Ο γύρος του κόσμου μέσα από 12 βιβλία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από 12 βιβλία

Από την Ιταλία και την Ουκρανία μέχρι τη Χιλή και τη Νότια Αφρική, 12 πεζογραφήματα που αξίζει να διαβάσετε.

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΚΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

→ Ουκρανία: Επίκαιρος μόνο και μόνο λόγω εθνικότητας, ο Αντρέι Κουρκόφ είναι όμως επίκαιρος και λόγω θέματος: στις Γκρίζες μέλισσες (εκδ. Καστανιώτη), ένα μυθιστόρημα γραμμένο προ διετίας, τοποθετεί την ιστορία του στην ανατολική Ουκρανία, στα εδάφη που οι εξελίξεις κατέστησαν οικεία. Πώς θα σωθεί η ζωή σε μια γκρίζα ζώνη; Πώς θα σώσει ο ήρωας τα μελίσσια του;  
→ Γερμανία: Το Όνειρο της Ζέλμα (εκδ. Gutenberg) της Μαριάνε Λέκι είναι το πιο λαμπερό βιβλίο που έχει πέσει στα χέρια μου εδώ και καιρό. Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης σε ένα μικρό γερμανικό χωριό: είναι η ζωή της Λουίζε, η γιαγιά της οποίας βλέπει στον ύπνο της, μία στο τόσο, ένα οκάπι. Όταν συμβαίνει αυτό, κάποιος πεθαίνει. Για να δεις την αληθινή ζωή, χρειάζεται χιούμορ, φαντασία και πίστη στο παράλογο. 
→ Ιταλία: Το μυθιστόρημα του Πάολο Τζιορντάνο Καταβροχθίζοντας τον ουρανό (εκδ. Πατάκη) έχει την τρυφερότητα και τον συναισθηματισμό μιας κλασικής ιστορίας αγάπης, μόνο που, ευτυχώς, εξελίσσεται σε αυτό που η ζωή μετατρέπει συνήθως μια ιστορία αγάπης. Είναι, λοιπόν, μια ιστορία ζωής. Η ιστορία ενός κοριτσιού που ένα καλοκαιρινό βράδυ είδε ένα αγόρι να βουτάει σε μια πισίνα και αυτό ήταν αρκετό για να της αλλάξει τη ζωή, ακόμα κι αν τότε ακόμα δεν το φανταζόταν.  
→ Βρετανία: Όποιος γνωρίζει τη γραφή του Τζον Μακ Γκρέγκορ θα αιφνιδιαστεί ξεκινώντας να διαβάζει το Γείρε πέσε σήκω (εκδ. Άγρα): μια χιονοθύελλα χτυπάει μια τριμελή ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική. Μια περιπέτεια; Όχι, ο συγγραφέας γυρνάει σελίδα. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το μετά. Η επιστροφή στο σπίτι. Η επόμενη μέρα. Η πάλη με τα νέα δεδομένα. 
→ Γαλλία: Ο ήρωας του τίτλου, Βερνόν Σουμπουτέξ, συνεχίζει να κατρακυλάει στο παρισινό περιθώριο σ’ αυτό το δεύτερο μέρος της ανατρεπτικής τριλογίας της Βιρζινί Ντεπάντ. Ροκ, τρέλα, παρακμή. Όπως και το πρώτο μέρος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα. 
→ Χιλή: Η Νόνα Φερνάντεζ έχει έναν σπουδαίο τρόπο να μετατρέπει την αλήθεια σε μυθοπλασία (και το αντίστροφο). Τη γνωρίσαμε με το κομψοτέχνημα του Space Invaders και μόλις κυκλοφόρησε Η ζώνη του λυκόφωτος (εκδ. Gutenberg), το οποίο και πάλι αφορά τον καιρό του Πινοσέτ και συγκεκριμένα την ιστορία ενός ανθρώπου που θέλησε να εξομολογηθεί τις αμαρτίες του. 
→ Βραζιλία: «Μου αρέσουν πολύ αυτά που δεν καταλαβαίνω: όταν διαβάζω κάτι και δεν το καταλαβαίνω, νιώθω έναν γλυκό και αβυσσαλέο ίλιγγο». Αυτό το λέει η Άνζελα, η ηρωίδα στην οποία έδωσε ζωή ο Δημιουργός. Οι δυο τους κουβεντιάζουν σε μια απίθανη γιορτή της γλώσσας, της σκέψης, της ζωής. Είναι το τελευταίο βιβλίο που έγραψε η Κλαρίσε Λισπέκτορ. Πνοή ζωής, από τις εκδόσεις Αντίποδες. 
→ Τουρκία: Καινούργιος-παλιός Παμούκ. Οικογενειακή σάγκα που καλύπτει τα πρώτα 70 χρόνια του 20ού αιώνα της Κωνσταντινούπολης. Ο Ορχάν Παμούκ παρατηρεί τις αλλαγές στην τουρκική κοινωνία με την έλευση της δυτικής αύρας. Το βιβλίο Ο Τζεβντέτ Μπέη και οι γιοι του είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Τούρκου νομπελίστα, γραμμένο στην ηλικία των 26. Επανεκδίδεται από τον Πατάκη.     
→ Βρετανία: Από τα συρτάρια του Τζον Λε Καρέ βγήκε έτοιμο το μυθιστόρημα που ετοίμαζε πριν από τον θάνατό του – το Σίλβερβιου (εκδ. Bell) διαβάζεται αφενός ως ένας αποχαιρετισμός και αφετέρου ως ένα πολύ σφιχτό μυθιστόρημα με την κλασική κατασκοπική δράση που ρίχνει φως σε ατομικές αδυναμίες και παγκόσμιες παθογένειες. Η δράση εδώ ξεκινά να κυλάει σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη, μελαγχολικά και βρετανικά, ως ώφειλε. 
→ Καναδάς: Πολυφωνική επική ιστορία φαντασίας σε έναν κόσμο που μοιάζει με την αναγεννησιακή Ιταλία, από τον Γκάι-Γκαβριέλ Κέι. Το Κάποτε ένα φως (εκδ. Anubis) συνδέεται με την ευρύτερη μυθολογία του Καναδού συγγραφέα. Ο Κέι έχει στο βιογραφικό του την επιμέλεια έργων του Τόλκιν, ένα σπουδαίο παράσημο αν μη τι άλλο για όσους υπηρετούν και αγαπούν το είδος. 
→  ΗΠΑ: Ένα βιβλίο πρωτίστως για το εφηβικό κοινό, διαβάζεται όμως κάλλιστα και από ενήλικες. Στο Μας μεγάλωσαν οι λύκοι (εκδ. Παπαδόπουλος) η Αμερικανίδα Κίμπερλι Μπρουμπέικερ-Μπράντλεϊ δίνει τη φωνή της σε ένα δεκάχρονο κορίτσι που αφηγείται την ιστορία της και την ιστορία της αδελφής της – η παιδικότητα και η ελαφρότητα στην αφήγηση στρίβουν το μαχαίρι στην πληγή, αφού αυτό που αφηγείται η μικρή Ντέλα είναι μια ιστορία κακοποίησης. Σκληρό, πολύ σκληρό, σχεδόν ανυπόφορο, αλλά συγχρόνως με μια ιδιαίτερη, απόκοσμη ευγένεια.  
→  Νότια Αφρική: Μόλις κυκλοφόρησε η πολυαναμενόμενη Υπόσχεση (εκδ. Διόπτρα) του Ντέιμον Γκάλγκατ (Μπούκερ 2021), μια οικογενειακή σάγκα που καλύπτει το πέρασμα από το απαρτχάιντ στη σύγχρονη εποχή. Αφηγηματικά τολμηρός ο Γκάλγκατ, επιλέγει πολλές φωνές και τεχνικές για να κυκλώσει τεράστια ζητήματα.  

Ο γύρος του κόσμου μέσα από 12 βιβλία-1
Η βραβευμένη με Μπούκερ Χαν Γκανγκ εδώ γράφει μια ιστορία με άρωμα από τα μέρη μας: Μαθήματα ελληνικών (εκδ. Καστανιώτη). © Jean Chung/The New York Times

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Η Χαν Γκανγκ έχει επηρεαστεί από την αρχαιοελληνική κουλτούρα, τη φιλοσοφία και τη μυθολογία. Βρίσκει κανείς τις επιρροές αυτές και στον περίφημο Χορτοφάγο της, αλλά και, προφανέστατα, στο μυθιστόρημα Μαθήματα ελληνικών (εκδ. Καστανιώτη) που μόλις κυκλοφόρησε. Ένας καθηγητής που χάνει την όρασή του διδάσκει αρχαία ελληνικά σε μια γυναίκα που έχει χάσει την ομιλία της. Η Γκανγκ χειρίζεται μια παράξενη ισορροπία για να περιγράψει μια επικοινωνία φαινομενικά απίθανη. Τις επιρροές της από την αρχαιοελληνική μυθολογία καταθέτει και η Βρετανίδα Τζένιφερ Σεντ στο πρώτο της μυθιστόρημα, Αριάδνη (εκδ. Κάκτος). Η συγγραφέας ξαναγράφει τον μύθο του Θησέα από την αρχή, αλλάζοντας οπτική και προσθέτοντας μια σύγχρονη ματιά· η Αριάδνη είναι μια ηρωίδα που η σκέψη της αντηχεί συγχρόνως στη μινωική Κρήτη και στο σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή