Η χαμένη έμπνευση

Η ανακοίνωση του Κρις Μάρτιν ότι οι Coldplay θα σταματήσουν να κυκλοφορούν δίσκους το 2025 πυροδοτεί κυρίως ειρωνικά σχόλια.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, εκεί που νιώθαμε ότι οι στενοχώριες χάνονταν μέσα στη γιορτή, ο Κρις Μάρτιν ανακοίνωνε ότι οι Coldplay θα κυκλοφορήσουν το τελευταίο τους άλμπουμ το 2025! Ο αέρας έξω λυσσομανούσε. Νεαρές θαυμάστριες και μουσικοκριτικοί με στρογγυλά γυαλιά αναρωτιούνταν αν η ζωή αποδώ και στο εξής θα έχει κάποιο νόημα. «Μετά νομίζω θα κάνουμε μόνο περιοδείες», πρόσθεσε ο Μάρτιν στη συνέντευξή του στο BBC Radio 2, δίνοντας έτσι μια λαβή, ένα στήριγμα στους απαρηγόρητους. Η είδηση ότι οι Coldplay θα σταματήσουν να φτιάχνουν μουσική ώθησε κάποιους χρήστες του Facebook και του Twitter να απαντήσουν ακαριαία: «Μα ούτε και πριν έφτιαχναν». Μάλιστα, εδώ στην Ελλάδα, καθώς και σε κάποιες φωτισμένες παρέες της Ευρώπης, η δήλωση θύμισε Γιάνη Βαρουφάκη: O πρόεδρος του Μέρα25 έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι η πορεία του κόμματός του θα τελειώσει το 2025, αν μέχρι τότε δεν έχουν επιτευχθεί κάποιοι βασικοί στόχοι. Εντάξει, είναι γνωστό ότι το deadline ενεργοποιεί τη δράση. Όμως, εν αντιθέσει με τον Βαρουφάκη, οι Coldplay δεν δείχνουν να έχουν κάποιο στόχο. Έχουν βέβαια να σώσουν τον πλανήτη… Το συγκρότημα που κάποτε κυκλοφόρησε το Yellow, το Trouble και το Clocks, τραγούδια αθώα και φωτεινά μέσα στην αφέλειά τους, αυτές τις μέρες ετοιμάζει παγκόσμια περιοδεία δηλώνοντας ότι για κάθε εισιτήριο που πουλιέται θα φυτεύεται ένα δέντρο. Έψαχνες λόγο να πας; Τώρα έχεις! Στο μεταξύ, τα πολύχρωμα σόου τους, η ενατένιση αστεριών και η επιλογή τίτλων όπως Music of the Spheres χωρίς ίχνος ειρωνείας αδυνατούν να κρύψουν τη μία και μόνη αλήθεια: ότι η έμπνευσή τους χάθηκε κάπου στο διάστημα.

Η χαμένη έμπνευση-1ΣΤΟ ΠΙΚΑΠ
U2 – War (1983)
Ένα ερωτικό τραγούδι για τη γυναίκα του πήγε να γράψει ο καημένος ο Μπόνο και κατέληξε να μιλάει για τον αγώνα του Λεχ Βαλέσα ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας. Ακόμα κι έτσι, το New Year’s Day μπαίνει μέχρι σήμερα στο playlist κάθε Πρωτοχρονιάς. To ακούμε μέσα από το War, τον δίσκο που φανέρωσε την πολιτική συνείδηση, το πάθος αλλά και τη μεγαλομανία των U2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή