Στέφανος Δασκαλάκης: O άνδρας που ζωγραφίζει τις γυναίκες

Στέφανος Δασκαλάκης: O άνδρας που ζωγραφίζει τις γυναίκες

Από τις 9 Μαρτίου έως τις 7 Μαϊου, ο εκθεσιακός χώρος «16 Φωκίωνος Νέγρη», φιλοξενεί συνθέσεις του Στέφανου Δασκαλάκη που αποκαλύπτουν την ποίηση της καθημερινότητας μέσα από τη γυναικεία πραγματικότητα.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΑ ΜΕΣΟΚΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΑ στέκεται άβολα πάνω σε ένα αυτοσχέδιο βάθρο. Μοιάζει αμήχανη, ανυπόμονη, θυμίζει στην έκφρασή της τα πρόσωπα εκείνων που αιφνιδιάζονται όταν τους φωτογραφίζουν ξαφνικά, που έρχονται σε δύσκολη θέση και παρ’ όλα αυτά υπομένουν τη σκληρότητα του φακού. Σε ένα άλλο κάδρο, ένα νεαρό κορίτσι «χύνεται» πάνω σε μια καρέκλα. Στη ζωγραφική του Στέφανου Δασκαλάκη, το καθημερινό αποτυπώνεται με έναν ποιητικό τρόπο. Ο ωμός ρεαλισμός της καθημερινότητας ενδύεται τα πιο ωραία του ρούχα. Ωστόσο, ο ίδιος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να «θαμπώσει» κανέναν. Όπως σημειώνει και η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της νέας ατομικής του έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο στον εκθεσιακό χώρο «16 Φωκίωνος Νέγρη», Ειρήνη Οράτη, «ο Δασκαλάκης δεν αναζητά μια ιδεατή ομορφιά, δεν δημιουργεί εντυπώσεις “ωραίου”. Ζωγραφίζοντας τα γυναικεία μοντέλα του, ανακαλύπτει στοιχεία και ποιότητες που μόνο ο ίδιος διακρίνει και τα εξωτερικεύει με έναν τρόπο που ξαφνιάζεται και το ίδιο το μοντέλο, διαπιστώνοντας ότι ο ζωγράφος έχει αποκαλύψει την “ηρωίδα” που βρίσκεται κρυμμένη μέσα του». Η έκθεση, χωρισμένη σε δύο χρονολογικές ενότητες, θα παρουσιάσει έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από το 2004 έως το 2009 και ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου αλλά και έργα της περιόδου 2013-2021, που σηματοδοτούν μια νέα στροφή του ζωγράφου ως προς τη θεματολογία και τον τρόπο «γραφής» του.

Info: Από 09/03 έως 07/05, Εκθεσιακός χώρος «16 Φωκίωνος Νέγρη», Φωκίωνος Νέγρη 16, Κυψέλη, www.16fokionosnegri.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή