Documents of Breathing: Μια προσωπική ανάμνηση μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό έργο

Documents of Breathing: Μια προσωπική ανάμνηση μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό έργο

Η έκθεση φωτογραφίας Documents of Breathing, του Παύλου Φυσάκη και της Πάσκουας Βοργιά, παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης του Ρεθύμνου μέχρι τις 7 Μαϊου.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τίτλος της έκθεσης Documents of Breathing, που παρουσιάζουν από κοινού ο Παύλος Φυσάκης και η Πάσκουα Βοργιά, είναι εμπνευσμένος από την Αιγυπτιακή Βίβλο των Νεκρών, ένα πολυσυλλεκτικό εγχειρίδιο με μικρά κείμενα με όσα χρειάζεται ή επιθυμεί ο νεκρός για το πέρασμα στον άλλο κόσμο. Η ιδέα της έκθεσης προέκυψε από μια παλιά φωτογραφία που βρήκε σε ένα οικογενειακό άλμπουμ ο Παύλος πριν από έξι χρόνια. «Ήταν η μητέρα μου και η γιαγιά μου καθισμένες σε ένα ψεύτικο αεροπλανάκι, στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Άρχισα να σκέφτομαι τι είναι αυτό που κάνει μια προσωπική ανάμνηση να σταθεί ως καλλιτεχνικό έργο. Μήπως το ότι την εντάσσεις σε ένα νέο περιβάλλον; Μήπως τελικά η ανάδειξή της ως καλλιτεχνικής δημιουργίας οφείλεται στην πρόθεσή σου να την αντιμετωπίσεις ως τέτοια, ενώ πριν την προσπερνούσες; Πώς διαμορφώνεται ένα αρχείο; Και πόσο εύκολα μπορείς να διαχωρίσεις το καλλιτεχνικό σκέλος μιας φωτογραφίας από την ιστορική της διάσταση ή την προσωπική σχέση που σε συνδέει μαζί της;» Υποστηρίζει ότι παλιά, όταν γινόταν ένα κλικ σε μια οικογένεια, σηματοδοτούσε κάτι μεγάλο. Τώρα η εποχή έχει αλλάξει. «Τι συγκρατεί η μνήμη μας; Τώρα που η φωτογραφία δεν κοστίζει, πώς και γιατί επιλέγουμε να σηκώσουμε το κινητό μας για να απαθανατίσουμε μια στιγμή; Πώς θα είναι το φωτο-άλμπουμ του 2040;».

ΙΝFO
Έως 07/05, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο, cca.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή