Μήπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχασε την επαφή με το Τσάμπιονς Λιγκ;

Μήπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχασε την επαφή με το Τσάμπιονς Λιγκ;

Οι περιπτώσεις που αποδεικνύουν πως η ήττα της Μάντσεστερ Σίτι από την Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι πρωτόγνωρη (και τυχαία) για τον Πεπ Γκουαρδιόλα

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hμιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ. Ρεάλ Μάντσεστερ Σίτι, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Στο Μάντσεστερ, ο πρώτος αγώνας είχε λήξει 4-3 υπέρ της Σίτι. Στη Μαδρίτη, το σκορ είναι και πάλι υπέρ της Σίτι, μετά το γκολ του Ριγιάντ Μαχρέζ στο ‘73. Έχουν περάσει μερικά λεπτά που ο Τζακ Γκρίλις έχασε την ευκαιρία που θα έκανε πιο σίγουρη την πρόκριση της Σίτι σε δεύτερο σερί τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι το 90ο λεπτό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα φώναζε και έδινε οδηγίες στους παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι. Τα δύο γκολ του Ροντρίγκο της Ρεαλ στις καθυστερήσεις του δεύτερου ημιχρόνου οδηγούν το παιχνίδι σε παράταση και ο Καταλανός προπονητής βρίσκεται σε σύγχυση. Ειδικά μετά το πέναλτι που εκτέλεσε ο Καρίμ Μπενζεμά στο ‘95…

Η ομάδα του είναι αποσυντονισμένη, οι αμυντικοί του χάνουν την μπάλα κάτω από τα πόδια τους, οι επιθετικοί δεν μπορούν να βρουν τα πατήματά τους. Το τέλος του αγώνα βρίσκει την Ρεάλ ξανά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με συνολικό σκορ 6-5, τον προπονητή της Κάρλο Αντσελότι ψύχραιμο και κουλ, γιατί δεν αισθάνεται πως πρέπει να αποδείξει ποιος είναι, τους φιλάθλους μέσα και έξω από το Μπερναμπέου να πανηγυρίζουν και τον Πεπ Γκουαρδιόλα σοκαρισμένο. Ήταν ο έκτος του αποκλεισμός στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Κανείς άλλος προπονητής δεν έχει αποκλειστεί τόσες φορές από την κορυφαία διασυλλογική οργάνωση.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Πεπ Γκουαρδιόλα ρωτήθηκε αν το σημερινό παιχνίδι ήταν η χειρότερη ήττα στην καριέρα του ως προπονητή. «Έχω βιώσει άλλες οδυνηρές ήττες στο Τσάμπιονς Λιγκ», παραδέχτηκε και έφερε ως παράδειγμα τα ημιτελικά της διοργάνωσης την χρονιά της τέταρτης (και τελευταίας) σεζόν στην ομάδα της Βαρκελώνης.

Ήταν 24 Απριλίου του 2012, όταν στο Καμπ Νου, η Μπαρτσελόνα έπρεπε να σκοράρει δύο φορές απέναντι στην Τσέλσι για να ανατρέψει το 1-0 του πρώτου αγώνα των ημιτελικών. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα σκόραρε δύο φορές με τον Σέρχιο Μπούσκετς και τον Αντρές Ινιέστα στο πρώτο ημίχρονο. Ωστόσο, το γκολ του Ραμίρες στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και του Φερνάντο Τόρες, λίγο πριν ο διαιτητής σφυρίξει την λήξη, έδωσε στην Τσέλσι την πρόκριση για τον τελικό. H ομάδα του Λονδίνου πήρε την εκδίκησή της από τον αμφιλεγόμενο αποκλεισμό της στα ημιτελικά της διοργάνωσης το 2009 και κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι εναντίον της Μπάγερν Μονάχου.

Τα τέσσερα χρόνια που ο Πεπ Γκουαρδιόλα προπόνησε την Μπαρτσελόνα, μπορεί να υπήρξαν μια αιωνιότητα για τον ίδιο, καθώς εργάστηκε πολύ σκληρά για να μετατρέψει την ομάδα του στην καλύτερη του κόσμου, αλλά τα τρόπαια που κατέκτησε με ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο και παίκτες με τους οποίους είχε απίστευτη χημεία, άλλαξαν την αντίληψη για το πώς μεταλλάσσεται το ποδόσφαιρο τον 21ο αιώνα. Γι’ αυτό και η ήττα των «Μπλαουγκράνα» από την Ίντερ στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2009-10 μπορεί να θεωρηθεί μία από τις πιο οδυνηρές.

Το γκολ του Πέδρο στο 19ο λεπτό της αναμέτρησης επισκιάστηκε από τα δύο γκολ του Μαϊκόν και του Ντιέγκο Μιλίτο των «Νερατζούρι». Οι τακτικές επιλογές του Γκουαρδιόλα απέτυχαν, με τον ίδιο να πιέζει την ομάδα του να επιτίθεται. Όσο η Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο εκμεταλλευόταν τα αμυντικά κενά των Καταλανών, η Μπαρτσελόνα έδειχνε απροσανατόλιστη και ανήμπορη να ακολουθήσει το ρυθμό του παιχνιδιού. Όπως ακριβώς συνέβη τις προηγούμενες μέρες με την Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στη Ρεαλ. Για την ιστορία, η Ίντερ πέρασε στον τελικό και κατέκτησε το κύπελλο απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.

Σίγουρα όμως βίωσε την πιο ταπεινωτική ήττα στην προπονητική του καριέρα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2014, όταν προπονούσε την Μπάγερν Μονάχου. Στον δρόμο για τον τελικό, έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης. Ενώ σε ολόκληρη τη σεζόν ακολουθούσε συγκεκριμένα σχήματα και συστήματα, στον ημιτελικό με την Ρεάλ αποφάσισε να πειραματιστεί με το σύστημα 4-2-4. Η ομάδα του δεν μπόρεσε να το εφαρμόσει, με τους Μαδριλένους να νικούν με το εμφατικό 0-4 στην έδρα των Βαυαρών.

Τα επόμενα δύο χρόνια της προπονητικής του θητείας στην Μπάγερν Μονάχου αποκλείστηκε πάλι στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από ισπανικές ομάδες: το 2015, από την πρώην ομάδα του, την Μπαρτσελόνα, και το 2016, από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Από το 2016 μέχρι σήμερα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα βρίσκεται στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι. Παρά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ της ομάδας του στο αγγλικό πρωτάθλημα και τα χρήματα που έχει δαπανήσει για παίκτες, δεν έχει κατορθώσει να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Το 2017, αποκλείστηκε από τη Μονακό στη φάση των 16. Τα επόμενα τρία χρόνια, η πορεία των «Πολιτών» σταματούσε στα προημιτελικά. Μόνο το 2021 κατάφερε να φτάσει στον τελικό απέναντι στην Τσέλσι, ωστόσο η επιλογή του Γκουαρδιόλα να μην χρησιμοποιήσει τον Φερναντίνιο στη μεσαία γραμμή έκανε ευκολότερο το έργο των Λονδρέζων.

Σε κάθε του ομάδα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα αποδεικνύει πως ξέρει τον τρόπο να οδηγεί τις ομάδες του στην κορυφή των εγχώριων διοργανώσεων, αλλά, μετά την Μπαρτσελόνα και τις δύο κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ, η Ευρώπη είναι η αχίλλειος πτέρνα του. Ευθύνονται οι ξαφνικοί πειραματισμοί και οι εμπνεύσεις της στιγμής που δεν λειτουργούν σε μεγάλους αγώνες; Ευθύνεται η τύχη που δεν είναι με το μέρος του όταν την χρειάζεται περισσότερο; Ευθύνεται η πίεση που τον περιβάλλει από το ποδοσφαιρικό περιβάλλον της Αγγλίας; Ή μήπως που μπαίνει πολύ βαθιά μέσα στις σκέψεις του, όπως παρακάτω; Το σίγουρο είναι πως και ο ίδιος και οι οπαδοί της Σίτι θα πρέπει να κάνουν υπομονή άλλη μια χρονιά για να δουν αν τελικά ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα είναι ο άνθρωπος που θα καταφέρει να τους οδηγήσει στην κορυφή του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μήπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχασε την επαφή με το Τσάμπιονς Λιγκ;-1

Μετά την επική ανατροπή της Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, οι παίκτες της Ρεάλ ορμούν στο γήπεδο να πανηγυρίσουν την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Προπορεύονται οι Καρίμ Μπενζεμά και Λούκα Μόντριτς. REUTERS/Isabel Infantes

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή