Τα πάθη της αριστοκρατίας

Για τις διαχρονικές Επικίνδυνες σχέσεις του Λακλό.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλούν –δηλαδή γράφουν– ευγενικά, αλλά σκέφτονται βρόμικα και φέρονται αναλόγως. Οι ήρωες του Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό στις Επικίνδυνες σχέσεις, κρυμμένοι πίσω από τις επιστολές που ανταλλάσσουν, σκανδάλισαν το 1782 την προεπαναστατική Γαλλία, όχι μόνο για την ανηθικότητα των παιχνιδιών τους, αλλά και επειδή, σε μια στιγμή κοινωνικής ανισορροπίας, αποτύπωσαν ως εκπρόσωποι της αριστοκρατίας μια εικόνα πλούτου, ναρκισσισμού και προκλητικής ανίας. Η ιστορία: Η Μαρκησία ντε Μερτέιγ και ο Υποκόμης ντε Βαλμόν μηχανορραφούν για να ταΐσουν τον εγωισμό τους με τους καρπούς της εκδίκησης και της αποπλάνησης. Παίζουν, αλλά δεν παίζουν: «Νίκη ή θάνατος», γράφει κάπου η Μαρκησία. Το μυθιστόρημα πασίγνωστο, από τα λίγα του 18ου αιώνα που πραγματικά διαβάζονται ακόμα, χάρη πάντως και στις πολυάριθμες διασκευές του: Ροζέ Βαντίμ (1959), Στίβεν Φρίαρς (1988), Μίλος Φόρμαν (1989) και, αν θέλετε, μετράμε και το Cruel Intentions (1999) του Ρότζερ Καμπλ. Ο Λακλό έγραψε το μυθιστόρημα σε επιστολική μορφή, ακολουθώντας την τάση της εποχής – είχαν προηγηθεί τα βιβλία του Ρίτσαρντσον και του Ρουσσώ (η Μαρκησία αναφέρει ότι διαβάζει την Ελοΐζ σε μια επιστολή της) και φυσικά το μεγάλο μπεστ σέλερ της εποχής, Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου (1774) του Γκαίτε. Το επιστολικό μυθιστόρημα έχει τους περιορισμούς του (π.χ. ύφος, δομή, ρυθμός), αλλά ο Λακλό εκμεταλλεύεται τη φόρμα και την πολυφωνία για να κατασκευάσει μια δαιδαλώδη πλοκή με ένταση και υπέροχες υπερβολές. Όμορφη η νέα του ελληνική έκδοση στη σειρά των Κλασικών του Ψυχογιού.

Τα πάθη της αριστοκρατίας-1Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδ. Ψυχογιός, σε μετάφραση Κώστα Κατσουλάρη. 

 

 

 

 

Τα πάθη της αριστοκρατίας-2ΣΙΝΕΜΑ
Χαίρομαι πάντα πολύ όταν ένα ελληνικό βιβλίο μεταφέρεται στο σινεμά. Πίσω από την Πράσινη θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου (25/11 στα σινεμά από τη filmtrade) κρύβεται το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου Για να δει τη θάλασσα (εκδ. Καστανιώτη). Μια νέα ζωή για μια παλιά ιστορία. 

Τα πάθη της αριστοκρατίας-3ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Μια σχέση σε κρίση. Η Σόφη και ο Ότο εισέρχονται σε μια δίνη – αφορμή η επίθεση μιας γάτας. Η αστική ζωή των αμερικανικών ’60s στο μικροσκόπιο στο σημαντικό μυθιστόρημα της Πόλα Φοξ Πρόσωπα σε απόγνωση (1970), που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Από τις εκδόσεις Gutenberg. 

 

 

Τα πάθη της αριστοκρατίας-4ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
Κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος των επιστολών του Γιώργου Σεφέρη στην αδελφή του Ιωάννα Τσάτσου (1946-1952), πολύτιμο βιβλίο, όπως και το πρώτο, όχι μόνο για την κατανόηση του προσώπου του ποιητή, των μικρών του στιγμών και των τυχαίων σκέψεων, αλλά και για μια ματιά στην ελληνική ιστορία της περιόδου. Από τις εκδόσεις Μελάνι. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή