Οι μάγοι με τα δώρα

Για τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη φιλοσοφία πριν από έναν αιώνα.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κάπως αμήχανη η στιγμή που έχουμε μόλις στείλει στο τυπογραφείο το τεύχος με την ανασκόπηση των πρόσφατων εκδόσεων και φτάνει στο γραφείο ένα καινούργιο βιβλίο. Συμβαίνει σχεδόν πάντα, και αυτή τη φορά συνέβη με την Εποχή των μάγων του Βόλφραμ Αϊλενμπέργκερ, ένα βιβλίο φιλοσοφίας ή, πιο σωστά, ένα βιβλίο ιστορίας της φιλοσοφίας ή, ακόμα σωστότερα, ένα βιβλίο στο οποίο βιογραφούνται τέσσερις γερμανόφωνοι φιλόσοφοι που διαμόρφωσαν τη σκέψη της δεκαετίας του ’20. Ένα βιβλίο, επίσης, που σε κάνει να θέλεις να διαβάσεις φιλοσοφία. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο 1919 και ο Αϊλενμπέργκερ σημειώνει: «Ο δόκτωρ Μπένγιαμιν δραπετεύει από τον πατέρα του, ο ανθυπολοχαγός Βιττγκενστάιν προβαίνει σε οικονομική αυτοκτονία, ο υφηγητής Χάιντεγκερ χάνει την πίστη του και ο monsieur Κασσίρερ δουλεύει στον Ηλεκτρικό για να βρει το φως του». Αυτά είναι τα τέσσερα πρόσωπα του βιβλίου, οι τέσσερις «μάγοι» που θέτουν σε κίνηση τη φιλοσοφία της εποχής. Ο Αϊλενμπέργκερ τούς χειρίζεται σχεδόν μυθιστορηματικά, συνδέοντας την εξέλιξη της σκέψης τους με περιστατικά της ζωής τους. Οι τέσσερις «πρωταγωνιστές» δεν αλληλεπιδρούν (ιδιαίτερα), οι δρόμοι τους δεν συγκλίνουν· θυμηθείτε τι απέγινε ο καθένας: ο μυστηριώδης Μπένγιαμιν θα αυτοκτονήσει το 1940, ο Βιττγκενστάιν θα γίνει ο ιδιοφυής και εκκεντρικός παγκόσμιος διανοούμενος, ο Χάιντεγκερ θα συνταχτεί με τον ναζισμό και ο εβραϊκής καταγωγής  Ερνστ Κασσίρερ διέφυγε στις ΗΠΑ, όμως πέθανε αιφνιδίως το 1945. Τη δεκαετία του ’20, όμως, τους συνέδεε η εποχή τους και η ανάγκη του ανθρώπου να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν οι μάγοι;

Οι μάγοι με τα δώρα-1Η Εποχή των μάγων του Βόλφραμ Αϊλενμπέργκερ (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Γιάννης Κοιλής)

 

 

 

 

 

Οι μάγοι με τα δώρα-2ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας (έναν αιώνα μετά τον θάνατό του) έγινε ο πρώτος νεοέλληνας λογοτέχνης που εντάσσεται στη σειρά των κλασικών της Penguin. Μάλιστα, το βιβλίο που επιλέχθηκε δεν είναι π.χ. ο Ζητιάνος, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ο Αρχαιολόγος. Ενδιαφέρουσες επιλογές. 

 

 

Οι μάγοι με τα δώρα-3ΒΡΑΒΕΙΟ
Δύο εξαιρετικά βιβλία κέρδισαν το The Athens Prize for Literature 2020 του περιοδικού (δε)κατα. Το Φυσικό μυθιστόρημα (εκδ. Ίκαρος) του Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ στην κατηγορία του ξένου μυθιστορήματος και το Άντρες χωρίς άντρες (εκδ. Πατάκη) του Νίκου Δαββέτα στην αντίστοιχη κατηγορία των ελληνικών. 

Οι μάγοι με τα δώρα-4ΠΡΟΤΑΣΗ

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε στο Twitter την ετήσια ανάρτηση της λίστας με τα καλύτερα που διάβασε φέτος. Δύο εξ αυτών κυκλοφορούν και στα ελληνικά: Η Κλάρα και ο ήλιος (εκδ. Ψυχογιός) του Ισιγκούρο και Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα (εκδ. Πόλις) του Νταβίντ Ντιόπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή