5+1 λαχταριστές στάσεις στην Ηλιούπολη

5+1 λαχταριστές στάσεις στην Ηλιούπολη

Είτε λαχταράτε ένα παραδοσιακό ρυζόγαλο είτε ένα μαμαδίστικο χοιρινό πρασοσέλινο, η Ηλιούπολη σας προσφέρει λόγους να την επισκεφθείτε.

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιοχή με τις πολλές πλατείες –κάποιοι λένε πως έχουν μετρήσει περισσότερες από τριάντα– διαθέτει τα πάντα, αλλά κυρίως άπλα. Από την πλαγιά του Υμηττού, αλλά και σχεδόν μέχρι τη θάλασσα όπου εκτείνεται, «η πόλη του ήλιου» προσφέρει στους κατοίκους της πάρκα, υπαίθριους χώρους για ψυχαγωγία και άθληση, άνετα πεζοδρόμια για ποδήλατο και πατίνια, καφέ και μεζεδοπωλεία γύρω από τις πλατείες, που της δίνουν έναν χαρακτήρα κωμόπολης. Η Ηλιούπολη κρατάει στις γειτονιές της τους ντόπιους, που δύσκολα φεύγουν από το μεγάλο «χωριό» τους. Όσο για τα γαστρονομικά στέκια, από δεκάδες φούρνους, γαλακτοπωλεία και παντοπωλεία μέχρι μαγέρικα και εστιατόρια, προσφέρουν στους κατοίκους της ικανούς λόγους για να μην την αφήσουν ποτέ. 

5+1 λαχταριστές στάσεις στην Ηλιούπολη-1
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πλέον διαθέσιμα στο ανακαινισμένο Παραδοσιακό Μπακάλικο του Γιάννη Βογιατζιδάκη.

☛ Αλεξανδρής 

Σε ένα μαγαζί που δεν το πιάνει το μάτι σου ο Θύμιος Αλεξανδρής ξεναγεί τους πελάτες στον κόσμο του τυριού. Δεύτερη γενιά ιδιοκτήτης του παντοπωλείου, συνεργάζεται με παραγωγούς απ’ όλη τη χώρα γεμίζοντας το ψυγείο-καμάρι του καταστήματος. Δεν θα σας αφήσει να φύγετε χωρίς να πάρετε γεύση από κάτι ιδιαίτερο. Παστουρμαδένια γραβιέρα Κρήτης με μοσχοσίταρο, μαλακό ανδριώτικο μαστιχοτύρι από αγελαδινό γάλα με φυσικό έλαιο μαστίχας και σουμάκ, κατσικίσιο μηλαίικο ωριμασμένο σε φυσικές σπηλιές του νησιού, με γεύση που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «ελληνική grana», ναξιώτικο σκορδότυρο, που ταιριάζει τέλεια με μια καλή ρετσίνα, απολαυστική crème de Napoleon – κοπανιστή Ευβοίας με φυσικό μύκητα γαλλικού ροκφόρ από τη Φάρμα Μαλτέζου. Ανάλογα με την εποχή και την παραγωγή, θα βρείτε εδώ 180 έως 200 τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και αξιόλογα ελληνικά αλλαντικά, ντόπια ζυμαρικά, όσπρια, άλευρα, μαρμελάδες και τουρσιά. γ.π.
→ Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, Τ/210-9918730

5+1 λαχταριστές στάσεις στην Ηλιούπολη-2
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πλέον διαθέσιμα στο ανακαινισμένο Παραδοσιακό Μπακάλικο του Γιάννη Βογιατζιδάκη.

☛ Παραδοσιακό Μπακάλικο

Ο βραβευμένος από τον «Γαστρονόμο» Γιάννης Βογιατζιδάκης είναι ένας έμπορος παλαιάς κοπής που καταφέρνει να ξετρυπώνει άγνωστα –εξαιρετικά– προϊόντα, τα οποία στην πορεία γίνονται δημοφιλή και ανάρπαστα. Το Παραδοσιακό Μπακάλικο υπάρχει στο Παγκράτι από το 2008, ενώ της Ηλιούπολης λειτουργεί περισσότερο από μία δεκαετία και ήταν όλα αυτά τα χρόνια μια σπηλιά του Αλή Μπαμπά. Σήμερα ανακαινίστηκε και είναι πια ένα κομψό κατάστημα με φωτισμένα ράφια και τρόφιμα που «λάμπουν». Εδώ φτάνουν οι μεστές κρητικές γραβιέρες, εδώ το ξύγαλο, τα κασέρια από όλη την Ελλάδα, αλλά και οι βαρελίσιες φέτες. Ψωνίζουμε ακόμα διάφορες ντελικατέτσες, όπως το νούμπουλο και το σαλάδο της Κέρκυρας, απίθανα αλίπαστα, δεκάδες βαζάκια με τουρσιά, σάλτσες, όσπρια, ψωμί από ξυλόφουρνο στην Επίδαυρο και, πλέον, επιλεγμένα κρεατικά ποιοτικού σιτηρεσίου, όπως και μαναβική, νέα προσθήκη στον κατάλογο όσων εμπορεύεται. ν.δ.
→ Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 6-8, Ηλιούπολη, Τ/210-9954500

5+1 λαχταριστές στάσεις στην Ηλιούπολη-3
Ολόφρεσκες μπίρες, που φτιάχνονται λίγα βήματα από τον χώρο του taproom, αλλά και φιλοξενούμενες craft απ’ όλη την Ελλάδα στο Paragon.

☛ Paragon Brewery & Taproom 

Αν ο χώρος του κρασιού διατηρεί ακόμα κάτι από τη σνομπ φήμη του, ο κόσμος της craft μπίρας είναι εντελώς φιλικός και ανοιχτός. Εξαιρετικό παράδειγμα η Paragon Brewery, ένα μικροζυθοποιείο-taproom που άνοιξε πριν από λίγους μήνες και απέκτησε γρήγορα φανατικούς θαμώνες από τα νότια – και όχι μόνο. Στον εντυπωσιακό βιομηχανικό χώρο ενός παλιού σιδεράδικου, ο Τάσος και η Ελευθερία Παπαδάκη παρέα με τον ζυθοποιό Γιάννη Ψιμούλη έστησαν ένα στέκι για τους λάτρεις της μπίρας, το οποίο έλειπε από την πόλη. Ο χώρος παραγωγής με τα μεγάλα καζάνια χωρίζεται μόνο με μία τζαμένια κατασκευή από το μπαρ, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πορεία της μπίρας του από το ξεκίνημα μέχρι το ποτήρι του, όπου φτάνει ολόφρεσκη. Ρωτήστε και για τις ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται συνεχώς εκεί. Πέρα από τις δικές τους δημιουργίες, φιλοξενούν πολλές ακόμα μπίρες από μικρές ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού που εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα. γ.π.
→ Λεμεσού 3, T/6906-208212

5+1 λαχταριστές στάσεις στην Ηλιούπολη-4
Βαρύ, συμπαγές, ζυμωμένο με φυσικό προζύμι, το καρβέλι του αρτοποιείου Πιέτρης αξίζει δοκιμής.

☛ Πιέτρης 

Για το καρβέλι, λευκό και ολικής, ζυμωτό με φυσικό προζύμι, οι κάτοικοι της γειτονιάς φτάνουν από νωρίς το πρωί στον φούρνο της οικογένειας Πιέτρη, με ιστορία τριάντα χρόνων στην Ηλιούπολη. Βαρύ και συμπαγές, το ψωμί φτιάχνεται με άλευρα από τους μύλους Παπαφίλη στην Κόρινθο –απ’ όπου και κατάγονται οι συγκεκριμένοι αρτοποιοί– και διατηρείται για μέρες αναλλοίωτο. Ανάμεσα στα σφολιατοειδή και τα γλυκάκια που φτιάχνουν μόνοι τους, ξεχωρίζουν τα ουζοκούλουρα Κορίνθου, που έχουν σχήμα μεγάλου δαχτυλιδιού και ανοιχτόχρωμη, υπόλευκη όψη, διαφορετική από τα συνηθισμένα κουλούρια. Έχουν ιδιαίτερη, ημι-μαστιχωτή υφή και αξίζει να τα δοκιμάσετε. Το γλύκισμα, από ζύμη που δουλεύεται με μπόλικο ούζο για αρκετές ώρες, είναι νηστίσιμο και πασχαλινό, ωστόσο στον Πιέτρη το συναντάμε όλο τον χρόνο. γ.π.
→ Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 106, Τ/210-9955690

5+1 λαχταριστές στάσεις στην Ηλιούπολη-5
Το μικρό γαλακτοπωλείο του Γιάννη Μπακογιάννη έχει μεγάλη ιστορία και μοναδικά προϊόντα.

☛ Μπακογιάννης

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έπαιρνα τους δρόμους για ένα γιαούρτι. Στο φημισμένο, δύο επί τρία, γαλακτοπωλείο της Ηλιούπολης φτιάχνουν ένα γιαούρτι-θαύμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Μαζί με λίγο καλό μέλι είναι το πιο θρεπτικό και ταυτόχρονα πιο απολαυστικό πρωινό που μπορώ να φανταστώ. Παιδί ακόμα, ο Βασίλης Μπακογιάννης κατέβηκε από τον Παρνασσό και πουλούσε γιαούρτια γυρνώντας την πόλη με τα πόδια. Πριν από περίπου 70 χρόνια άνοιξε το δικό του γαλακτοπωλείο, φτιάχνοντας τα προϊόντα του αρχικά με γάλα από κοπάδια που έβοσκαν ακριβώς δίπλα, στον Υμηττό, και έπειτα από βοσκούς στην ορεινή Κορινθία. Από εκεί προμηθεύεται την πρώτη ύλη του μέχρι σήμερα ο γιος του Γιάννης Μπακογιάννης, που συνεχίζει με προσήλωση την οικογενειακή παράδοση. Εκτός από το πρόβειο γιαούρτι, η κρέμα, το ρυζόγαλο, το αγνό σοκολατούχο γάλα με κακάο και μέλι, αλλά και το παγωτό καϊμάκι είναι γεύσεις που δεν πρέπει να χάσει κανείς. γ.π.
→ Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Τ/210-9736971

5+1 λαχταριστές στάσεις στην Ηλιούπολη-6
Για κλασικά, μαμαδίστικα πιάτα, όπως κόκορα κρασάτο με μακαρόνια ή λαδερά, πάμε στο μαγειρείο Το Μάννα, απέναντι από τον σταθμό του μετρό.

☛ Το Μάννα 

Απέναντι από τη στάση του μετρό «Ηλιούπολη», σε ένα μικρό γωνιακό μαγειρείο βρίσκουμε καλοφτιαγμένο, απλό και φρέσκο σπιτικό φαγητό. Θέση μπροστά από τις κατσαρόλες παίρνουν μαμά και κόρη, που ετοιμάζουν καθημερινά σούπες, όσπρια, λαδερά, μακαρονάδες, κανένα ψαρικό πλακί και άλλα κλασικά, μαμαδίστικα φαγητά με υλικά της εποχής. Ο τρυφερός κόκορας κρασάτος με μακαρόνια είναι η σπεσιαλιτέ τους, μαζί με την κοτόσουπα, που μαγειρεύουν σχεδόν όλο τον χρόνο. Χοιρινό με πατάτες και πρασοσέλινο, αρακάς, φασολάδα, φακές, ρεβίθια, ιμάμ μπαϊλντί, γίγαντες με χωριάτικο λουκάνικο και κεφτεδάκια (το μόνο τηγανητό που προσφέρει το κατάστημα) είναι μερικά ακόμα από τα ωραία που σερβίρουν επιτόπου ή σε πακετάκι για το σπίτι. γ.π.
→ Πύρωνος 4-6, Τ/213-0300881

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή