Πιες το όπως οι Ιάπωνες: ένα νέο sake που αξίζει να δοκιμάσετε

Πιες το όπως οι Ιάπωνες: ένα νέο sake που αξίζει να δοκιμάσετε

Το IW A5 Assemblage 2 μας ταξιδεύει στον αρωματικό, μυστηριακό και πανέμορφο κόσμο της Ιαπωνίας.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γνωριμία μου με το σάκε πάει πολλά χρόνια πίσω, όταν ερχόταν στο τραπέζι μας χλιαρούτσικο, σε μικρά κανατάκια, με μια αφόρητη μυρωδιά χαρτονιού και παραβρασμένου λαπά. Μέχρι που ταξίδεψα στην Ιαπωνία και είχα τη μεγάλη τύχη να γευματίσω σε εξαιρετικά εστιατόρια στο Τόκιο, απολαμβάνοντας μια απερίγραπτα σοφιστικέ και νόστιμη κουζίνα. Θυμάμαι το γεύμα όπου έφτασαν στο τραπέζι μας φιάλες των 750 ml παρόμοιες με αυτές του κρασιού, παγωμένες, με διάφανο περιεχόμενο, το οποίο μόλις σερβιριζόταν στα ποτήρια του λευκού κρασιού μάς χάριζε γενναιόδωρα αρώματα. Σάκε! Έμεινα με το στόμα ανοιχτό! Είναι φυσικό βέβαια, όπως υπάρχουν κρασιά και κρασιά, να υπάρχουν σάκε και σάκε. Τα οποία, λόγω της εσωστρέφειας των θαυμάσιων Ιαπώνων παραγωγών, δεν απολαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Βάλτε στα μείον και τις ετικέτες, που είναι πάντα στα γιαπωνέζικα!

Για να μην τα πολυλογώ όμως, πρέπει να πω ότι χάρηκα ιδιαίτερα όταν στις αρχές του χρόνου σε ένα φιλικό σπίτι δοκίμασα ένα premium σάκε, που εισάγεται πλέον και στην Ελλάδα. IWA5 Assemblage 2, ένα σάκε της κατηγορίας Junmai Daiginjo – τα καλύτερα των σάκε, κομψά, εξεζητημένα, αρωματικά, που σερβίρονται πάντα παγωμένα σε εξαιρετικές περιστάσεις και συναγωνίζονται τις καλύτερες σαμπάνιες ως απεριτίφ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο δημιουργός του, Richard Geoffroy, ήταν chef de cave της Dom Pérignon για 28 συναπτά έτη. Αυτό που κάνει τη διαφορά (εκτός από την ιδιαίτερη και εξαντλητική λείανση των κόκκων του ρυζιού) στο IWA είναι το assemblage, τo blending, το χαρμάνι δηλαδή, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται στο σάκε. Ο Richard Geoffroy, χάρη και στην εμπειρία του στη σαμπάνια, δηλώνει ότι το assemblage είναι μια πιεστική ανάγκη του. «Αν μου δώσετε νερά, είναι σίγουρο ότι θα κάνω blending, όπως κάνω με την πορτοκαλάδα μου κάθε μέρα στο πρωινό», λέει. Η κάθε κυκλοφορία του IWA είναι και θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη, πάντα μοναδική, και θα έχει αύξοντα αριθμό assemblage – αυτή τη στιγμή είναι το 2.

Πιες το όπως οι Ιάπωνες: ένα νέο sake που αξίζει να δοκιμάσετε-1

Το IWA5 Assemblage 2 δημιουργείται στην υπερσύγχρονη Kura (μονάδα παραγωγής sake), που σχεδιάστηκε από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Kengo Kuma, στο χωριό Tateyama, στους πρόποδες των Hida Mountains και του επιβλητικού Mount Tate, το οποίο ανήκει στα Τρία Ιερά Βουνά της Ιαπωνίας. Το εντυπωσιακό μπουκάλι σχεδιάστηκε από τον Αυστραλό designer Marc Newson (σχεδιαστή του Apple Watch), ο οποίος εμπνεύστηκε από τα παραδοσιακά αγγεία Sake.

Σερβίρω σε τουλίπα του λευκού κρασιού το αχνοκίτρινο, διάφανο σάκε και αφήνω τα αρώματά του να εκφραστούν. Κυριαρχούν το αχλάδι και το φρέσκο κυδώνι, εσπεριδοειδή και άσπρα λουλούδια. Το αχλάδι συνεχίζει να είναι το πρώτο βιολί και στο στόμα, και ακολουθούν ζουμεροί γιαρμάδες και αναμνήσεις σπιτικών γλυκών από γλυκιά ζύμη. Αξίζει μέχρι τελευταίου λεπτού την τσουχτερή τιμή των 160 € (ενδεικτικά) για γουλιές που σε ταξιδεύουν στον αρωματικό, μυστηριακό, πανέμορφο κόσμο της Ιαπωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή