Σπίτια με άποψη: Μια μεζονέτα στα Άνω Πετράλωνα με σκανδιναβική αισθητική

Σπίτια με άποψη: Μια μεζονέτα στα Άνω Πετράλωνα με σκανδιναβική αισθητική

Η κεραμίστρια Τερψιχόρη Σαββάλα μόλις μετακόμισε με την οικογένειά της σε μια φωτεινή μεζονέτα στα Άνω Πετράλωνα, γεμάτο από τα πράγματα που κάνουν τη ζωή της πιο όμορφη.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Σπίτια με άποψη: Μια μεζονέτα στα Άνω Πετράλωνα με σκανδιναβική αισθητική-1
Οι καρέκλες της τραπεζαρίας είναι της Fredericia, αγορασμένες από την Κοπεγχάγη. Κεραμικό της ίδιας από τη σειρά Bored Vases, με φόντο τη σκάλα του σπιτιού, ο τοίχος της οποίας είναι βαμμένος με το χρώμα Red Earth της εταιρείας Farrow & Ball. Στο υπνοδωμάτιο, τα σεντόνια είναι Tekla και το φωτιστικό Akari του Isamu Noguchi.

Αγαπημένο σημείο στο σπίτι Συνήθως δίπλα σε κάποιο παράθυρο, εκεί που πέφτει ο ήλιος. συνήθεια Να φτιάχνουμε μπουκέτα με λουλούδια για διάφορα σημεία του σπιτιού. το σπίτι μου είναι Ο σύντροφός μου και η κόρη μας. τέχνη Υπάρχει στα πάντα. Από ένα νόστιμο πιάτο έως τον διασκεδαστικό μονόλογο του πολυλογά φίλου. αγαπημένο έργο Λιθογραφίες του Chagall από τα σχέδιά του για κοστούμια. αγαπημένο έπιπλο Οι σκυριανές καρέκλες που βρήκα σε ένα παλαιοπωλείο, σκαλισμένες με περιστέρια και ανθρώπους που χορεύουν. μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ζω εδώ από Τα χαρτόκουτα και τα περιτυλίγματα που συλλέγω σε κάθε γωνία του σπιτιού για να τα χρησιμοποιώ για τις μεταφορές των κεραμικών μου. στιλ στον χώρο μου δίνει Το φως, φυσικό τη μέρα και ζεστός χαμηλός φωτισμός το βράδυ. έπιπλο-κειμήλιο Το φωτιστικό Le Klint του ’70 που πήραμε από ένα παλιατζίδικο στην Κοπεγχάγη. minimal Το υπνοδωμάτιο. καλλιτέχνης Sonja Ferlov Mancoba. κεραμική Έγινε τελείως τυχαία η τέχνη που αγάπησα. Όσος χρόνος κι αν περάσει, δεν θα σταματήσω να νιώθω έναν κόμπο στο στομάχι κάθε φορά που κλείνω την πόρτα του καμινιού και βάζω τα κομμάτια μου για ψήσιμο. συλλογή Μετακομίζοντας τρεις φορές σε έναν χρόνο, έμαθα με τον δύσκολο τρόπο πως έπρεπε να σταματήσω τις συλλογές. Μου επιτρέπω ακόμη τη συλλογή από όμορφα βότσαλα. σουβενίρ Το σκιτσάκι του Fergus Henderson, ιδιοκτήτη του μυθικού εστιατορίου St. John στο Λονδίνο, στη σοφίτα πάνω από το οποίο ζούσαμε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Το σπίτι ήταν μικρό, παλιό, με ανισόπεδα πατώματα και μύριζε πάντα φαγητό (αφού παλιά ήταν καπνιστήριο κρέατος), αλλά για εμάς ήταν το τέλειο μέρος, δύο σκάλες απόσταση από το αγαπημένο μας στέκι για κρασί και Eccles cake με τσένταρ. είμαι περήφανη για Το ότι πήγαμε με τη μόλις 5 μηνών κόρη μου στην καλλιτεχνική διαμονή του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Ρόδο για δύο μήνες. Ακόμα θεωρώ αξιέπαινο το ότι επέλεξαν μια νέα μητέρα γι’ αυτή τη θέση. μουσική Το soundtrack της ταινίας Black Orpheus. ταινία «Πού είναι το σπίτι του φίλου μου;» του Abbas Kiarostami. Μου έφτιαξε τη διάθεση για εβδομάδες. προορισμός Η Κοπεγχάγη. Ζήσαμε εκεί περίπου δύο χρόνια και παραμένει αγαπημένη πόλη. ο ήρωάς μου Οι γυναίκες που τολμούν να γίνονται δυσάρεστες. το alter ego μου Μέχρι πρότινος τα βαριεστημένα κεραμικά μου. διακόσμηση Ζεστά χρώματα, φυσικά υλικά και κυρίως πολλή σκέψη. Αργώ πολύ μέχρι να αποφασίσω τι θα μπει στο σπίτι, γιατί θέλω να επιλέγω πράγματα με τα οποία θέλουμε να ζήσουμε μαζί τους και να μη χρειαστεί να τα αντικαταστήσουμε σύντομα, σπαταλώντας πόρους και υλικά άδικα. μαγειρεύω Αυτά που λατρεύω να τρώω, που συνήθως είναι ζυμαρικά. Αυτή την περίοδο μαγειρεύω σχεδόν σελίδα σελίδα το Αn A-Z of pasta της Rachel Roddy. το επόμενο ταξίδι μου Μάλλον εξερεύνηση στη Θεσσαλία, από όπου κατάγομαι. καλλιτεχνικό ρεύμα Cobra. ιδανική σχέση Είμαι τυχερή που τη βρήκα. η καλύτερη αίσθηση Κάθε φορά που καταφέρνω να τελειώσω κάτι.

Σπίτια με άποψη: Μια μεζονέτα στα Άνω Πετράλωνα με σκανδιναβική αισθητική-2
Σπίτια με άποψη: Μια μεζονέτα στα Άνω Πετράλωνα με σκανδιναβική αισθητική-3
Σκυριανή καρέκλα και από πάνω κεραμικό κάδρο του Βαλσαμάκη. Το μπαλκόνι, που σύντομα θα γεμίσει με φυτά. Στην επιτοίχια βιβλιοθήκη, σκιτσάκι του Fergus Henderson, κεραμικό βάζο της Elina Belou και κηροπήγιο Ferm Living. Τα χέρια της δημιουργού στο εργαστήριο της, στον τελευταίο όροφο του σπιτιού.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή