανία με τη διακόσμηση. Έχει μανία με ό,τι δεν έχει. Τελικά μπαίνουν σε ένα από αυτά – θυμήθηκα εκείνη την ταινία του Χανς Βαϊνγκάρτνερ, Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες, όπου κάτι νεαροί τρύπωναν σε πλουσιόσπιτα χωρίς να κλέψουν τίποτα, απλώς για να αλλάξουν θέση στα έπιπλα. Είναι λίγο τραβηγμένη η σύνδεση, ωστόσο μεταξύ ταινίας και διηγήματος υπάρχει μια ομοιότητα: η αφθονία του ενός έναντι της μη αφθονίας του άλλου. Και άλλη μία: τα σπίτια. Τα κυρίαρχα σύμβολα της αστικής ζωής που μετατρέπονται σε σύμβολα ανισότητας. Συνολικά: ένας κόσμος συναισθηματικά ρημαγμένος που δεν ξέρει πώς να ζήσει.

 

Tο φετινό βραβείο Booker

Ο Νοτιοαφρικανός συγγραφέας Ντέιμον Γκάλκατ κέρδισε το φετινό βραβείο Booker για το μυθιστόρημα The promise, μια οικογενειακή σάγκα με φόντο την πολιτική ιστορία της χώρας. Οι εκδόσεις Διόπτρα είχαν εξασφαλίσει εκ των προτέρων τα δικαιώματά του και το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας την άνοιξη.

Τα σπίτια των άλλων-1

Θέλετε να γνωρίσετε τον Ντέιβιντ Μίτσελ;

Προφανώς θέλετε. Ο Βρετανός συγγραφέας (του απίθανου Cloud Atlas) θα συνομιλήσει διαδικτυακά με τη μεταφράστριά του, Μαρία Ξυλούρη, για το νέο του μυθιστόρημα, Utopia Avenue. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Συντονιστείτε στο #PublicEventsGoSocial, τη Δευτέρα 15/11, στις 19.00. 

Τα σπίτια των άλλων-2
Ο Βρετανός συγγραφέας

O Τσέζαρε Παβέζε έγραψε τον Σύντροφο

Λίγο μετά τον πόλεμο (1947) και λίγο πριν από την αυτοκτονία του (1950), ο Τσέζαρε Παβέζε έγραψε τον Σύντροφο, ένα μυθιστόρημα έμμεσα πολιτικού χαρακτήρα – περιστρέφεται γύρω από τις υπαρξιακές και ιδεολογικές αναζητήσεις ενός νεαρού. Αυτός ο τρόπος του Παβέζε, αυτή η πίκρα, αυτή η μοναξιά. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Τα σπίτια των άλλων-3
Ο Σύντροφος, ένα μυθιστόρημα έμμεσα πολιτικού χαρακτήρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή