Νηστεύετε; 10 προτάσεις για να φάτε έξω στην Αθήνα

Νηστεύετε; 10 προτάσεις για να φάτε έξω στην Αθήνα

Μερακλίδικοι μεζέδες, απρόσμενα πιάτα, πρωτότυπες ιδέες για brunch και φαγητό στο χέρι, γλυκά, παγωτά και άλλα νόστιμα, με τις ευλογίες της κυρα-Σαρακοστής.

6' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

☛ Μια μπάρα για όστρακα

Νηστεύετε; 10 προτάσεις για να φάτε έξω στην Αθήνα-1
Ιαπωνικό χτένι και γαρίδα, ελαφρά καψαλισμένα με το φλόγιστρο. 

Για ζέσταμα, στη νέα μπάρα της Κολοκοτρώνη σερβίρουν ένα διπλό σφηνάκι: πρώτα «χτυπάς» το γαλλικό στρείδι με τα θαλασσινά ζουμιά του και καπάκι μια γουλιά με τζιν, αγγούρι, ξινόμηλο, μέντα, δυόσμο και λίγο τσίλι. Κάπως έτσι γίνεται η αρχή για μια παρέλαση από όστρακα και θαλασσινά, συνοδεία κρασιών με φυσαλίδες, στο Blue Oyster. Οι δημιουργοί του μπαρ Noel και του εστιατορίου ΦΙΤΑ συνεργάστηκαν και έστησαν μαζί το oyster bar, που έχει σκοπό να προσφέρει «γρήγορο» θαλασσινό φαγητό στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός από διαλεχτά στρείδια Fine de Claire, εδώ θα δοκιμάσεις καραβίδες και γαρίδες από τη Σίφνο, ιαπωνικά χτένια, αστακούς, καβούρια αλλά και κοκτέιλ με μια δόση θάλασσας, όπως το Dry Martini με ζουμί από στρείδι ή το Οyster Mary, μια παραλλαγή του Βloody Mary, στην οποία το αλμυρό ζουμί του οστράκου ταιριάζει με το ντοματόζουμο. γ.π.
→ Blue Oyster, Κολοκοτρώνη 62, Αθήνα, Τ/210-32.21.448

☛ Ιμάμ στο χέρι και άλλες ιστορίες 

Νηστεύετε; 10 προτάσεις για να φάτε έξω στην Αθήνα-2
To ζάαταρ, το αγριοθύμαρο της Συρίας, βαφτίζει ένα νηστίσιμο τυλιχτό λαχματζούν, που γεμίζει το στόμα σου αρώματα.  

Τα λαχματζούν και τα πεϊνιρλί δεν είναι το πρώτο που σου έρχεται στον νου αν θέλεις να φας κάτι νηστίσιμο, αλλά το Feyrouz, που προτείνει λεβαντίνικες γεύσεις περασμένες από σύγχρονο φίλτρο, έχει πολλές ιδέες άνευ ζωικών συστατικών. Αν κινηθείτε στην ακτίνα του αυτές τις μέρες, στις βόλτες ή στα ψώνια σας, μπορείτε να κάνετε μια μικρή στάση για χάρη της χειροποίητης προζυμένιας πιτούλας της κυρίας Φεϊρούζ, που στρώνεται με διάφορα μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς‒ ζάαταρ, που θυμίζει λίγο λεμονοθύμαρο, σουμάκ, καρύδι, αμύγδαλο κι ένα σωρό άλλα‒, γεμίζεται με χούμους και δροσερή σαλατίτσα με ντρέσινγκ ροδιού και τυλίγεται σε ρολάκι, αλλά και του ναζίκ μπαϊλντί, ενός ιμάμ με λαχανικά και όσπρια, που το παίρνεις στο χέρι, κλεισμένο σε μια μοσχοβολιστή ζυμαρένια βαρκούλα ολικής άλεσης. α.ς.
→ Feyrouz, Καρόρη 23 & Αγάθωνος 2, Τ/213-03.18.060

☛ Ποιος έκανε το καλτσούνι παγωτό;

Παγωτό λουκούμι με μπισκότα Παπαδοπούλου, φιστίκι με φιστικοπάστελο, αμυγδαλωτό… Στο Epik Gelato της πλατείας Μαβίλη, πολλές φορές ανοίγουν το κουτί με τις αναμνήσεις, με γεύσεις παλιών αστικών ζαχαροπλαστείων και σπιτικών τραταμέντων. Αυτές τις μέρες στη συλλογή έχει προστεθεί μια νηστίσιμη επιλογή που σε διακτινίζει στην Άνδρο: μεταμόρφωσαν το καλτσούνι του Λάσκαρη, που γλυκαίνει το νησί από το 1906, σε ένα άκρως καρυδάτο παγωτό, με μελωμένα ξηροκαρπάτα κομματάκια και γάλα καρυδιού. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε τον δρόμο των σορμπέ, διαλέγοντας ανάμεσα σε ξινούτσικο λεμόνι, δροσιστικό βατόμουρο που γεμίζει το στόμα σου φρούτο, πιο απαλή φράουλα και πλούσια σοκολάτα. α.ς.
→ Epik, Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

☛ Άρωμα παράδοσης και εποχικότητας 

Νηστεύετε; 10 προτάσεις για να φάτε έξω στην Αθήνα-3
Άλλοτε είναι αγριοράδικα, άλλοτε αλμύρες: ο Χάρης Τζίτζης αγαπά ιδιαίτερα τα χόρτα, κάθε εποχής. 

Ό,τι και να δοκιμάσεις στην ταβέρνα του, έχει γεύση, σπιρτάδα. Ο Χάρης Τζίτζης κάθε μέρα γυρίζει τις λαϊκές, τα χόρτα και τα λαχανικά τα διαλέγει ένα ένα κι αν τον ρωτήσεις, θα σου πει από πού κρατάει κάθε φορά η σκούφια τους. Αυτόν τον καιρό, στα Γιουβετσάκια, αν νηστεύεις, θα σου βγάλει φρέσκες αγκινάρες από το Ναύπλιο αλά πολίτα ‒οι μικρές καρδιές γίνονται μια λιτή σαλάτα με λαδολέμονο‒, άγρια χόρτα από τον Παρνασσό και πολύ νόστιμα βραστά κολοκυθάκια. Και μετά  φασόλια (από την Καβάλα αυτά) πιάζ, καλοκαμωμένα αμπελοντολμαδάκια γιαλαντζί αλλά και θαλασσινά: γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμες, χωρίς τυρί, καλαμάρι σχάρας, καραβίδες από τη Χαλκίδα που μοσχοβολάνε θάλασσα… Απλές γεύσεις, της εποχής, με την ατόφια νοστιμιά των υλικών τους και το χέρι μιας καλής μαγείρισσας, δίπλα σε φουντωτά παρτέρια και γλαστράκια. α.ς.
→ Γιουβετσάκια, Ιθώμης 20 & Μωρέως 45, Άνω Γλυφάδα, Τ/210-96.48.081 

☛ Εκεί που το κοντοσούβλι βγαίνει από τη θάλασσα

Νηστεύετε; 10 προτάσεις για να φάτε έξω στην Αθήνα-4

Το εστιατόριο των αδερφών Λιάκου στο Περιστέρι είναι σταθερή πια στάση για να απολαύσει κανείς τις νοστιμιές της θάλασσας. Αν βρεθείς στο Τραβόλτα την εποχή της νηστείας, το τελευταίο που θα αισθανθείς είναι στερημένος. Από τα όστρακα και τη βελούδινη ταραμοσαλάτα που έρχεται στολισμένη με αυγά χελιδονόψαρου και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο μέχρι τη θαλασσομακαρονάδα με καλαμάρι, γαρίδες, μύδια και κυδώνια  τα κλασικά είναι όλα εδώ, στην πιο ποιοτική εκδοχή τους. Με τον ίδιο σεβασμό για την πρώτη ύλη και επιπλέον δημιουργική διάθεση, προτείνουν και πιάτα σαν το τρυφερο και πεντανόστιμο κοντοσούβλι καλαμαριού, που σερβίρεται με το μελάνι του. γ.π.
→ Τραβόλτα, Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/210-57.19.222

☛ Το brunch αλλιώς

Νηστεύετε; 10 προτάσεις για να φάτε έξω στην Αθήνα-5
Jack n’ shroom cheesesteak με μαριναρισμένο jackfruit, μανιτάρια, ανανά, πίκλες και vegan σάλτσα τυριού.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς vegan, ούτε να νηστεύει για να εκτιμήσει τις λιχουδιές του Avit. Στο χαλαρό και ανεπιτήδευτο καφέ της Γλυφάδας μπορείς να πάρεις τον specialty καφέ σου παρέα με μπισκότα, με ένα αφράτο chocolate twist από ζύμη κρουασάν ή με μπανανόψωμο. Όλα όσα θα βρεις στον κατάλογο φτιάχνονται χωρίς προϊόντα ζωικής προέλευσης. Το σπιτικό γιαούρτι από κάσιους που σερβίρουν με φρούτα και χειροποίητη γκρανόλα χωρίς ζάχαρη είναι ένας απολαυστικός τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Με ιδιαίτερες, craft μπίρες θα συνοδεύσεις αργότερα το avocado toast με vegan μπέικον ή ένα από τα χορταστικά μπέργκερ όπως το Jack n’ shroom cheesesteak με jackfruit και μανιτάρια με μπαχαρικά, ανανά, πίκλες και vegan σάλτσα τυριού. γ.π.
→ Avit, Μαραγκού 19, Γλυφάδα, Τ/210-89.49.381

☛ Θαλασσινό δρομολόγιο

Νηστεύετε; 10 προτάσεις για να φάτε έξω στην Αθήνα-6

Το πειραιώτικο στέκι που μοιάζει με παλιό μπακάλικο μαζεύει κόσμο απ’ όλη την Αθήνα στο Χατζηκυριάκειο εδώ και χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί. Μερικοί από αυτούς: η λαδένια, τα τηγανητά μύδια με κουρκούτι, η γαριδομακαρονάδα αλλά και το κριθαράκι θαλασσινών, οι ψητές σουπιές με ταχίνι και το εθιστικό, με μαστοριά τηγανισμένο, συμιακό γαριδάκι, που τρώγεται ολόκληρο σαν πασατέμπος. Παίρνεις θέση στα παραταγμένα τραπέζια του εξωτερικού χώρου και διαλέγεις θαλασσινά είτε σε οικείες εκτελέσεις είτε με μετρημένες δημιουργικές πινελιές. Ή και τα δύο. Άλλωστε, πάνε εξίσου με το ουζάκι. γ.π.
→ Το Υπερωκεάνειον, Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, 210-41.80.030

☛ Καινούργιοι μεζέδες

Νηστεύετε; 10 προτάσεις για να φάτε έξω στην Αθήνα-7

Γίνεται να πας σε μαγαζί που φημίζεται για τη γουρουνοπούλα του και να μη φας κρέας; Στο Γκαστόνε έχουν βάλει να δυνατά τους για να ευχαριστήσουν και όσους απέχουν αυτή την περίοδο από την κρεατοφαγία, ετοιμάζοντας μερακλίδικα μεζεδάκια με ενδιαφέροντα twists. Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλο, μίσο και ταχίνι περνιούνται από τα κάρβουνα για επιπλέον γεύση και καπνιστό χαρακτήρα, ενώ το χούμους σερβίρεται με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, αρωματικό πέστο μαϊντανού και κουκουνάρι. Δοκίμασε και τα «μακαρόνια στα κάρβουνα», που έρχονται με καψαλισμένα λαχανικά, δένονται με ζωμό μανιταριών και πασπαλίζονται με τραγανά ψίχουλα ψωμιού. γ.π.
→ Γκαστόνε, Πραξιτέλους 43, πλατεία Ιερού Λόχου, Αθήνα, Τ/210-32.11.455

☛ Νηστίσιμο street food σε ψωμάκι σαν …συννεφάκι

To Thess Bao ήρθε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη, με bao buns με το δικό του στιλ, οβάλ, σαν καρβελάκια, με αφράτη ψίχα και αμέτρητες «μαγειρικές» γεμίσεις με πολυπολιτισμική διάθεση. O κατάλογός του είναι κανονική… πασαρέλα. Όσοι νηστεύουν μπορούν  να πάρουν τα φαλάφελ ή τον γύρο μανιταριών, που νοστιμίζει με κρέμα αβοκάντο, λαχανικά και κέτσαπ από πιπεριά Φλωρίνης. Ή να δοκιμάσουν το τραγανό παναρισμένο κουνουπίδι με vegan μαγιονέζα, κάππαρη και σταφίδες, σάλτσα ταχίνι, κάρι και λάιμ και το γιαπωνέζικο καυτερό χταπόδι με φουντούκι και κινέζικη λαχανοσαλάτα, ημέρας αυτά. α.ς.
→ Thess Bao, Περικλέους 30-32, Αθήνα, Τ/210-32.14.717

☛ Βιενουαζερί νέας κοπής

Νηστεύετε; 10 προτάσεις για να φάτε έξω στην Αθήνα-8
Cruffin γεμισμένο με σπιτική πραλίνα φουντουκιού, από το Holy Llama..

Ζεστά pain au chocolat με σοκολάτα Valrhona ή διπλοψημένα κρουασάν με σπιτική κρέμα αμυγδάλου; Βabka, τσουρέκι ή κράφιν πραλίνας; Το Holy Llama έχει όλα τα παραπάνω και μπορείς να τα φας ακόμα και αν νηστεύεις. Στο πρώτο εξ ολοκλήρου vegan bakery της Αθήνας, που άνοιξε πρόσφατα στον Υμηττό, ετοιμάζονται καθημερινά κρουασάν, κράφιν, φλαν, αφράτα μπριός με κρέμα βανίλιας και φρούτα, τσουρέκια, κέικ, μπισκότα – όλα δίχως κανένα ζωικό προϊόν. Τα προϊόντα βιενουαζερί, όπως και τα υπόλοιπα γλυκά, υπογράφει ο έμπειρος ζαχαροπλάστης Alex Pavlov. Στο κατάστημα βρίσκουμε και ποικιλία από αλμυρές επιλογές, όπως περιποιημένα σάντουιτς με σπιτικά ψωμιά, τόφου και τέμπε από την ευβοιώτικη Peace by Peas και χορταστικές σαλάτες. γ.π.
→ Holy Llama, Γρηγορίου Κυδωνιών 8, Υμηττός, 172 37, Τ/210-76.26.078

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή