Βιβλίο: Ιστορίες για κάθε γωνιά του σπιτιού

Βιβλίο: Ιστορίες για κάθε γωνιά του σπιτιού

Για τον Μπιλ Μπράισον, τον πιο περίεργο άνθρωπο στον κόσμο.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Μπιλ Μπράισον (γεν. 1951) χρωστάει τα πάντα στην περιέργειά του, σε αυτό το ανεξάντλητο πάθος του να βρίσκει απαντήσεις για τα μεγάλα μυστήρια της ζωής, αλλά και για ζητήματα, ας πούμε, δευτερεύοντα. Στο Σπίτι, για παράδειγμα, γράφει ότι «έχει υπολογιστεί πως χάνεις το πάτημά σου σε ένα σκαλί μία φορά κάθε 2.222 περιπτώσεις που χρησιμοποιείς μια σκάλα». Το βιβλίο αυτοπροσδιορίζεται ως «μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο» και είναι ακριβώς αυτό. Ο Μπράισον έχει να πει μια απίθανη ιστορία για κάθε γωνιά αυτού που σήμερα, στην πλειονότητα των κοινωνιών, αντιλαμβανόμαστε ως σπίτι. Γιατί «ξέπεσε» το χολ; Πότε μπήκαν στις κουζίνες ο πάγος και τα βαζάκια με καπάκι; Πότε τοποθετήθηκαν οι πρώτες πρίζες (που στην αρχή έκαναν θόρυβο και έβγαζαν ενίοτε καπνό); Πότε άρχισε η μεσαία τάξη να ασχολείται με την επίπλωση; Με ποιες δυστυχίες συνδέεται η κρεβατοκάμαρα, όπου, σε σχέση με όλα τα άλλα δωμάτια, «περνάμε περισσότερο χρόνο κάνοντας λιγότερα πράγματα»; Για τον Μπράισον, όλα συνδέονται με τα σπίτια. «Τα σπίτια μας δεν είναι καταφύγια από την ιστορία», γράφει στην εισαγωγή του. «Είναι ο τελικός της προορισμός». Εκτός από μέγας περίεργος, είναι και άψογος αφηγητής. Από αυτούς που ξέρουν πώς να κάνουν μια ιστορία για σκάλες να μοιάζει συναρπαστική. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης το Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν), το Σώμα, ένας ταξιδιωτικός οδηγός, ενώ προ ημερών κυκλοφόρησε και το Σαίξπηρ, όλη η αλήθεια για τη ζωή του.

Βιβλίο: Ιστορίες για κάθε γωνιά του σπιτιού-1Το βιβλίο Στο σπίτι του Μπιλ Μπράισον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Κωστή Πανσέληνου. 

 

 

 

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Βιβλίο: Ιστορίες για κάθε γωνιά του σπιτιού-2ΕΚΔΟΣΗ
Είναι το τόξο το πρώτο αντικείμενο ντιζάιν στην ιστορία; Έτσι σχολιάζει ο Δημοσθένης Δαββέτας στη Σύντομη ιστορία του design (εκδ. Κάκτος), ένα ταξίδι μέσα από ρεύματα, τάσεις και αντικείμενα που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει στο σήμερα, με έμφαση στον «ατέλειωτο» 20ό αιώνα. 

 

 

Βιβλίο: Ιστορίες για κάθε γωνιά του σπιτιού-3ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Το βραβείο του βιβλιοπωλείου της χρονιάς στην Έκθεση του Λονδίνου κέρδισε το Rahva Raamat στο κέντρο του Ταλίν – διαβάζοντας το σκεπτικό, βλέπω ότι συνυπολογίζονται τα πάντα (ατμόσφαιρα, ποικιλία, ψηφιακή παρουσία κ.ά.). Πρόκειται για ένα από τα 12 καταστήματα της αλυσίδας που αποτελεί θεσμό για το βιβλίο στην Εσθονία. 

 

Βιβλίο: Ιστορίες για κάθε γωνιά του σπιτιού-4ΜΕΛΕΤΗ

Αξιοποιώντας την ευρυμάθεια και τη φαντασία τους, οι Κάρλο Ράτι και Μάθιου Κλοντέλ, ερευνητές του ΜΙΤ, καταθέτουν τις σκέψεις τους για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το αστικό τοπίο της επόμενης μέρας σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες της σύγχρονης ζωής. Η Πόλη του αύριο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροπή.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή