Πλατεία Ζάχα Χαντίντ

Η πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία είναι επιτέλους έτοιμη, ενισχύοντας σημαντικά το αρχιτεκτονικό προφίλ της Κύπρου.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ΑΝΑΠΛΑΣΗ της πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία ήταν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες το κυπριακό ανάλογο του μετρό της Θεσσαλονίκης: οι υπερβολικά μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου (ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2005) κλόνισαν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και μεγέθυναν την καχυποψία, καθώς το βραβευμένο ρηξικέλευθο σχέδιο της αείμνηστης Ζάχα Χαντίντ δεν έτυχε εξαρχής καθολικά θετικής υποδοχής. Στις 10 Δεκεμβρίου, το νέο αξιοθέατο της πόλης εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τόνισε ότι «το κέντρο της Λευκωσίας από σημείο μαρασμού μετατρέπεται σε βάση ανάπτυξης». Σε κομβικό σημείο ανάμεσα στην παλιά, μεσαιωνική πόλη και τη σύγχρονη επέκτασή της, η νέα πλατεία Ελευθερίας αποτελεί πραγματική τομή στην εξέλιξη της Λευκωσίας. Η Χαντίντ είδε στην τάφρο που περιβάλλει τα ενετικά τείχη όχι ένα εμπόδιο αλλά μια ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη χώρους πρασίνου και αναψυχής. Πέρα από τις αναγνωρίσιμες οργανικές φόρμες του σχεδιασμού της, επιμέρους στοιχεία νερού, τέχνης, φωτισμού, αστικού εξοπλισμού και μικροί κήποι έχουν μεταμορφώσει μια κρίσιμη αστική ζώνη της πόλης. Αν οδηγήσετε μέρα, η θέα από το επίπεδο του δρόμου πιθανότατα αδικεί το έργο, αλλά οι πλατείες είναι για τους πεζούς, όχι για τους οδηγούς.

Πλατεία Ζάχα Χαντίντ-1
TΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ Αγνώριστη η πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Λευκωσίας. Το λεξιλόγιο της Χαντίντ είναι εδώ: καμπύλες γραμμές, στρογγυλεμένες απολήξεις, ασύμμετρα σχήματα. πολυπλοκότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή