Dopios: Γιατί το μεζεδοπωλείο του Πέσκια είναι must

Dopios: Γιατί το μεζεδοπωλείο του Πέσκια είναι must

Ο Dopios βάζει ισχυρή υποψηφιότητα στην κατηγορία «Το καλύτερο ελληνικό στέκι στο κέντρο της Αθήνας».

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει ο Πέσκιας τι έχει κατορθώσει με το μενού του στον Dopios. Το αφήγημα που έχει συνθέσει εδώ με τα πιάτα του θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Βόλτα στην ελληνική ύπαιθρο». Εκεί όπου αρθρώθηκε εν πολλοίς αυτό που καλούμε ελληνική κουζίνα. Το μενού, ιδιοφυές όσο και αιματώδες, είναι κατώφλι για να μπεις στη μεγάλη ελληνική μαγειρική. Δεν αστειεύομαι. Δεν έχουμε πολλά τέτοια μαγαζιά στο κέντρο της πόλης. Μάλλον δεν έχουμε άλλο όμοιό του. Όπου να μπορείς να βγάλεις έναν επισκέπτη από το εξωτερικό για να πάρει μια μοντέρνα, αλλά όχι εκκεντρική και ναρκισσευόμενη ιδέα τού τι σημαίνει ελληνικό φαγητό, αλλά να θες να πας κι εσύ. Ξανά και ξανά. Το φαγητό του εδώ ανανοηματοδοτεί, κατ’ εμέ, με παρρησία και φρεσκάδα την έννοια ελληνικό εστιατόριο. Είναι ανοιχτόμυαλο και εξωστρεφές, όμως δεν αντιγράφει, δεν προσποιείται, δεν χιπστερίζει. Σπουδαίο πράγμα. 

Στο διά ταύτα. Από τα καινούργια πιάτα, γράψτε οπωσδήποτε στην παραγγελία σας τη ρεγκοσαλάτα και ρεγκοσαλάτα. Καλά διαβάσατε: το πιάτο περιέχει μια ρεγκοσαλάτα αλοιφή, τέλεια κρέμα, στολισμένη με μια ρεγκοσαλάτα ψιλοκομμένη σε καρεδάκι. Το όλον θα συνοδεύσετε με το εξαίρετο ψωμί από τον τριτοκυματικό φούρνο Το τρομερό παιδί. Ομοίως και την παλιά στο μενού ταραμοσαλάτα του Πέσκια και την πάλλευκη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα του με την άφθαστη κόμφορτ στερεοτυπία της. Αν πάρετε τις τριπλοτηγανισμένες, καραμελωμένες πατάτες του (ναι, είναι τόσο καλές), να πάρετε και το τζατζίκι με αβοκάντο· θα το χαρείτε.

Από τα καινούργια δοκιμάστε επίσης: τον τραχανά με σταρένιο τραχανά, καραμελωμένο κουνουπίδι και χαλούμι. Ναι! Μαγειρεύεται τραχανάς στο κέντρο της Αθήνας. Έξοχη η ψωμένια γλύκα αυτού του πιάτου, το οποίο στον κατάλογο θα βρείτε ως τραχανότο (είμαι σίγουρος πως η χρήση της κατάληξης -ότο είναι ένα χιουμοριστικό τρολάρισμα στην τάση). Και το αγριογούρουνο με πράσα και δαμάσκηνα. Δεύτερο «ναι»! Το καλό μας αυτό χειμωνιάτικο φαγητό, συνοδεία πουρέ σελινόριζας, σερβίρεται στον Dopios. Τι ωραία πράγματα είναι αυτά! 

Το τρίτο «οπωσδήποτε» είναι «η γιαπωνέζα η gyoza και το μοσχάρι στιφάδο»: το ιαπωνικό μισοτηγανισμένο ζυμαροπιτάκι είναι γεμισμένο με στιφάδο ελληνικό, μαδημένο, λιωμένο. Η συνοδευτική σάλτσα –λάδι, ξίδι, σκόρδο, τσίλι– υπογραμμίζει τη συγγένεια. Από τα παλιά: τα γλυκάδια στη σχάρα με σάλτσα καυτερή από πιπεριές κέρατο. Το καπνιστό χέλι του Γείτονα με πουρέ παντζάρι. Τα γαριδάκια (γαρίδες) ποπ κορν. Τα κεφτεδάκια, που θα λατρέψουν και τα παιδιά (και εσείς). Εν κατακλείδι: ο Dopios βάζει ισχυρή υποψηφιότητα στην κατηγορία «Το καλύτερο ελληνικό στέκι στο κέντρο της Αθήνας». Στέκι, ναι, γιατί έχει μια ελαφράδα, μια ζεστασιά το μαγαζί. Το μέσα του είναι εξίσου ωραίο με το έξω του, την περαντζάδα κάτω από το πλατειάκι των Αγίων Θεοδώρων πίσω από την Κλαυθμώνος. Συμβάλλει τα μάλα και ο ωραίος επαγγελματισμός του προσωπικού – πολύ θα ’θελα να κάνουν μάθημα σε πολλά καλά μαγαζιά για το σωστό φέρεσθαι σε μια σάλα φιλοξενίας. Κακίες, κακίες…

Mood Casual 
Crowd Κάθε καρυδιάς καρύδι. Σιγουράκι των foodies. 
Κόστος: Περίπου 30 €/άτομο χωρίς ποτά. 
Λίστα ποτών: 100% ελληνική λίστα κρασιών, με καλές επιλογές σε γλυκές τιμές. Καλά τσίπουρα και ούζα. 
Διεύθυνση Σκουλενίου 1, πλ. Αγίων Θεοδώρων. Τηλ. 210-3310049 
Μέρες/ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή από τις 12.30 μ.μ. 
Κράτηση Απαραίτητη, ιδίως για το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή