Netflix: Η δεύτερη σεζόν του Russian Doll απέκτησε λόγο ύπαρξης (χωρίς spoilers)

Netflix: Η δεύτερη σεζόν του Russian Doll απέκτησε λόγο ύπαρξης (χωρίς spoilers)

Η δεύτερη σεζόν του Russian Doll βρίσκει τη Νατάσα Λιον μέσα σε μια αλλόκοτη χρονική τρύπα του σύμπαντος. Αναρωτιόμαστε όμως το κατά πόσο είναι αναγκαία η ύπαρξή της.

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραδειγματική λειτουργία της ματριόσκας είναι η ενδότερη ανακάλυψη του εαυτού σου. Παίρνεις στο χέρι σου αυτή τη ρώσικη, ξύλινη κούκλα και την ανοίγεις. Βλέπεις μια μικρότερη και ξανακάνεις το ίδιο σε μια λούπα, ώσπου κάποια στιγμή φτάνεις στην τελευταία και βλέπεις μια τοσοδούλικη μορφή του αρχέτυπου. Η επιτυχία μοιάζει εξασφαλισμένη, έχοντας ως έμπνευση κάτι τόσο καθημερινό και συνάμα απίθανο για να το συλλάβει ο νους. Μόνο που για να σιγουρευτεί, χρειάζεται ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Η συγγραφική τριάδα των Νατάσα Λιόν, Λέσλι Χέντλαντ και ‘Ειμι Πόλερ επέλεξε τον θάνατο στο Russian Doll.

Στα οκτώ επεισόδια της πρώτης σεζόν, η Νάντια Βούλβακοφ (Νατάσα Λιον) προσπαθεί να βρει την λύση στην χρονική λούπα στην οποία μπλέχτηκε μαζί με έναν άγνωστό της, τον Άλαν (Τσάρλι Μπάρνετ). Η χρονική λούπα προκαλεί τον θάνατό τους και τους επαναφέρει μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου τους. Μέσα από ένα έξυπνο χιούμορ που καυτηριάζει επιδέξια τις εβραϊκές αντιλήψεις (καθώς η ίδια η Λιόν έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια Ορθόδοξων Εβραίων), την επιτυχημένη χρήση του «Gotta Get Up» του Χάρι Νίλσον σε κάθε ανάσταση, και ένα σενάριο που, παρά τις πάμπολλες κινηματογραφικές επιρροές του, καταφέρνει να διατηρήσει την αυθεντικότητα και τον προσωπικό του χαρακτήρα, το Russian Doll ξεχώρισε στις σειρές του 2019 και έδωσε την αίσθηση πως η ιστορία που ήθελε να πει η συγγραφική τριάδα ολοκληρώθηκε.

Netflix: Η δεύτερη σεζόν του Russian Doll απέκτησε λόγο ύπαρξης (χωρίς spoilers)-1
Φωτ.: Netflix 2022

Οι νέες περιπέτειες στον δεύτερο κύκλο

Τέλη Απριλίου και η δεύτερη σεζόν του Russian Doll είναι διαθέσιμη στο Netflix. Τα επτά επεισόδια τους ακολουθούν ξανά τις δοκιμασίες και τα πάθη της Νάντια και του Άλαν, χωρίς όμως να επαναλαμβάνεται η σκέψη και η φιλοσοφία της πρώτης σεζόν. Λίγες ημέρες προτού κλείσει τα σαράντα, η Νάντια επιβιβάζεται σε έναν συρμό του μετρό που την μεταφέρει στα 80s. H παρα-δέκα-ημέρες 40χρονη Νάντια παίρνει την μορφή της μητέρας της, η οποία αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα. Έχοντας για εφόδιο τα μαθήματα της πρώτης σεζόν, η Νάντια προσπαθεί να βελτιώσει όλα τα υπαρξιακά προβλήματα, για τα οποία ευθύνεται η σχέση με την μητέρα της, αλλά καταλαβαίνει πως «το σύμπαν βρήκε κάτι χειρότερο από τον θάνατο», για να παίξει μαζί της: τον χρόνο. Ομοίως και ο Άλαν που παίρνει τη μορφή της μητέρας του από την Γκάνα στο Ανατολικό Βερολίνο, λίγο καιρό προτού χτιστεί το Τείχος.

View this post on Instagram

A post shared by Russian Doll (@russiandollnetflix)

 

Χωρίς να προχωρήσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες που μπορεί να αποκαλύψουν την εξέλιξη της σεζόν, μπορούμε να πούμε πως, χάρη στην διαφοροποιημένη πλοκή, η δεύτερη σεζόν του Russian Doll απέκτησε λόγο ύπαρξης. O χαρακτήρας της Λιόν παραμένει το ίδιο εξυπνακίστικος, με αφοπλιστικές ατάκες γεμάτες με στοχευμένες αναφορές στην ποπ κουλτούρα που ξεκινούν από το «Ράσομον» του Ακίρα Κουροσάβα και το «Η Αλίκη δεν μένει πια εδώ» του Σκορσέζε μέχρι μαρξιστικές θεωρίες και το «Ντέμιαν» του Χέρμαν Έσσε, ένα έργο που μιλάει για τον αγώνα ενός αγοριού ανάμεσα σε έναν «κόσμο γεμάτο φως» και έναν «κόσμο γεμάτο σκοτάδι» – ίδιος αγώνας με την Νάντια. Η σκηνοθεσία «κλέβει» τεχνικές λήψης από τον Σπάικ Λι και τον Ρόμπερτ Άλτμαν, με τις σκηνές να συνοδεύονται με ένα πλούσιο soundtrack και το Shazam να μην σταματάει να αναγνωρίζει τα τραγούδια.

Αν κρατάμε κάτι από τα επτά επεισόδια, είναι η αίσθηση που αφήνει η προσπάθεια της Νάντια να ανακαλύψει τον εαυτό της και να κυνηγήσει την πολυπόθητη κάθαρση. Το χιούμορ, τα σκοτεινά σημεία στην πλοκή, η έμφυτη περιέργεια για το οικογενειακό παρελθόν μέσα σε ένα περιεχόμενο με ψήγματα εβραϊκής κουλτούρας και αυτοαναφορές είναι οι μόνοι σύντροφοι της Νάντια σε αυτό το ταξίδι εμπειρίας που κινείται ανάμεσα σε διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής της οικογένειάς της. Να ένα παράδειγμα του πώς μια σειρά μπορεί να επανεφεύρει τον εαυτό της, κάνοντας την ύπαρξη μιας δεύτερης σεζόν Russian Doll κάπως αναγκαία σε σχέση με πριν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή