Πρώτη φορά σκύλος στο σπίτι

Πρώτη φορά σκύλος στο σπίτι

Τι πρέπει να γνωρίζετε για μια αρμονική συμβίωση.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας φίλος ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον πρώτο του σκύλο. Δηλαδή ο γιος του. Δηλαδή θα δείξει, γιατί, αν είχα ένα ευρώ για κάθε απρόθυμο μέλος της οικογένειας που τελικά έγινε ο πιο συνεπής φροντιστής κι άλλο ένα για κάθε ενθουσιώδη φιλόζωο που ξεφούσκωσε στα πρώτα κιόλας βήματα αυτής της κοινής πορείας –πιστέψτε με–, θα είχα πολλά ευρώ!

Όμως, δεν τα γράφω όλα αυτά για να κάμψω τον διονυσιασμό που καταλαμβάνει όποιον αποκτά σκύλο για πρώτη φορά. Το αντίθετο. Τα γράφω για να σας πω ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης αυτής της νέας μορφής συγκατοίκησης και μόνο ένας είναι σωστός. Πριν κάνουμε οτιδήποτε (και όταν λέω οτιδήποτε, εννοώ ακόμα και τις αυθόρμητες εξορμήσεις στα pet shops και την αγορά όλων αυτών που θεωρούμε «απαραίτητα»), βρίσκουμε το πρόσωπο που θα μας καθοδηγήσει, τουλάχιστον στα πρώτα βήματα. Αυτό το πρόσωπο είναι ο εκπαιδευτής. 

Ο εκπαιδευτής δεν είναι περιττό έξοδο. Είναι τρόπος εξοικονόμησης χρόνου, αναχαίτισης αχρείαστων αγορών και αποτροπής εξόδων αποκατάστασης ζημιών. Ο εκπαιδευτής είναι αυτός που θα εξασφαλίσει ότι το γλέντι της υποδοχής ενός σκύλου στο σπίτι θα εξελιχθεί σε βαθιά, αμοιβαία αγάπη, αφοσίωση και σεβασμό. Ο εκπαιδευτής είναι αυτός που θα σε μάθει να συμβιώνεις αρμονικά με τον σκύλο σου. Όχι απλώς να συγκατοικείς. Είναι αυτός που θα γίνει η εγγύηση για το ότι το ζώο που απέκτησες μόλις δεν θα βρεθεί εγκαταλελειμμένο σε ένα μπαλκόνι, σε μια ταράτσα ή στο πεζοδρόμιο. 

Όλα αυτά μαζί, όπως τα λέει ένας φίλος, συνοψίζονται και σε μια αποφθεγματική ρήση που μου αρέσει να επαναλαμβάνω: «Ο εκπαιδευτής θα κάνει τον σκύλο σου άνθρωπο και εσένα σκύλο, όσο γίνεται κι απ’ τα δύο». Βέβαια, επειδή δεν θα πάει καλά ο χρόνος άμα δεν γκρινιάξω λίγο, θα πω εδώ ότι ούτε κι αυτή είναι η εκατό τοις εκατό σούπερ ορθή μέθοδος που θα πρότεινα σε κάποιον πρόθυμο να με ακούσει. 

Κανονικά, αγαπητέ αναγνώστη, τον εκπαιδευτή πρέπει να τον βρεις πριν ακόμα αποκτήσεις σκύλο. Πέρα από το ότι θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα για τη φυλή που σε ενδιαφέρει (αλλά που μπορεί να είσαι απόλυτα ακατάλληλος να καλύψεις ως προς τις βασικές ανάγκες της), θα σε προετοιμάσει και για όλα όσα σε περιμένουν, μέχρι η σχέση σου με τον σκύλο να περάσει στο επίπεδο της απρόσκοπτης απόλαυσης. Θα σε ενημερώσει για το κόστος σε χρόνο, χρήμα και χώρο και θα σου πει όλη την αλήθεια για τις δύσκολες πλευρές της κατοχής οποιουδήποτε κατοικιδίου (από τα οποία ο σκύλος είναι, με βεβαιότητα, ο πιο απαιτητικός). 

Εν ολίγοις, αν ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο εκπαιδευτής πρέπει να προηγηθεί ως ο καλύτερος φίλος του καλύτερου φίλου σου. Και να γίνει στην πορεία και ο δικός σου καλύτερος φίλος. Ο φίλος μου τα ξέρει όλα αυτά. Και του εύχομαι τα καλύτερα για τα χρόνια που ακολουθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή