Qui bon vin boit, Dieu voit*

Τα 850ά οινικά γενέθλια του Schloss Gobelsburg στην Αυστρία.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιοχή του Kamptal είναι μία από τις τρεις περιοχές γύρω από τον Δούναβη στην Αυστρία που φημίζονται για την υψηλή ποιότητα των κρασιών τους. Το Schloss Gobelsburg, στην καρδιά της περιοχής, είναι ένα κάστρο που στεγάζει ένα ιστορικό οινοποιείο. Στη σκιά αιώνων, αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν συνεχή ύπαρξη πολιτισμού, που φτάνει μέχρι την Εποχή του Χαλκού. Όσο κι αν μου αρέσουν οι πολύ παλιές ιστορίες, δεν θα σας ταξιδέψω σήμερα τόσο πίσω. Θα πάμε μόνο μέχρι το 1137 μ.Χ., όταν ιδρύεται εδώ ένα Κιστερκιανό μοναστήρι, που οι άρχοντες της περιοχής «προικίζουν» με γη, δάση και αμπέλια κοντά στον Δούναβη. Έτσι άρχισαν όλα! Γιατί, όπως λένε οι Κιστερκιανοί αδελφοί, «Qui bon vin boit, Dieu voit», δηλαδή όποιος πίνει καλό κρασί βλέπει τον Θεό. Μετά από αιώνες κι αφού πέρασαν εύκολες και δύσκολες εποχές, το 1958 ο πατήρ Bertrand Baumann αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη φήμη του κτήματος και του οινοποιείου φυτεύοντας Pinot Noir και Grüner Veltliner, που καλλιεργούνται και οινοποιούνται σύμφωνα με αυστηρούς εκκλησιαστικούς κιστερκιανούς κανόνες που αφορούν οργανική αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή χημικών πρόσθετων. Το 1996, το Schloss Gobelsburg περνάει στα χέρια του Michael Moosbrugger, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται μέχρι σήμερα. Σε μια εποχή που τα μεγάλα διεθνή οινοποιεία τείνουν να παράγουν uniform κρασιά που να ικανοποιούν uniform καταναλωτικά γούστα, ο Michael είναι πεπεισμένος ότι το μέλλον οινοποιείων σαν το Gobelsburg βρίσκεται μόνο στην ιδιαιτερότητα και στον χαρακτήρα. «Αν η παγκοσμιοποίηση της γεύσης χρειάζεται υψηλό επίπεδο τεχνολογίας», λέει ο Michael, «ιδιαιτερότητα επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση της παρέμβασης. Έτσι, εμείς δεν επικεντρωνόμαστε στο ερώτημα τι μπορεί να προσθέσει η τεχνολογία στο οινοποιείο, αλλά πόση τεχνολογία μπορούμε να αφαιρέσουμε».

Μελετήθηκαν λεπτομερώς τεχνικές οινοποίησης του 19ου αιώνα και εφαρμόστηκαν βγάζοντας στην επιφάνεια σχεδόν ξεχασμένες γευστικές παραδόσεις της Αυστρίας. Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται προέρχονται από δάση της περιοχής. Έτσι, ξύλο και σταφύλια έχουν μεγαλώσει στις ίδιες κλιματολογικές και γεωλογικές συνθήκες, κάτι που ίσως παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

850 χρόνια οινοποίησης δεν είναι λίγα. Μοναχοί και κοσμικοί το γιόρτασαν μαζί στα κελάρια. Το γιορτάσαμε κι εμείς δοκιμάζοντας ένα αφρώδες N.V. Schloss Gobelsburg Brut Reserve. Τα Grüner Veltliner, Riesling και Pinot Noir έδωσαν ένα κρασί με κρεμώδη, πλούσια γεύση, αρώματα κρουασάν, λεμονιού, βουτύρου. Δοκιμάσαμε και τη ναυαρχίδα των Riesling Ηeiligentein 2020, από τα παλιότερα αμπελοτόπια της περιοχής, μια θαυμάσια ξηρή εκδοχή της ποικιλίας που αγαπώ. Και δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε σε ένα παγωμένο Schloss Gobelsburg Eiswein 2018 από Grüner Veltliner γλυκό, αρωματικό, φινετσάτο.

ΙΝFO 
→ Τα κρασιά του Schloss Gobelsburg εισάγονται από τη ΓΕΝΚΑ και τα βρίσκουμε στις κάβες Cellier και στο www.cellier.gr

* Όποιος πίνει καλό κρασί βλέπει τον Θεό

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή