Κυριακή με τον Ευαγγέλου

Η «ιδέα» του ελληνικού κυριακάτικου τραπεζιού στη Θεσσαλονίκη.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευαγγέλου. Μέγιστος μαΐστωρ, δάσκαλος τρανός, σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία της εγχώριας εστίασης. Έχει εκπαιδεύσει με πάθος και στρατιωτική συγκρότηση στρατιές κουζινιέρηδων, τους έχει μεταλαμπαδεύσει επιστημοσύνη και σεβασμό στη μεγάλη ιδέα αλλά και στη λεπτομέρεια, έχει ξεπετάξει σεφ, στη θητεία του τα μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας έχουν ζήσει τον χρυσούν αιώνα τους. Κάμποσα χρόνια είναι στο τιμόνι του Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη. Ζει και αυτό χρυσές μέρες γαστρονομικές. 

Εξηγούμαι: Βρέθηκα την περασμένη Κυριακή στη στιλάτη σάλα του κεντρικού εστιατορίου του ξενοδοχείου και απήλαυσα τα μέγιστα το τραπέζι που στρώνει ο σεφ κάθε Κυριακή με τα κλασικότερα των κλασικών της ελληνικής κουζίνας. Τα κλασικότερα των κλασικών: σούπες και μαγειρευτά, φουρνιστά και σουβλιστά, έως και πατσά σερβίρει ο αθεόφοβος, και μάλιστα με όλα τα παρακολουθήματά του: σκορδοστούμπι, μπούκοβο, ψωμί και δύο κομμάτες τυρί φέτα. 

Τι ιδέα! Τσαγανή, με φλογερή τόλμη και σιδερένια αυτοπεποίθηση. Άπαντα μαγειρεμένα με χαρίεσσα ακρίβεια, με εμμονή στη λεπτομέρειά τους, στις μαρμίτες και στους ταβάδες του σαν τα φαγητά να αποκτούν την ιδεοτυπική τους έκφραση, εξόχως ραφιναρισμένα, με ξεσκονισμένο το γόητρό τους και συγχρόνως με γεύση στιβαρή και ρωμαλέα. 

Κοτόσουπα, μα τι πράγμα είναι αυτό, αδυνατώ να βρω λέξεις να περιγράψω τη γεύση της. Ναι, παραιτούμαι, δεν μπορώ να σας εξηγήσω αυτή την κοτόσουπα. Ψάρι φρέσκο με θαλασσινά αυγολέμονο. Ομοίως. Μοσχαρίσια μάγουλα με ρεβίθια. Μοσχαρίσιο κότσι σιγοψημένο γιουβέτσι. Κόκορας κρασάτος με πέτουρα. Ομοίως, ομοίως, ομοίως. Και από τη σούβλα: κοτόπουλο, αρνί, κοκορέτσι. Ομοίως. 

Το μέλωμα, το αυγολέμονο, το τσιγάρισμα, οι σάλτσες, όλες οι ελληνικές τεχνικές μελετημένες και εφαρμοσμένες στην εντέλεια. Τα ψησίματα ομοίως. Οι υφές, οι γυαλάδες των φαγητών ομοίως. Το σικάτο, λιτό σερβίρισμά τους ομοίως. 

Κανάκεμα βαθύτατο της ψυχής, αυτό το κυριακάτικο τραπέζι είναι ένα tour de force ελληνικής μαγειρικής, κανονικότατη επίδειξη ισχύος. Φουσκώνει το στήθος σου με περηφάνια για την κλασική κουζίνα μας, για τα φαγητά-κοινούς τόπους, γι’ αυτή τη σπουδαία κοινή μας γλώσσα. Αυτό το κυριακάτικο τραπέζι, αν σας βγάλουν τα σχέδιά σας, θα το ευχαριστηθείτε. Όμως οι επαγγελματίες, οι μάγειροι και οι εστιάτορες και εμείς οι γραφιάδες για φαγητό, επιτρέψτε μου την προστακτική, πρέπει, πρέπει οπωσδήποτε άπαντες να το δοκιμάσουμε, να το μελετήσουμε.

Mood Κυριακάτικο, αστικό. 
Crowd Οικογένειες, παρέες ζωηρές, επιχειρηματίες και άλλοι. 
Κόστος Περίπου 40 €/άτομο, χωρίς ποτά. 
Κρασιά Μεγάλη λίστα κρασιών με ωραίες, κλασικές επιλογές από τον ελληνικό –κυρίως– και τον διεθνή αμπελώνα.  
Διεύθυνση Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Νέα Παραλία, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-897197. 
Ημέρες/ώρες λειτουργίας Καθημερινά από το πρωί. Το μενού το οποίο περιγράφουμε σερβίρεται τις Κυριακές από τη 1 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ. Κράτηση Αναγκαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή