Κτήμα Μπριντζίκη: Βόλτα στο eco-friendly οινοποιείο της Ηλείας

Κτήμα Μπριντζίκη: Βόλτα στο eco-friendly οινοποιείο της Ηλείας

Το ζεύγος Μπριντζίκη μας υποδέχονται στο «πράσινο» οινοποιείο τους στο Λαντζόι Ηλείας.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλματώδης εξέλιξη του ελληνικού κρασιού με γεμίζει χαρά, περηφάνια και αισιοδοξία από τη μια και από την άλλη μού δημιουργεί τύψεις, γιατί δεν προλαβαίνω να δοκιμάζω όλες τις καινούργιες δημιουργίες των καλών παραγωγών. Η παρουσίαση, λοιπόν, των φυσικών κρασιών του Κτήματος Μπριντζίκη ήταν μια καλή ευκαιρία να επισκεφθώ, έστω και νοερά, το κτήμα στην Ηλεία, τα κρασιά του οποίου ομολογώ ότι είχα πάρα πολύ καιρό να δοκιμάσω. Πριν μπω στην ουσία των δοκιμών, θα ήθελα να σας συστήσω τη Διονυσία και τον Διονύση –Σάκη για τους φίλους– Μπριντζίκη, ένα ευγενές και χαμογελαστό ζευγάρι επαγγελματιών μουσικών, που στο τέλος του 20ού αιώνα ξεμυαλίστηκαν από τις μουσικές του αμπελιού και έδωσαν ζωή στους οικογενειακούς αμπελώνες, με τους οποίους δεν ασχολιόταν έως τότε κανείς. «Γεννηθήκαμε στην Αρχαία Ολυμπία, άνθρωποι κι αμπέλια και μερικές από τις αρχαιότερες και πιο σπουδαίες ιδέες στον κόσμο», λέει η Διονυσία και συνεχίζει: «Καλλιεργούμε τους αμπελώνες μας με την προσοχή και το πάθος που κράτησαν την ιστορία ζωντανή στις μνήμες μας. Δεν αφήσαμε τίποτα να ποτίσει το χώμα μας που δεν θα μπορούσαμε να το πιούμε οι ίδιοι και δεν αφήσαμε τίποτα να ψεκάσει τα σταφύλια μας που δεν θα μας άφηνε να γευτούμε τη σάρκα τους πάνω απ’ την κληματαριά που τα γέννησε. Κάνουμε πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Χρησιμοποιούμε ηλιακή ενέργεια και γεωθερμία για όλες τις ανάγκες των υποδομών μας κι αφήνουμε τη φύση αλώβητη από τις δραστηριότητές μας. Εφαρμόζουμε σύγχρονες τεχνολογίες και στην πραγματικότητα το οινοποιείο και όλες οι εγκαταστάσεις μας είναι οι μοναδικές στη Ελλάδα με απολύτως μηδενικό ενεργειακό ίχνος». 

Το 2012, χαρακτηρίστηκε το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο στην Ελλάδα, ενώ γίνεται πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια σε όλους τους αμπελώνες, όπου καλλιεργούνται ο ιδιαίτερος τοπικός Τινακτορώγος, το Ασύρτικο και ο Αυγουστιάτης. Τα σταφύλια ακολουθούν τον δρόμο της ήπιας, φυσικής οινοποίησης, με τον καθηγητή Γιώργο Κοτσερίδη να διευθύνει την ορχήστρα, καθώς είναι σύμβουλος οινολόγος του κτήματος τα τελευταία χρόνια. 

Ο Τινακτορώγος, ένα vegan κρασί με παραγωγή 15.000 φιαλών, είναι ένα ευχάριστο λευκό, διακριτικό κρασί με σώμα και αρώματα αχλαδιού και μήλου. Ο Esperos, από 100% Ασύρτικο, επίσης vegan, με skin contact οινοποίηση (ζύμωση με τις φλούδες δηλαδή) και παραγωγή 4.500 φιαλών, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον orange κρασί που ταιριάζει απίθανα με ψητό χταπόδι και φάβα. Μου άρεσε ιδιαίτερα το ροζέ από 100% Αυγουστιάτη, δροσερό, τριανταφυλλένιο, φρέσκο, ενώ πιστεύω ότι η ερυθρή εκδοχή της ποικιλίας στον Green Αυγουστιάτη του 2019 θέλει λίγο χρόνο ακόμα.

Δεν μπορώ να φύγω από το Κτήμα Μπριντζίκη αν δεν σας προσφέρω μια Olympica Magna, την μπίρα της Ηλειακής Ζυθοποιίας των Μπριντζίκηδων. Ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, απαστερίωτη, χωρίς κανένα πρόσθετο, με ελληνικές βύνες και λυκίσκο, νερά από τις πηγές του Ερυμάνθου, άγρια αρωματικά βότανα και φυσικά μια μυστική συνταγή!

Προτείνω δε να συναντηθούμε, όταν με το καλό τελειώσουν οι περιπέτειες και επανέλθουμε στην κανονικότητα, στο μουσικό φεστιβάλ που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο κτήμα, γιατί η Διονυσία και ο Σάκης, εκτός από τον οίνο, δεν λησμονούν να διακονούν και τη μουσική τέχνη!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή