Η μουσική, το κρασί & o Στινγκ

Η μουσική, το κρασί & o Στινγκ

Μπορεί ένας από τους διασημότερους μουσικούς στον κόσμο να διακριθεί και στο εξίσου, αν όχι περισσότερο, απαιτητικό πεδίο της οινοποίησης; Η φωνή των Police και του Fragile μιλάει στο «Κ» για μια περιπέτεια που ξεκίνησε το 1997 σε ένα μαγευτικό κτήμα στην Τοσκάνη.

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Celebrity wines παντού. Από τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως ο Μπραντ Πιτ, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και η Κάιλι Μινόγκ, έως τον πρωταθλητή του γκολφ  Έρνι Ελς, η λίστα των διασήμων που φιλοδοξούν να πετύχουν και στον χώρο του κρασιού είναι ατελείωτη. Στην πορεία αρκετοί από αυτούς ανακαλύπτουν ότι η οινική επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες εκτός από το διάσημο όνομα που φέρουν. Με απλά λόγια, το κρασί υπακούει στους δικούς του κανόνες. Στη δε περίπτωση των celebrity wines, ισχύει ότι όσο πιο γνωστός είναι ο παραγωγός τόσο περισσότερο πρέπει να δουλέψει στο αμπέλι (κυρίως) και στο οινοποιείο για να πείσει τη βιομηχανία και να τον πάρουν στα σοβαρά.

Η περίπτωση του Στινγκ είναι ένα κλασικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον παραπάνω κανόνα με ολοένα και πιο σκληρή δουλειά. Από το ξεκίνημα του 1997, που ο Στινγκ και η γυναίκα του Τρούντι αγόρασαν το κτήμα Il Palagio στην Τοσκάνη, με οινική ιστορία που φτάνει στα μέσα του 1500, η έμφαση ήταν στο αμπέλι. Μέσα σε λίγα χρόνια πραγματοποίησαν νέες φυτεύσεις 110 στρεμμάτων, ακολουθώντας βιολογικές μεθόδους. Επένδυσαν σε γνωστά ονόματα όσον αφορά την οινοποίηση και την παρακολούθηση του εδάφους, που το θέλουν απόλυτα υγιές και «ζωντανό», και το 2020 έκαναν την κίνηση ρουά ματ, αναθέτοντας την ευθύνη των κρασιών σε ένα από τα μεγαλύτερα οινολογικά ονόματα της Ιταλίας, αν όχι το μεγαλύτερο: στον Ρικάρντο Κοταρέλα.

Η μουσική, το κρασί & o Στινγκ-1
Αυτή η εντυπωσιακή αλέα από κυπαρίσσια θεωρείται η πιο όμορφη είσοδος στο Il Palagio, που είναι μια πρώτης τάξεως εισαγωγή στο τοπίο της Τοσκάνης.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι εμφανή και μάλιστα σε δύο άξονες. Πρώτον, ο Κοταρέλα έκανε πολύ αυστηρή επιλογή στα υπάρχοντα κρασιά, με αποτέλεσμα ό,τι κυκλοφορεί να είναι η αφρόκρεμα της υπάρχουσας παραγωγής. Ο δεύτερος άξονας είναι τα κρασιά του 2020 και κυρίως το Bagi Sulla Boca, στο οποίο αναφέρεται και ο ίδιος ο Στινγκ στη συνέντευξη που είχα τη χαρά να του πάρω κατά τη διάρκεια των δύο εμφανίσεών του στο Ηρώδειο το περασμένο φθινόπωρο. Όποιος λοιπόν δοκιμάσει αυτό το κρασί, ένα Vermentino απίστευτης ακρίβειας και ενέργειας, ξέρει ότι ο Κοταρέλα κυνηγάει μεγάλα πράγματα στο κρασί. Το ίδιο και ο Στινγκ.

Ποια η αίγλη τού να φτιάχνει κανείς το δικό του κρασί; 
Τα σπουδαία κρασιά, όπως και τα σπουδαία τραγούδια, συνειδητοποιώ πως έχουν παρόμοια δομή με μια ιστορία –μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος– όπως και το ότι συνεχίζεις να τα σκέφτεσαι μόλις τελειώσουν, εξακολουθούν να υφίστανται. Αισθάνομαι τόσο κοντά στη φύση εδώ στο Il Palagio, το κτήμα μας στην Τοσκάνη. Έχοντας μεγαλώσει σε μια βιομηχανική περιοχή, η φύση συνεχίζει να είναι ένα θαύμα για μένα: ότι τα πράγματα μεγαλώνουν! Νομίζω ότι θα πρέπει να είχα περάσει την εφηβεία πριν φάω κάτι που δεν είχε προέλθει από κονσέρβα. Ήταν προφανές ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι με τη φύση – και τον πολιτισμό.

Η μουσική, το κρασί & o Στινγκ-2
1. Η κουζίνα του Il Palagio. 
2. Η πισίνα της οικογένειας, τοποθετημένη στρατηγικά έτσι ώστε να την αγκαλιάζει το μαγευτικό τοπίο.  
3. Το παλιό, ατμοσφαιρικό κελάρι. 
4. Η Τρούντι και ο Στινγκ με μια φιάλη 18 λίτρων κόκκινο Roxanne στο ετήσιο farm event του Αυγούστου. 
5. Σκάκι με θέα.
© Jaime Travezan, ALLAN POLlOK-MORRIS 

Υπάρχουν συσχετισμοί μεταξύ μουσικής και κρασιού που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε;
Έχω γράψει πέντε άλμπουμ στο Il Palagio. Το στούντιο ηχογράφησής μου βρίσκεται ακριβώς πάνω από το οινοποιείο. Αισθάνομαι ότι ο χώρος αυτός είναι γεμάτος δημιουργικότητα και, αν χρειάζομαι ένα διάλειμμα, μπορώ απλώς να πεταχτώ κάτω για να πιω μία γουλιά κρασί. Θεωρώ ότι το κρασί είναι ένα σπουδαίο βοήθημα για να χαλαρώσει το σφίξιμο στο μυαλό. Εδώ και χιλιετίες οι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό, έτσι δεν είναι; Το κρασί ενθαρρύνει την αφήγηση ιστοριών. Είμαστε καλύτεροι αφηγητές, καλύτεροι ακροατές μετά από ένα ποτήρι κρασί.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας ως οινοποιού, ειδικά τώρα που συνεργάζεστε με έναν από τους πιο σπουδαίους οινολόγους, τον Ρικάρντο Κοταρέλα; Τι μπορούμε να περιμένουμε από τα κρασιά Il Palagio;
Φέτος, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Tρούντι και εγώ κυκλοφορήσαμε ένα νέο κρασί από το Il Palagio: το Baci sulla Bocca [σ.σ.: «Φιλιά στα χείλη»]. Είναι η πρώτη μας συνεργασία με τον Ρικάρντο Κοταρέλα και το πρώτο μας λευκό κρασί. Φτιαγμένο αποκλειστικά από σταφύλια Vermentino, χωρίς ωρίμανση σε βαρέλι, το κρασί αυτό χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα και αρώματα φρούτων. 
Η Tρούντι είναι μεγάλος οπαδός του λευκού κρασιού.

Η μουσική, το κρασί & o Στινγκ-3
Ωραία ζωή. Η Τρούντι και ο Στινγκ στους αμπελώνες του κτήματος. 

Όταν οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές το καλοκαίρι στην Τοσκάνη, επιλέγουμε ένα λευκό κρασί από το Friuli στη βορειοανατολική Ιταλία – κρασιά όπως το Ronco delle Mele Sauvignon Blanc της Venica & Venica. Θέλαμε να παραγάγουμε το δικό μας λευκό, ένα δροσιστικό κρασί με απολαυστική φρεσκάδα. Το Vermentino κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως μια εξαιρετική ποικιλία στην Τοσκάνη – «φωτεινό», γευστικό και φρουτώδες, αλλά και με προοπτικές παλαίωσης. Ήταν το τέλειο πάντρεμα. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από την πανδημία. Μετά από περισσότερο από έναν χρόνο περιορισμών, εξαιτίας της Covid, και του να καλύπτουμε τα πρόσωπά μας με μάσκες, θέλαμε αυτό το κρασί να είναι ένα κάλεσμα για την επιστροφή του ρομαντισμού: για οικειότητα και σύνδεση. Τα επόμενα κρασιά μας θα είναι το New Day, ένα υπέροχο ροζέ, και δύο εξαιρετικά ερυθρά κρασιά με τις ονομασίες 1530 και La Duchessa.

Η μουσική, το κρασί & o Στινγκ-4
Πανοραμική άποψη του Il Palαgio, του περίφημου κτήματος που ο Στινγκ και η γυναίκα του Τρούντι αγόρασαν πριν από 24 χρόνια.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά ή μυστικά επιτυχίας που ισχύουν τόσο στον κόσμο της μουσικής όσο και στον κόσμο του κρασιού; 
Να είστε αυθεντικοί. Να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Να επικεντρώνεστε έντονα στην ποιότητα. Υπάρχουν λιγότερα μυστικά παρά κοινά στοιχεία μεταξύ της μουσικής και της οινοποιίας. Το κρασί μπορεί να αναδείξει τον χαρακτήρα σας, μπορεί να ανυψώσει τη διάθεσή σας. Η μουσική μπορεί να κάνει το ίδιο. Μουσική και κρασί, το ιδανικό ταίρι. 

Φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Σας απασχολεί αυτό, από τη σκοπιά κάποιου που έχει επενδύσει τον χρόνο και το πάθος του στη γη και είναι εκτεθειμένος στις συνέπειες απρόβλεπτων φαινομένων;
Ναι. Πρέπει να βιαστούμε και να παραμείνουμε θετικοί. Όσο υπάρχει ακόμη η ευκαιρία να επιβραδύνουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Για εμάς και τις επόμενες γενιές. Διαφορετικά, η Γη απλώς θα απελευθερωθεί από τη «μάστιγα» των ανθρώπων. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να ζούμε καλύτερα σε αρμονία με τη φύση. Η ισορροπία είναι σημαντική.

Η μουσική, το κρασί & o Στινγκ-5
Στινγκ και Γιάννης Καρακάσης στην Αθήνα. Ο Γιάννης Καρακάσης MW είναι ένας από τους 380 Masters of Wine στον κόσμο.

Εδώ και πάνω από 30 χρόνια στηρίζουμε τους ιθαγενείς στην περιοχή του Αμαζονίου με το ταμείο για τα τροπικά δάση (Rainforest Fund), για να διατηρήσουμε τον βιότοπό τους, που είναι και οι πνεύμονες της Γης. Αλλά και η προστασία των μελισσών είναι πολύ σημαντική για εμάς – καθώς το όνομά μου είναι επίσης Στινγκ (κέντρισμα), έχω μια ιδιαίτερη σχέση με αυτά τα χρήσιμα και σπουδαία πλάσματα. Εδώ και δεκαετίες φτιάχνουμε το δικό μας μέλι στο κτήμα και στο οινοποιείο μας Il Palagio. Οι μέλισσες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Οι μέλισσες είναι φίλοι μας, πρέπει να προστατεύονται.

Ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει. Κάθε μέρα. Σε όλο τον κόσμο. Καθημερινά αποφασίζουμε ποια προϊόντα αγοράζουμε και από τι υλικό είναι κατασκευασμένα, ποια μέσα μεταφοράς χρησιμοποιούμε, τι τρώμε. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε όσους προωθούν αυτή την ευαισθητοποίηση. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω την κοινωνική συνιστώσα.

Η μουσική, το κρασί & o Στινγκ-6

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή