Θεσσαλονίκη: Δύο νέα εστιατόρια για casual έξοδο με φίλους

Θεσσαλονίκη: Δύο νέα εστιατόρια για casual έξοδο με φίλους

OSTEN και pelosof, δύο νέες γαστρονομικές αφίξεις, εισάγουν τον όρο του casual dining σε μια πόλη που παίρνει το φαγητό στα σοβαρά.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως casual dining ορίζουμε ένα δείπνο σε ένα εστιατόριο με χαλαρή ατμόσφαιρα και φιλικές τιμές, δίχως την επισημότητα, τις νόρμες και το κόστος που κουβαλάει μια fine dining εμπειρία. Τους τελευταίους μήνες, δύο νέοι χώροι στη Θεσσαλονίκη, που ξεπήδησαν αθόρυβα και έχουν εξελιχθεί σε στέκια, καταφέρνουν να ισορροπούν ανάμεσα στη χαλαρότητα του περιβάλλοντος και την υψηλή ποιότητα των γεύσεων που προσφέρουν.

Πρώτα, θα πάμε στα ανατολικά προάστια της πόλης και σε ένα κτίριο μπαουχάους, που φιλοξενεί ένα στέκι που ξεχωρίζει για τη βορειοευρωπαϊκή ονομασία του, αλλά και τις γεύσεις του. Τον Μάιο του 2021, η 20ετής εμπειρία του Γιώργου Παπαδόπουλου στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και του Αλέξανδρου Πανόπουλου, που ειδικεύεται στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και των ζυμών, ενώθηκαν, δημιουργώντας το OSTEN λίγο έξω από τη Θέρμη. Το μενού επιμελείται ο σεφ Γιώργος Κορδώνης. Η φιλοσοφία του OSTEN είναι να αγκαλιάζει όσο το δυνατόν περισσότερες κουζίνες, έχοντας ως βάση τις μεσογειακές επιρροές και βιολογικά υλικά από όλη την Ελλάδα.

Το brunch περιλαμβάνει χειροποίητα σάντουιτς, πανίνι και μπριός που έχουν ζυμωθεί με αλεύρι αργής ωρίμανσης από τους ανθρώπους του OSTEN -όπως και όλες οι ζύμες και τα ζυμαρικά- και vegetarian επιλογές, όπως το δραμινό γιαούρτι με μέλι από την Κερκίνη, φρούτα και καρύδια. Συνοδεύονται από την ειδική ποικιλία καφέ που παρασκευάζεται εκεί, έχοντας ως βάση κόκκους Arabica από την Αιθιοπία, την Κολομβία και το Μεξικό. Τα πιάτα ημέρας εναλλάσσονται συχνά και συνδυάζουν αρμονικά διαφορετικές γεύσεις, όπως η σούπα με το παστινάκι και τον μοσχαρίσιο καβουρμά, προσφέροντας έτσι μια μεγάλη ποικιλία σε επιλογές με το μικρότερο δυνατό κόστος. «Το κυριότερο χαρακτηριστικό του OSTEN είναι πως δεν έχει μια ενιαία ταυτότητα. Απλώς θέλουμε ο κόσμος να έρχεται και να απολαμβάνει κάτι ευχάριστο και ποιοτικό όλες τις ώρες της ημέρας», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Θεσσαλονίκη: Δύο νέα εστιατόρια για casual έξοδο με φίλους-1
Tο εξωτερικό και τα ευφάνταστα πιάτα του OSTEN.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Επόμενη στάση, Τσιμισκή 22, εκεί όπου προπολεμικά στεγαζόταν το Παλαιό Ταχυδρομείο και τα καταστήματα της εβραϊκής κοινότητας, στη στοά Πελοσόφ – Αμαρίλιο – Πάρδο. Λίγοι Θεσσαλονικείς ήξεραν την ονομασία της στοάς μέχρι τον Δεκέμβριο που μας πέρασε. Το νέο κεφάλαιο που άνοιξαν με σεβασμό στην εβραϊκή ιστορία της άλλοτε κοσμόπολης των Βαλκανίων οι Βασίλης Σαΐτης και Γιάννης Μπαλαφούτης ακούει στο όνομα pelosof. Καθώς εισέρχεται κάνεις στη στοά, ένα τεράστιο μπαρ με μινιμαλιστική αισθητική αναδεικνύει τη μεγαλοπρέπεια του χώρου. Το εστιατόριο λειτουργεί στο υπόγειο, με δύο ξεχωριστά μενού, ένα για brunch και μεσημεριανό και ένα για δείπνο. Με υλικά από τοπικούς προμηθευτές, οι γεύσεις του pelosof χαρακτηρίζονται από λεβαντίνικες και μεσανατολικές επιρροές, στα μέτρα της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, μακριά από το επιτηδευμένο fine dining. Οι πρωτόγνωρες γεύσεις των κυρίως πιάτων προκαλούν μνήμες στους επισκέπτες: οι χειροποίητες ινδικές πίτες naan που συνοδεύονται από κεμπάπ, ένα φαγητό-σήμα κατατεθέν της ανατολικής Μεσογείου, ή τη μεσανατολίτικη πάστα από κόκκινες πιπεριές χαρίσσα, που στη Δυτική Μακεδονία είναι γνωστότερη ως άιβαρ και συνοδεύει κάποια κυρίως πιάτα του εστιατορίου, μαζί με μια λίστα από δέκα signature κοκτέιλ. «Η λογική της κουζίνας και του casual dining δεν έχει να κάνει τόσο με το γρήγορο φαγητό, όσο με το κομμάτι της εμπειρίας που συνοδεύει την επίσκεψη. Δηλαδή το να δει κανείς τον χώρο, τα χρώματα του φαγητού, να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, να ακούσει τη μουσική μας, να χρησιμοποιήσει όλες τις αισθήσεις του για να νιώσει άνετα», λέει ο κ. Μπαλαφούτης για το νεότευκτο προτζεκτ που εδώ και έναν μήνα έχει αγκαλιάσει η πόλη.

Info
→ OSTEN, 4ο χλμ. οδού Θέρμης-Χαριλάου, τηλ. 2310-383986  
→ pelosof, Στοά Πελοσόφ, Τσιμισκή 22, Θεσσαλονίκη @pelosof

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή