Κερνάμε κοκτέιλ

Πέντε από τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας μοιράζονται μαζί μας από μία συνταγή για εύκολα, γιορτινά ποτά.

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Zebra bar – Punch για καλωσόρισμα

Κατεξοχήν ποτό της παρέας, το punch φτιάχνεται σε ευρύχωρα μπολ και σερβίρεται συνήθως με μια μεγάλη κουτάλα σε κούπες και ποτήρια. Για να μην κουραστούμε καθόλου, ο Ηλίας Μαρινάκης του Zebra Bar προνόησε δημιουργώντας ένα κοκτέιλ που την ώρα του πάρτι δεν χρειάζεται τίποτα εκτός από ανακάτεμα. Παρόλο που η διαδικασία ξεκινά 24 ώρες πριν, είναι πανεύκολη, με μέγιστη γευστική απόδοση. Ο ίδιος συμβουλεύει να προτιμήσουμε το μαύρο έναντι του πράσινου κάρδαμου για να αρωματίσουμε το Aperol. Το βρίσκουμε στα περισσότερα καταστήματα με μπαχαρικά. Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι αρκετή για δέκα άτομα ή για λιγότερα πιο διψασμένα. 

Χρόνος 5 λεπτά συν 24 ώρες για την προετοιμασία
Ποσότητα 10 ποτήρια Υλικά (για 10 άτομα) 100 ml βερμούτ Cocchi Rosa ✸ 75 ml Campari με φράουλα* ✸ 100 ml Aperol αρωματισμένο με κάρδαμο* ✸ 750 ml brut σαμπάνια
γαρνίρισμα φράουλες και φραγκοστάφυλα
Για το Aperol με κάρδαμο 700 ml Aperol ✸ 5 σπόροι μαύρο κάρδαμο Για το Campari φράουλα 700 ml Campari ✸ 7 φράουλες
Προετοιμασία
Για το Aperol με κάρδαμο: Αφήνουμε 5 σπόρους μαύρο κάρδαμο σε 700 ml Aperol για 18 ώρες. Τους αφαιρούμε μετά το πέρας των 18 ωρών.
Για το φραουλένιο Campari: Κόβουμε 7 φράουλες σε λεπτές φέτες, αφού πρώτα τις έχουμε πλύνει καλά και αφαιρέσει τα κοτσάνια. Τις αφήνουμε σε 700 ml Campari για 24 ώρες. Έπειτα σουρώνουμε και τις αφαιρούμε.

Εκτέλεση Αναμειγνύουμε τα υλικά και σερβίρουμε σε ένα μεγάλο, ωραίο μπολ. Καλό θα ήταν, για να διατηρήσουμε τις φυσαλίδες της σαμπάνιας, να την προσθέσουμε τελευταία, λίγο πριν από το σερβίρισμα. Σερβίρουμε σε ποτήρι flute και διακοσμούμε με φράουλες και φραγκοστάφυλα.

Κερνάμε κοκτέιλ-1
Η Γεωργία Γεωργακοπούλου από το Clumsies ετοιμάζει ένα κομψό κοκτέιλ με Μezcal, τζιν και σαμπάνια.

The Clumsies – New Year’s 75

Γλυκόξινο, με ελαφρά καπνιστό χαρακτήρα, το New Year’s 75 είναι μια παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ French 75 με Μezcal. Η bar manager του Clumsies, Γεωργία Γεωργακοπούλου, προτείνει γι’ αυτή τη συνταγή ένα Old Tom Gin, το οποίο είναι ελαφρώς πιο γλυκό από το London Dry. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να αντικαταστήσει το σιρόπι ζάχαρης με ίδια ποσότητα αγαύης, δίνοντας πιο μελένια αίσθηση στο ποτό του. Οι νότες εσπεριδοειδών, από το Triple Sec και τη φλούδα πορτοκαλιού, και το απογέμισμα με σαμπάνια δίνουν φρεσκάδα και γιορτινό χαρακτήρα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, φροντίζουμε να έχουμε όλα τα υλικά παγωμένα στην κατάψυξη προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

Χρόνος 5 λεπτά Ποσότητα 1 ποτήρι
Υλικά 10 ml σιρόπι ζάχαρης ✸ 5 ml Triple Sec ✸ 15 ml φρέσκος χυμός λεμονιού ✸ 5 ml Μezcal ✸ 45 ml Old Tom Gin ✸ Top up: brut σαμπάνια 
Γαρνίρισμα 1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση Παγώνουμε ένα ποτήρι σαμπάνιας. Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα σέικερ (ιδανικά, τύπου three pieces), ανακινούμε και διπλοσουρώνουμε στο παγωμένο ποτήρι. Τέλος, απογεμίζουμε με την brut σαμπάνια της αρεσκείας μας. Γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού.

Κερνάμε κοκτέιλ-2
Ο Στέλιος Παπαδόπουλος από το Barro Negro.

Barro Negro – Oaxaca Negroni

Λίγο από Μεξικό έχει η παραλλαγή του Νegroni που παρουσιάζει ο δημιουργός του Barro Negro, Στέλιος Παπαδόπουλος. Το κοκτέιλ που έγινε παγκόσμιο trend τα τελευταία χρόνια αρέσει στους περισσότερους χάρη στον «στρογγυλεμένο» χαρακτήρα του, που ισορροπεί με κομψότητα ανάμεσα στο γλυκό, το ξινό και το πικρό. Το gin της κλασικής συνταγής μπορεί με ευκολία να αντικατασταθεί από ποικιλία λευκών αποσταγμάτων. Στο Oaxaca Negroni τη θέση του παίρνει το καπνιστό Μezcal. Από εξοπλισμό θα χρειαστούμε μόνο έναν δοσομετρητή και ένα κουτάλι, ενώ ιδανικά μπορούμε να βάλουμε στο ποτήρι μας και έναν μεγάλο κύβο πάγου.

Κερνάμε κοκτέιλ-3
Ένα διαφορετικό, «καπνιστό» Negroni 

Χρόνος 5 λεπτά 
Ποσότητα 1 ποτήρι 
Υλικά 25 ml Μezcal ✸ 25 ml Campari ✸ 25 ml Sweet Vermouth  
γαρνίρισμα 1 φλούδα από γλυκό γκρέιπφρουτ Εκτέλεση Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι. Στολίζουμε με μία λεπτή φλούδα από κόκκινο γκρέιπφρουτ. 

Κερνάμε κοκτέιλ-4
Οι bartenders του Meerkat, Αλκίνοος Μπάνης (αριστερά) και Romain Krot (δεξιά), έκαναν τη μηλόπιτα κοκτέιλ.

Meerkat Cocktail Safari – Μεθυσμένη μηλόπιτα

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες; Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό του Αλκίνοου Μπάνη και του Romain Krot από το Meerkat είναι η μηλόπιτα, όλη τη γεύση της οποίας έχουν καταφέρει να μεταφέρουν σ’ αυτό το απολαυστικό κοκτέιλ. Επιλέγουν να την ενισχύουν άλλες φορές με μπράντι και άλλες με κονιάκ, ανάλογα με την όρεξη. Τα περισσότερα από τα υλικά της συνταγής πιθανότατα βρίσκονται ήδη στο ψυγείο και στα ντουλάπια μας. Τα μήλα και το τζίντζερ που θα περισσέψουν από την παρασκευή του σιροπιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τάρτα ή μηλόπιτα. 

Κερνάμε κοκτέιλ-5

Χρόνος 5 λεπτά συν 45 για την προετοιμασία του σιροπιού
Ποσότητα 1 ποτήρι 
Υλικά 25 ml χυμός λεμονιού (σουρωμένος) ✸ 25 ml σιρόπι* ✸ 50 ml μπράντι, κονιάκ 
γαρνίρισμα 1 φλούδα λεμονιού και τριμμένη κανέλα
Για το σιρόπι 250 γρ. καστανή ζάχαρη ✸ 100 γρ. κόκκινο μήλο (κομμένο σε μικρούς κύβους) ✸ 1 κομμάτι τζίντζερ (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο) 
✸ 2 στικ κανέλα Κεϋλάνης ✸ 3 γαρίφαλα 
✸ 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (τριμμένο) 
✸ 150 ml νερό

Εκτέλεση 
Για το σιρόπι Με μια ξύλινη κουτάλα λιώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του μήλου στον πάτο μιας κατσαρόλας. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά. Σουρώνουμε προσεκτικά το σιρόπι. Διατηρείται στο ψυγείο για 7-10 μέρες. 
Για το κοκτέιλ Σε ένα σέικερ προσθέτουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά για 10-15 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι brandy sniffer (ποτήρι του κονιάκ) ή κουπέ. Γαρνίρουμε με τα έλαια μιας φλούδας λεμονιού και τρίβουμε λίγη κανέλα από πάνω.

Κερνάμε κοκτέιλ-6
Ζεστό ζεστό πίνεται το κοκτέιλ που δημιούργησε ο Πέτρος Μυτιληναίος. Ιδανικά το σερβίρουμε σε πορσελάνινη κούπα.

Uncle Tan’s Drinking House – Tokioni

Αργά και «τελετουργικά» πίνεται το ζεστό κοκτέιλ του Πέτρου Μυτιληναίου, ιδανικό για τις κρύες νύχτες των γιορτών. Το βερμούτ ταιριάζει με Umeshu, το οποίο είναι ένα ιαπωνικό λικέρ δαμάσκηνου που δίνει έξτρα πολυπλοκότητα στο ποτό και το βρίσκουμε σε αρκετές κάβες και καταστήματα με ασιατικά προϊόντα στην Αθήνα. Ωστόσο μπορούμε, αν θέλουμε, για ευκολία, να το αντικαταστήσουμε με κάποιο λικέρ κόκκινων φρούτων, όπως λικέρ κεράσι. Αν πολλαπλασιάσουμε τις ποσότητες, μπορούμε να σερβίρουμε το κοκτέιλ σε σκεύος φοντί, κρατώντας το ζεστό με τη φλόγα των κεριών. 

Κερνάμε κοκτέιλ-7

Χρόνος 8 λεπτά
Ποσότητα 1 ποτήρι
Υλικά 30 ml London Dry Gin 
✸ 30 ml Campari ✸ 15 ml Carpano Antica Formula (γλυκό βερμούτ) ✸ 15 Umeshu (ιαπωνικό λικέρ δαμάσκηνο) ✸ 1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε το London Dry Gin και το Campari. Προσθέτουμε το βερμούτ και το Umeshu. Βάζουμε το μπρίκι σε σιγανή φωτιά και προσέχουμε πολύ ώστε να μη ζεσταθεί πολύ και εξατμιστεί το αλκοόλ. Ιδανικά το ελέγχουμε με ένα μαγειρικό θερμόμετρο και απομακρύνουμε το μπρίκι όταν το θερμόμετρο δείξει 70°C. Σερβίρουμε το ποτό μας σε μια vintage πορσελάνινη κούπα του τσαγιού (ή σε όποια άλλη κούπα επιθυμούμε) και ραντίζουμε με τα έλαια από μία φλούδα λεμονιού.

→ The Clumsies, Πραξιτέλους 30, T/210-3232682 
→ Zebra Bar, Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, Τ/6986-391009 
→ Barro Negro, Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, πλατεία Κλαυθμώνος, Τ/210-0107618 
→ Meerkat Cocktail Safari, Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι, T/213-0453390 
→ Uncle Tan’s Drinking House, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, Τ/210-4510011

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή