Αυτή η έκθεση για το Ρεμπέτικο θα σας εκπλήξει

Αυτή η έκθεση για το Ρεμπέτικο θα σας εκπλήξει

Από τα χαρακτικά του Τάσσου μέχρι τις εικονογραφήσεις του Αλέκου Φασιανού ένα αφιέρωμα με 125 εικαστικά έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΚΑΛΛΑΣ και τη Σωτηρία Μπέλλου και δεν αισθάνομαι διχασμένος. Ας κοπιάσουν όσοι σκανδαλίζονται με αυτό, να καταλάβουν τι μου συμβαίνει», δήλωνε προκλητικά ο Γιάννης Τσαρούχης. Ο πυκνός στίχος, οι δυνατές εικόνες και η αυθεντικότητα των πρωταγωνιστών του ρεμπέτικου το έκαναν να υψωθεί πάνω από μόδες, το βοήθησαν να νικήσει τον χρόνο και να στέκεται ακόμη και σήμερα ως μια ζωντανή κληρονομιά, με φανερή επίδραση σε όλες τις τέχνες. Το αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, αρθρωμένο σε τρεις χώρους, συγκεντρώνει 125 έργα από εικαστικούς που καλύπτουν όλο το φάσμα της νεοελληνικής τέχνης, από τη Γενιά του ’30 έως σήμερα. Η σύνδεση του ρεμπέτικου με τις εικαστικές τέχνες εύκολα προκύπτει, αν ανατρέξει κανείς στα εξώφυλλα των δίσκων της Μπέλλου με τα χαρακτικά του Τάσσου ή αν θυμηθεί τις εικονογραφήσεις του Φασιανού στα βιβλία του Ηλία Πετρόπουλου, ωστόσο «εκείνο που κυρίως μας ενδιέφερε ήταν να εξετάσουμε με ποιον τρόπο οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες προσεγγίζουν το ρεμπέτικο και το ερμηνεύουν. Γι’ αυτό και τα περισσότερα έργα είναι αναθέσεις», σημειώνει ο επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος. Λέξεις, αντικείμενα και υλικά σε αυτή την έκθεση έχουν ιδιαίτερη σημασία.

INFO
Έως 03/04, Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κέντρο Τεχνών, opanda.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή