Στη Σάμο των Αμπελιών

Αρχέγονα Εδάφη: Το νέο κρασί από τον ΕΟΣ Σάμου προς τιμή του αμπελουργό Γιάννη Σοφούλη.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος». Παραφράζοντας ελαφρώς τη ρήση του Πρωταγόρα, είμαστε μπροστά σε μία από τις βασικότερες παραδοχές: ο άνθρωπος παντού πρωταγωνιστεί, είτε θετικά είτε αρνητικά. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό να το αναγνωρίζουν όλοι. Γι’ αυτό στάθηκα με μεγάλη συγκίνηση στην πρωτοβουλία του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου να τιμά κάθε χρόνο ξεχωριστά έναν προς έναν τους εμβληματικούς αμπελουργούς του, στους οποίους η γνώση της αμπελοκαλλιέργειας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζεται η αξία του μεγάλου οινικού παρελθόντος της Σάμου, της αμπελουργικής της παράδοσης και της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής παρακαταθήκης και αναδεικνύεται η ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα. Στο πλαίσιο αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας, με αίσθηση ευθύνης ως προς την προστασία αλλά και την ανάδειξη της πατρογονικής κληρονομιάς, δημιουργήθηκαν τα Αρχέγονα Εδάφη. 

Τιμώμενος αμπελουργός για τον τρύγο 2020 είναι ο Γιάννης Σοφούλης και η επιλογή των σταφυλιών για την πρώτη εμφιάλωση των Αρχέγονων Εδαφών έγινε αποκλειστικά από τον αμπελώνα ιδιοκτησίας του, με χειρωνακτικό τρύγο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο αμπελώνας του έχει βόρεια έκθεση, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, με εδάφη όξινα, μέσης σύστασης, φτωχά, βαθιά, χαλικώδη και σχιστολιθικά. Ο Γιάννης Σοφούλης έχει πίσω του μια σειρά γενεών συνδεδεμένων με την αμπελοκαλλιέργεια. Ο ίδιος συνεχίζει την παράδοση μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του, τα οποία ετοιμάζει για να παραλάβουν τη σκυτάλη. «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή αλλά και ηθική ικανοποίηση για την αναγνώριση του κόπου όλων των παραγωγών-μελών του συνεταιρισμού, αλλά και της πατρογονικής καλλιέργειας, που ξεκίνησε από τον προπάππου μου και θα φτάσει στα εγγόνια και τα δισέγγονά μου», τόνισε με αφορμή την κυκλοφορία του κρασιού αυτού, το οποίο όπως δήλωσε προέρχεται από αμπελώνα «δασά φυτεμένο» σε υψόμετρο 1.000 μ. από «αναργιόρωγο και αρωματικό Μοσχάτο», από τα πιο παλιά κλήματα του νησιού.

Στη Σάμο των Αμπελιών-1

Υπόκλιση στο Μοσχάτο

Μαζί με τους Άθικτους Οίνους, τα Αρχέγονα Εδάφη αποτελούν την επιτυχημένη προσπάθεια του Συνεταιρισμού Σάμου να αναδείξει τα πολλά πρόσωπα του Μοσχάτου σε ιδιαίτερες οινοποιήσεις. Ανοίγουμε ένα μπουκάλι των Αρχέγονων. Ένα ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα σε προετοιμάζει για τη μύτη με αρώματα από ώριμα βερίκοκα, καβουρδισμένα αμύγδαλα, καραμέλα, εσπεριδοειδή σε μορφή κονφί, με φόντο μέλι και κηρήθρα. Η πρώτη γουλιά μπορεί να σε ξενίσει με μια υπόγλυκη γεύση που δεν περιμένεις σε ένα ξηρό κρασί. Ωστόσο, η αίσθηση αυτή γρήγορα υποχωρεί προς όφελος ενός στιβαρού τανικού συνόλου με όγκο και δομή και εξαιρετικά μακρά αρωματική επίγευση. Πολύ καλό φρούτο, που ντύνει άψογα τον ξηρό έως και στεγνό χαρακτήρα του κρασιού, αρμονικό. Εξαιρετική ισορροπία σακχάρων, οξύτητας και αλκοόλ. Και ύστερα έρχεται το άρωμα Μοσχάτου, στο τέλος της επίγευσης, εντυπωσιακά, ως έμμεση όσφρηση (retro olfaction – αναδρομική οσμή) εξαιρετικής διάρκειας.

ΙΝFO
→ Oίνος λευκός, ξηρός ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος 13,5 vol.
→ Ωριμάζει για 12 μήνες σε ωοειδείς δεξαμενές.
→ Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και ακολλάριστο.
→ Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10°C.
→ Συνοδεύει λιπαρά ψάρια σε γαστρονομικά μαγειρέματα, κρεατικά παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, πάστες με μανιτάρια, σπαράγγια, πιάτα με τρούφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή