Viking: Valhalla – Η πιο δημοφιλής σειρά της εβδομάδας στο Netflix

Viking: Valhalla – Η πιο δημοφιλής σειρά της εβδομάδας στο Netflix

Στο Viking: Valhalla του Netflix, οι γυναίκες κατακτούν την ισότητα και την ελευθερία τους με το σπαθί τους.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι ενδεχομένως ευρέως γνωστό, αλλά στην εποχή των Βίκινγκ οι γυναίκες φαίνεται ότι είχαν κατακτήσει την ισότητα και την (σχετική) ελευθερία σε πολύ περισσότερα μέτωπα από ό,τι κάθε άλλη γυναίκα της εποχής τους. Ενδεχομένως περισσότερη ισότητα και σε σχέση με αρκετές μεταγενέστερές τους. Είχαν, π.χ., το δικαίωμα να τους ανήκει περιουσία και να «τρέχουν» –πέρα από το νοικοκυριό, όταν οι σύζυγοι έφευγαν για μήνες ή χρόνια για επιδρομές– τις δικές τους εμπορικές επιχειρήσεις, να ζητούν διαζύγιο και να απαιτούν να τους επιστραφεί η προίκα τους σε περίπτωση που θεωρούσαν ότι ο γάμος τους είχε τελειώσει. Επιπλέον, κάποιες από αυτές, αν και σίγουρα όχι στον βαθμό που βλέπουμε στα δύο Βίκινγκ, συμμετείχαν κανονικά στις επιδρομές και ενδεχομένως (εδώ βάλε ένα μεγάλο ερωτηματικό) πολεμούσαν στο πλευρό των ανδρών τους. 

Ένας ρομαντικός μύθος που χτίστηκε με τους αιώνες είναι αυτός της ατρόμητης Βίκινγκ πολεμίστριας, που είδαμε να αποτυπώνεται με πειστικό τρόπο στο ορίτζιναλ Βίκινγκ από την Κάθριν Γουίνικ ως Λάγκερθα, μεταξύ άλλων σύζυγο του Ράγκναρ Λόθμπροκ. Ο μύθος αυτός συνεχίζεται με αξιώσεις στο Βαλχάλα από την 28χρονη Σουηδέζα μοντέλο-ηθοποιό Φρίντα Γκούσταβσον, που υποδύεται τη Γροιλανδή Φρέιντις Εϊρικστντότι, κόρη του θρυλικού εξερευνητή  Έρικ του Ερυθρού. Εκείνη που μαζί με τον αδελφό της Λέιφ Έρικσον (που έχει μεγάλες πόρτες να διαβεί) φτάνει στη Νορβηγία, προκειμένου να εκδικηθεί τον χριστιανό Βίκινγκ που τη βίασε. 

Μην αφήσεις τα ονόματα να σε μπερδέψουν. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσεις είναι ότι μιλάμε για μια πολύ μεγαλύτερη –σε σχέση με την ορίτζιναλ– παραγωγή, που στοχεύει να μας ταξιδέψει ακόμη πιο μακριά, δίνοντας σάρκα και οστά σε ένα εντελώς διαφορετικό σετ μυθικών Βίκινγκ χαρακτήρων, σε μια εποχή που οι Βίκινγκ βρίσκονται στην παρακμή τους. Εξ ου και η σειρά εύστοχα ξεκινά με το μακελειό της νύχτας του Αγίου Μπράις, το 1002, με τη σφαγή όλων των Δανών εποίκων που βρίσκονταν σε αγγλικό έδαφος. 

H αλλαγή showrunner (αυτή τη φορά δημιουργός είναι ο Τζεμπ Στιούαρτ, σεναριογράφος των ταινιών Πολύ σκληρός για να πεθάνει και Ο φυγάς) έρχεται και παίζει τον δικό της ρόλο, καθώς η σειρά χρειάζεται μερικά επεισόδια για να βρει τον ρυθμό της. Έναν ρυθμό που, χωρίς να ξεπερνά το ορίτζιναλ, είναι αρκετός για να πείσει τους φαν του πρώτου να τον ακολουθήσουν. Έχοντας τη δυναμική να κερδίσει στην πορεία και μερικούς ακόμη.

ΙΝFO
Δημιουργός: Τζεμπ Στιούαρτ. 
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 100%.
Η σειρά προβάλλεται από το Netflix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή