Τα γενέθλια του Φλομπέρ

Για το πώς να γιορτάσει κανείς την επέτειο από απόσταση.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι, όταν συζητάμε για τη συμπλήρωση 200 ετών από το 1821, το μυαλό μας δεν τρέχει κατευθείαν στον Γκιστάβ Φλομπέρ. Εδώ στην Ελλάδα, τουλάχιστον. Γιατί στη Νορμανδία ετοιμάζονται για τη σημερινή μέρα από καιρό, καθώς συμπληρώνονται δύο αιώνες από τη μέρα που ο Φλομπέρ γεννήθηκε στη Ρουέν. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν εδώ και μήνες και θα συνεχιστούν μέχρι την άνοιξη – επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, Flaubert21, είναι η γνωστή ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς εξ αποστάσεως, συμμετέχοντας νοερά, είναι να τον (ξανα)διαβάσουμε. Τα δύο κλασικά του μυθιστορήματα, για παράδειγμα, επανεκδόθηκαν φέτος: η Μαντάμ Μποβαρί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο και η Αισθηματική αγωγή από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Δεν χρειάζονται πολλά σχόλια εδώ, αμφότερα είναι μνημεία της λογοτεχνικής ιστορίας. Αρκετό ενδιαφέρον έχουν τα νεανικά του Φλομπέρ – έγραφε από την εφηβεία του. Τη Βιβλιομανία (εκδ. Στιγμή) την έγραψε στα 14 (!), ενώ κείμενά του των πρώτων ετών μπορείτε να βρείτε στις όμορφες εκδόσεις Η γυναίκα του κόσμου (εκδ. Gutenberg) και Πάθος και αρετή (εκδ. Printa). Σημαντικός σταθμός στη βιβλιογραφία του αποτελεί και το ιστορικό μυθιστόρημα Σαλαμπώ (πιο πρόσφατη έκδοση από τον Ζαχαρόπουλο), μεγάλο μπεστ σέλερ της εποχής και σημείο αναφοράς στο είδος του μέχρι σήμερα. Προσωπική αδυναμία, πάντως, το βιβλίο του Φλομπέρ στο οποίο ενίοτε επιστρέφω, είναι αυτό στο οποίο είχε προσωπική αδυναμία και ο ίδιος, αν και δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο. Αναφέρομαι στο Μπουβάρ και Πεκισέ (εκδ. Πόλις), αυτό το μανιφέστο της ημιμάθειας, με τους δύο αξιαγάπητους ήρωες να κυνηγούν την ανθρώπινη σοφία σαν να συλλέγουν γραμματόσημα.

Τα γενέθλια του Φλομπέρ-1ΕΚΔΟΣΗ
Η κόμισσα Μπάθορι έζησε στην Ουγγαρία κατά τον 16ο αιώνα και λέγεται ότι αυτό που απολάμβανε κυρίως ήταν οι δολοφονίες γυναικών. Η ιστορία της ενέπνευσε κάποτε την Αργεντινή ποιήτρια Αλεχάντρα Πισαρνίκ κι έτσι προέκυψε η Κόμισσα του αίματος (εκδ. Οξύ), που κυκλοφορεί σήμερα συνοδεία μιας σκοτεινής εικονογράφησης.

 

Τα γενέθλια του Φλομπέρ-2ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Οι λογοτεχνικές δράσεις Με τα λόγια (γίνεται) συνεχίζονται: αυτή τη φορά επιστρατεύονται 17 ποιητές και ποιήτριες για να «ξαναδιαβάσουν» τον Ανδρέα Εμπειρίκο, με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή του. Στις 15/12, στις 19.30, μέσα από το YouTube και το Facebook της ομάδας. 

Τα γενέθλια του Φλομπέρ-3ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Κάτι διαφορετικό. Προ ημερών προκηρύχθηκε διαγωνισμός διηγήματος από τις εκδόσεις Καστανιώτη και το περιοδικό Διάσελο, με θέμα Στη βοή των νερών. Απευθυνθείτε για πληροφορίες στο [email protected]. Χωρίς προϋποθέσεις συμμετοχής. Έχετε χρόνο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή