Ο ταξιδιώτης

Αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη Sean Scully στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H λέξη «επιβάτης», που συνοδεύει το όνομά του στον τίτλο της αναδρομικής έκθεσης που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς, είναι αυτή που καλύτερα χαρακτηρίζει τη ζωή και το έργο του Sean Scully, καθώς το ταξίδι μοιάζει να είναι κομβικής σημασίας στη συνολική του πορεία. Γεννημένος στην Ιρλανδία το 1945, μεγαλωμένος στο Νότιο Λονδίνο και πλέον μοιρασμένος ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Γερμανία, ο Scully μοιάζει διαρκώς εν κινήσει. Μεταβαίνει με άνεση από τον ένα τόπο στον άλλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην τέχνη του. Από τις φόρμες του φωβισμού και τη γλώσσα του Ματίς, σε ένα πιο αφαιρετικό ύφος, στο οποίο οδηγήθηκε το 1969, μετά από μια επίσκεψή του στο Μαρόκο. Τα χρώματα, τα μοτίβα, οι διαφορετικές υφές στα κιλίμια και στα υφαντά τον οδήγησαν στα πλέγματα και σε μια σαφή αναφορά στον νεοπλαστικισμό του Μοντριάν. Πληθώρα αναφορών υπάρχουν και στους μεγάλους του αμερικανικού αφηρημένου εξπρεσιονισμού και σε πολλά από τα κινήματα του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, όμως αυτό που περισσότερο υποδηλοί την αναχώρηση για έναν άλλο τόπο είναι στα χαρακτηριστικά του ένθετα, τα «έργα μέσα στα έργα», τα «παράθυρα» όπως τα αποκαλεί, που και αυτά υπαινίσσονται ένα ταξίδι ανάμεσα στο έξω και στο μέσα, στο ιδιωτικό και στο δημόσιο, στο ασυνείδητο και στο προφανές.

INFO
«Παρότι η δουλειά του Scully είναι κυρίως αφαιρετική, η αφετηρία της τέχνης του είναι η ανθρώπινη μορφή», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης David Feher. Έως 13/02, Mουσείο Μπενάκη, Πειραιώς; 138 & Ανδρονίκου, benaki.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή