Πριν από το τέλος του κόσμου

Πριν από το τέλος του κόσμου

Οι μέρες του πλανήτη είναι μετρημένες, προειδοποιούν οι Μέριλ Στριπ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς, Κέιτ Μπλάνσετ στο Mην κοιτάτε πάνω του Netflix.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς έναν χρόνο μετά την ταινία Ο ουρανός του μεσονυχτίου του Τζορτζ Κλούνεϊ, στην οποία και πάλι τα πράγματα για το ανθρώπινο είδος δεν έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα ευχάριστα, έρχεται το Mην κοιτάτε πάνω για να μας υπενθυμίσει ότι οι μέρες μας είναι μετρημένες. Αυτή τη φορά υπαίτιος είναι ένας planet killer κομήτης, που εντοπίζουν δύο αστρονόμοι (Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς) και ο οποίος σε έξι μήνες θα ανοίξει μια τεράστια τρύπα εκεί όπου κάποτε ήταν ο Ειρηνικός Ωκεανός. Δεν ξέρω αν πρόκειται για μανιέρα του Netflix ή για την απέλπιδα προσπάθειά τους να μας ξυπνήσουν επιτέλους, έστω εδώ, στην αυγή του 2022, πάντως το αποτέλεσμα κρίνεται επιτυχημένο. Και αυτό γιατί, σε προσωπικό επίπεδο, είμαι βέβαιος ότι υπό κανονικές συνθήκες τα πράγματα κάπως έτσι θα εξελιχθούν. Οι φρικαρισμένοι επιστήμονες θα προειδοποιήσουν τους ηγέτες, ξεκινώντας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ (που εδώ υποδύεται η Μέριλ Στριπ). Εκείνοι –ίσως– θα ζυγίσουν πρώτα και πάνω από όλα τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά τους συμφέροντα. Και στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να κουκουλώσουν την κατάσταση. Οι επιστήμονες, μετά/παράλληλα, θα στραφούν στα μίντια, που απλώς θα τους μετατρέψουν σε «εύπεπτους» τηλεοπτικούς αστέρες, όπως ακριβώς συνέβη με τους επιδημιολόγους εν μέσω πανδημίας.

Το κοινό, εν τω μεταξύ, θα διχαστεί ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν στην επιστήμη και στους υπόλοιπους που θα καταλήξουν να αρνούνται ακόμη και αυτά που βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια, όπως έναν τεράστιο κομήτη στον ουρανό. Κάπου στην εξίσωση θα βρουν χώρο και τρόπο να παίξουν τον δικό τους κρίσιμο ρόλο πλουτοκράτες και tech οραματιστές, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον tech δισεκατομμυριούχο τον οποίο υποδύεται αριστουργηματικά ο Μαρκ Ράιλανς.
 
Τελικά, το Mην κοιτάτε πάνω, στο οποίο επίσης παίζουν οι Τζόνα Χιλ, Ρον Πέρλμαν, Αριάνα Γκράντε, Τάιλερ Πέρι και Τιμοτέ Σαλαμέ, είναι μια κοινωνική σάτιρα που καλό είναι να φροντίσουμε να μη βγει προφητική. Προσοχή. Η ταινία δεν τελειώνει όταν πέσουν οι τίτλοι. Καλό είναι να την παρακολουθήσετε μέχρι κυριολεκτικά το τελευταίο δευτερόλεπτο.

ΙΝFO
Δημιουργός: Άνταμ Μακ Κέι. 
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 56%.
Η ταινία προβάλλεται από το Netflix. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή