Είναι αυτή η πιο βρώμικη φωτογράφηση που έγινε ποτέ;

Είναι αυτή η πιο βρώμικη φωτογράφηση που έγινε ποτέ;

Αν δεν σκεφτήκατε ποτέ πόσα σκουπίδια παράγετε σε μια εβδομάδα, το φωτογραφικό πρότζεκτ του Αμερικάνου φωτογράφου Γκρεγκ Σιγκάλ θα σας δώσει μια ιδέα.

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γκρεγκ Σίγκαλ είχε μια αρκετά εκκεντρική ιδέα: να προτείνει σε γείτονες, συγγενείς και φίλους να συγκεντρώσουν τα οικιακά απορρίμματα μιας ολόκληρης εβδομάδας και να τους φωτογραφίσει με αυτά στην πίσω αυλή του σπιτιού του, σε ένα πρωτότυπο και διδακτικό πρότζεκτ για τον όγκο των απορριμμάτων που κάθε νοικοκυριό παράγει κάθε μέρα και που μετά κανείς δεν θέλει να ξέρει τι απέγινε.  

Θα ήταν μία ακόμα ανοιξιάτικη μέρα που ο Γκρεγκ Σίγκαλ θα έκανε την πίσω αυλή του σπιτιού του στην Αλταντίνα της νότιας Καλιφόρνια αγνώριστη. Ένας γείτονας θα εμφανιζόταν στο κατώφλι του με τα οικιακά σκουπίδια μιας ολόκληρης εβδομάδας. Ό,τι ακριβώς του είχε ζητήσει ο βραβευμένος φωτογράφος με την προφανή κοινωνιολογική ματιά το είχε κάνει. Με μια (όχι τόσο λεπτή) διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους εθελοντές του περιβαλλοντικού πρότζεκτ του Σίγκαλ (κατά κύριο λόγο, συγγενείς, συναδέλφους και φίλους): ο ευγενικός κύριος που στεκόταν περήφανος στην είσοδο με τις παραγεμισμένες σακούλες του όχι μόνο είχε ανταποκριθεί ενθέρμως στην εκκεντρική πρόσκληση, συγκεντρώνοντας με προσοχή φυσιοδίφη άχρηστα και βρομερά πράγματα που κάτω υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν καταλήξει ήδη στη μονάδα επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων του Λος Άντζελες, αλλά τα είχε πλύνει κιόλας!

Είναι αυτή η πιο βρώμικη φωτογράφηση που έγινε ποτέ;-1
Τιλ και Νίκολας, επιπλέοντας στα φοιτητικά τους σκουπίδια. Συμφοιτητές στο Κολέγιο Μουσικής του Λος Άντζελες πήραν μεροκάματο 150 δολάρια για να ποζάρουν στο κρύο νερό με τα κοινά τους «απόβλητα». 

Ο φωτογράφος έμεινε εμβρόντητος. Δεν ήξερε αν έπρεπε να γελάσει ή να κλάψει. Ο πρόθυμος γείτονάς του έδειχνε τόσο ευχαριστημένος που δεν θα λέρωνε το σπίτι του ξένου ανθρώπου. Και δεν ήθελε να τον απογοητεύσει. «Προσπάθησα να τους δελεάσω ποντάροντας στην παιχνιδιάρικη φύση της ιδέας», εξήγησε ο Σίγκαλ στον δημοσιογράφο της φωτογραφικής επιθεώρησης LensCulture. «Φέρτε τα σκουπίδια σας και θα περάσουμε ωραία! Αλλά γρήγορα διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι έρχονταν με τα λιγότερο “βρόμικα” απορρίμματά τους, χωρίς δηλαδή τα πιο ακατάστατα, σαπισμένα, δύσοσμα απόβλητα του νοικοκυριού τους. Αυτό από μόνο του λέει κάτι για τη σχέση μας με ό,τι καταναλώνουμε. Πόσο σοβαρά παίρνουμε τα σκουπίδια μας, αν σε μια παρόμοια πρόσκληση έχουμε πρόθεση να δείξουμε μόνο όσα μυρίζουν όμορφα;» Ή όσα έχουμε πλύνει πρώτα, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς.

Ο Γκρεγκ Σίγκαλ δεν είναι περιβαλλοντολόγος. Ή ακτιβιστής οικολόγος. Αλλά από πολύ μικρός ανέπτυξε ένα μάλλον ασυνήθιστο είδος αυξημένης ευαισθησίας για το πεπρωμένο των οικιακών απορριμμάτων. «Ήμουν δέκα ετών και με απασχολούσε πραγματικά τι γίνονται όλες αυτές οι πλαστικές σακούλες που έβλεπα στο πεζοδρόμιο. Παρατηρούσα, σχεδόν κατασκόπευα, τι άφηνε ο καθένας από τους γείτονές μας την προκαθορισμένη ημέρα συλλογής τους από τον δήμο. Και άρχισα να κάνω τα μαθηματικά». Και τα αποτελέσματα σόκαραν τον μικρό Γκρεγκ. «Η κεντρική ιδέα με τις φωτογραφίες των ανθρώπων που δέχτηκαν να ξαπλώσουν στα σκουπίδια τους ήταν να προσωποποιήσω όσο μπορούσα το θέμα της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης, από τα τρόφιμα που πετάμε μέχρι τα άπειρα πλαστικά που χρησιμοποιούμε». Και φωτογραφίζει και τη δική του οικογένεια, για να μη σκεφτεί κανείς ότι κουνάει το δάχτυλο στους άλλους. «Έχουμε αναπτύξει ένα είδος συλλογικής ανοσίας ως προς όλα αυτά που αφήνουμε πίσω μας». Ο Σίγκαλ είναι σαφής για τις ευθύνες που μας αναλογούν· εξάλλου, αυτό ήταν το καμπανάκι που ήθελε ο ίδιος να χτυπήσει: «Θεωρώ ότι ο καταναλωτής είναι και θύμα και θύτης μαζί. Είμαστε όλοι θύματα ενός συστήματος με τέτοιο διεστραμμένο τρόπο, που συμβάλλουμε και εμείς ακριβώς στο ίδιο πρόβλημα».

Είναι αυτή η πιο βρώμικη φωτογράφηση που έγινε ποτέ;-2
Μιλτ, 95 ετών, cupcakes και ουίσκι! Ο πιο ηλικιωμένος εθελοντής εμφανίστηκε με ελάχιστα πραγματικά σκουπίδια. Κοιτούσε διαρκώς με στοχαστικό ύφος τον φακό ή μήπως σκεφτόταν να πάρει περισσότερα cupcakes μόλις τελειώσει το γύρισμα;

Μικρές καταστροφές που διαρκούν αιώνες

Η καταναλωτική κουλτούρα μάς έχει αποκτηνώσει· αυτό υποστηρίζει ο φωτογράφος από την Καλιφόρνια. Σε μία στιγμή, ένα περιτύλιγμα καραμέλας, μια πλαστική σακούλα ή η συσκευασία του τελευταίου delivery χρησιμοποιείται και απορρίπτεται. Στο σπίτι, τα σκουπίδια τοποθετούνται σε σακούλες σκουπιδιών και μεταφέρονται στον κάδο, παραλαμβάνονται από τη διαχείριση απορριμμάτων και αποστέλλονται για να ενωθούν με τα υπόλοιπα 2,12 δισ. τόνους ετήσιων παγκόσμιων απορριμμάτων. Συσσωρεύονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε χωματερές, μολύνουν τα υπόγεια ύδατα προκαλώντας ανείπωτη και αόρατη ζημιά στον πλανήτη. Είναι ασύλληπτο: μικρές καταστροφές που τελικά διαρκούν αιώνες συμβαίνουν σε μία στιγμή.

Αλήθεια, πώς αποφάσισε να στήσει το σκηνικό της φωτογράφισης στον κήπο του σπιτιού του; «Αρχικά, δεν μπορούσα να βγω στη φύση και να τη χαλάσω με τα σκουπίδια μας. Ήθελα να δημιουργήσω μικροπεριβάλλοντα που θα βρείτε στη φύση, για να μιλήσουμε για το πώς δεν έχουν απομείνει πολλά παρθένα μέρη στον πλανήτη. Είναι σχεδόν όλα μολυσμένα από τα απόβλητά μας. Έτσι δημιούργησα ένα υδάτινο σώμα, το οποίο έχτισα στην πίσω αυλή με λίγη βοήθεια. Έπειτα έφτιαξα ένα σκηνικό δάσους και μια παραλία με άμμο. Το πιο δύσκολο ήταν το χιόνι».

Είναι αυτή η πιο βρώμικη φωτογράφηση που έγινε ποτέ;-3
Άνταμ, Άτικους, Άρτσερ και Αμάντα, θηλασμός στον πιο βρόμικο κήπο του κόσμου. Η Αμάντα σοκαρίστηκε όταν συνειδητοποίησε πόσα σκουπίδια παράγουν ως οικογένεια. Ο μικρός της γιος δεν έδειξε να ενοχλείται. 

Τελικά, πώς αντέδρασαν οι καλεσμένοι του; Διασκέδασαν ή μετάνιωσαν την ώρα και τη στιγμή; «Οι περισσότεροι ξαφνιάστηκαν, όπως ήταν φυσικό. Αυτή ήταν η όλη ιδέα. Διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι που το πήραν πιο σοβαρά ήταν όσοι το είδαν ως ευκαιρία για να διδάξουν τα παιδιά τους. Και ήταν τα παιδιά τους που έφεραν πραγματικά τα πιο απαίσια σκουπίδια. Δεν το σκεφτόμαστε πραγματικά, επειδή το χρησιμοποιείουμε για ένα λεπτό και μετά γίνεται σκουπίδια. Είναι εκτός οπτικού πεδίου, εκτός του μυαλού μας, πεταμένο, δεν είναι πια πρόβλημά. Ήθελα να είναι πρόβλημα των ανθρώπων για λίγο ακόμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή