15 χρόνια Street View: Πώς η Google φωτογράφισε όλο τον κόσμο;

15 χρόνια Street View: Πώς η Google φωτογράφισε όλο τον κόσμο;

220 δισεκατομμύρια φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από εθελοντές που διέσχισαν συνολικά πάνω από 10 εκατομμύρια μίλια, βρίσκονται πίσω από το κίτρινο ανθρωπάκι του Google Maps.

6' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αλατωρυχείο Βιελίτσκα βρίσκεται στην περιοχή της Κρακοβίας, στην Πολωνία. Το αλάτι που συγκεντρωνόταν εδώ από τη Νεολιθική Εποχή άρχισε να εξορύσσεται τον 13ο αιώνα και η παραγωγή επιτραπέζιου αλατιού για εμπορική χρήση συνεχίστηκε ως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 – τότε το αλατωρυχείο ήταν ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, είναι επισκέψιμο ιστορικό μνημείο. Μπορώ να δω την επιβλητική αίθουσα υποδοχής, να μετρήσω δεκάδες εντυπωσιακά αγάλματα σκαλισμένα στους αλάτινους τοίχους, να περιηγηθώ στον λαβύρινθο των στοών. Ακόμη και από την οθόνη του υπολογιστή είναι ευδιάκριτη η μαεστρία με την οποία δεκαετίες πριν οι αλατωρύχοι –και αργότερα σύγχρονοι καλλιτέχνες– λάξευσαν το αλάτι για να του δώσουν σχήμα και μορφή. Το αλατωρυχείο Βιελίτσκα συγκαταλέγεται στις αγαπημένες συλλογές-προτάσεις της ομάδας του Google Street View, που επίσης προτείνει τη Μονεμβασιά, την Πέτρα της Ιορδανίας κ.ά. 

Οι περισσότεροι από μας έχουμε χρησιμοποιήσει το δημοφιλές εργαλείο της Google για να ψάξουμε πώς φαίνεται το σπίτι μας, για να τσεκάρουμε τα πέριξ του ξενοδοχείου ή του airbnb που νοικιάσαμε για μια απόδραση ή την παραλία που μας πρότειναν φίλοι για τις φετινές διακοπές. Ίσως ακόμα ενδώσαμε στην περιέργειά μας να περιηγηθούμε εικονικά σε μέρη και προορισμούς εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βάση μας, σε τοποθεσίες απρόσιτες ή επικίνδυνες για τον μέσο ταξιδιώτη. Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Google, όταν οι καταναλωτές ψάχνουν για μια επιχείρηση στο διαδίκτυο, σε ποσοστό 44% καταφεύγουν στις υπηρεσίες χαρτών, ενώ το 41% των αναζητήσεων αυτών οδηγούν σε επίσκεψη στον φυσικό χώρο του καταστήματος. Επίσης οι καταχωρίσεις που διαθέτουν φωτογραφίες και εικονικές περιηγήσεις είναι δύο φορές πιο πιθανό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των χρηστών.

15 χρόνια Street View: Πώς η Google φωτογράφισε όλο τον κόσμο;-1
Επίδειξη της λειτουργίας του σνόουμομπιλ του Google Street View στο χιονοδρομικό κέντρο Αξ-λε-Τερμ, στα Πυρηναία.  

ΧΑΡΤΗΣ 360 ΜΟΙΡΩΝ

Σήμερα, Κυριακή 29 Μαΐου, κλείνουν δεκαπέντε χρόνια από την ημέρα που δημοσιεύθηκαν οι πρώτες εικόνες του Street View από το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, το Μαϊάμι και το Ντένβερ. Το πρότζεκτ ξεκίνησε ως μια τολμηρή ιδέα από τον συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ, ο οποίος ήθελε να δημιουργηθεί ένας πλήρης χάρτης, 360 μοιρών, ολόκληρου του πλανήτη. Εκείνους τους πρώτους μήνες, εκατομμύρια πολίτες σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης εντόπιζαν με έκπληξη τα γνώριμα σήμερα μικρά αυτοκίνητα της Google με τον φωτογραφικό εξοπλισμό στην οροφή – περιλαμβάνει επτά φωτογραφικές μηχανές που εξασφαλίζουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας από διάφορες οπτικές γωνίες, αλλά και αισθητήρες λέιζερ που βοηθούν στη μέτρηση του βάθους και της απόστασης. Στα δεκαπέντε χρόνια που μεσολάβησαν, τράβηξαν περισσότερες από 220 δισεκατομμύρια φωτογραφίες σε εκατό χώρες του πλανήτη, έχοντας διανύσει πάνω από 10 εκατομμύρια μίλια – το αντίστοιχο του να έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου πάνω από τετρακόσιες φορές.

Σταδιακά, καθώς προχωρούσε η χαρτογράφηση του κόσμου και συμπληρώνονταν τα κομμάτια του παζλ, έφτασε η ώρα να προστεθούν περιοχές δυσπρόσιτες, εσωτερικοί χώροι, μέρη αφιλόξενα στους τέσσερις τροχούς. Στον στόλο του Street View προστέθηκαν χαριτωμένα τρίκυκλα και σνόουμομπιλ, ενώ καθήκοντα ανέλαβαν και οι trekkers, πολίτες που περιφέρονται κουβαλώντας στην πλάτη τους τη φωτογραφική μηχανή. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν που φωτογράφισε το εσωτερικό του αλατωρυχείου Βιελίτσκα, το Μπουρτζ Χαλίφα –το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχει φωτογραφηθεί από το ισόγειο ως τον 154ο όροφο–, τον Πύργο του Άιφελ –εκπληκτική θέα 360 μοιρών στο Παρίσι–, το Ταζ Μαχάλ. Ομοίως, ένας ριψοκίνδυνος Νεοζηλανδός, φαν του Street View, τόλμησε να επισκεφθεί και να φωτογραφίσει ένα ενεργό ηφαίστειο, τον κρατήρα Μαρούμ, στο νησί Άμπριμ του αρχιπελάγους του Βανουάτου. Στην Ελλάδα, με αυτόν τον τρόπο φωτογραφήθηκε η Μονεμβασιά.

15 χρόνια Street View: Πώς η Google φωτογράφισε όλο τον κόσμο;-2
Ομάδα της Google φωτογραφίζει τον ποταμό Ρίο Νέγκρο ως μέρος της απεικόνισης της ευρύτερης περιοχής του Αμαζονίου. 

ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ

Οι οδηγοί των αυτοκινήτων προσλαμβάνονται μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας ή υπεργολάβων σε κάθε χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή στην οποία θα δραστηριοποιηθούν και φυσικά να είναι καλοί οδηγοί, χωρίς σημαντικές οδικές παραβάσεις στο ενεργητικό τους. Συνήθως δεσμεύονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας, όμως σε ανώνυμες εξομολογήσεις σε μέσα ενημέρωσης και σε διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αφηγηθεί διασκεδαστικά περιστατικά με ανθρώπους που ακολουθούν το αυτοκίνητο προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα φωτογραφηθούν ή με άλλους που δυσαρεστούνται για λόγους προσωπικών δεδομένων, όταν εντοπίζουν τη φωτογραφική μηχανή του Street View – παρότι οι φωτογραφίες υφίστανται επεξεργασία κατά την οποία θολώνονται τα πρόσωπα και οι πινακίδες των μεταφορικών μέσων. Ειδικά τα πρώτα χρόνια σημειώνονταν αρκετά ατυχήματα, καθώς οι οδηγοί δεν είχαν συνηθίσει το ύψος του αυτοκινήτου – η Google είχε δημιουργήσει τότε ένα βίντεο με όλα όσα είχε χτυπήσει η κάμερα ενώ κινούνταν.

15 χρόνια Street View: Πώς η Google φωτογράφισε όλο τον κόσμο;-3
Μια trekker απαθανατίζει τον βουδιστικό ναό Choijin Lama στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας.

Οι trekkers, από την άλλη, είναι απλοί πολίτες οι οποίοι –αφού καταθέσουν το σχετικό αίτημα και αυτό εγκριθεί– δανείζονται τον εξοπλισμό πλάτης με τη φωτογραφική μηχανή και ξεκινούν τις βόλτες. Πρέπει φυσικά να πληρούν ορισμένα κριτήρια: να είναι μέλη κάποιου οργανισμού –ΜΚΟ, κυβερνητική υπηρεσία, οργανισμός τουρισμού, πανεπιστημιακό τμήμα, ερευνητική ομάδα– και θα χρειαστεί να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: Θα βοηθήσουν να εξασφαλιστούν οι άδειες φωτογράφισης που ενδεχομένως θα χρειαστούν; Θα προωθήσουν την περιοχή που θα φωτογραφηθεί μέσω του οργανισμού στον οποίο εργάζονται;

Για ποιους λόγους επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρότζεκτ, εκτός φυσικά από το να τραβούν τα βλέμματα περπατώντας τριγύρω με τoν σούπερ κουλ φωτογραφικό εξοπλισμό της Google; Επίσης, όποιος από μας το επιθυμεί μπορεί να αγοράσει συμβατές με το Street View φωτογραφικές μηχανές –ή να τις δανειστεί από την εταιρεία μέσω του Camera Loan Program– και να στέλνει τις εικόνες του. 
Οι οδηγοί των οχημάτων και οι trekkers δεν λειτουργούν την κάμερα ούτε κάνουν επεξεργασία των φωτογραφιών. Οι εικόνες παραλαμβάνονται από ειδικευμένο προσωπικό του Google Street View, που αναλαμβάνει να τις τοποθετήσει τη μία δίπλα στην άλλη με βάση αυστηρές παραμέτρους που εξασφαλίζουν το αποτέλεσμα που φτάνει στις οθόνες των υπολογιστών και των smartphones μας. 

15 χρόνια Street View: Πώς η Google φωτογράφισε όλο τον κόσμο;-4
Το Ταζ Μαχάλ συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες από τις τοποθεσίες που εξερευνούν οι χρήστες του Street View.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα, τα πρώτα οχήματα του Google Street View ξεκίνησαν να κυκλοφορούν το 2009. Αυτή την περίοδο γίνεται φωτογράφιση σε Αθήνα, Χαλκιδική, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ξάνθη, Λέσβο, Τρίπολη, Ρόδο, Κοζάνη. Τον Ιούνιο θα πάρουν σειρά τα Ιωάννινα και η Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Ρέθυμνο, Παλιόχωρα, Πλακιάς) και τον Αύγουστο η Θεσσαλονίκη.
 
Κατά τον προγραμματισμό μιας εξόρμησης για τις ανάγκες του Street View λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες, η θερμοκρασία και η θέση του ήλιου. Ο ήλιος πρέπει να είναι αρκετά ψηλά στον ουρανό, ώστε οι σκιές να μην κρύβουν κτίρια ή τμήματά τους, ενώ αποφεύγονται το χιόνι, η ομίχλη και η βροχή, γιατί μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις στη μετακίνηση ή να θολώσουν τον φακό της φωτογραφικής μηχανής. Συνήθως η φωτογράφιση ξεκινά από το κέντρο των πόλεων, όπου κινείται μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων και επισκεπτών, και άρα είναι χρήσιμο για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Αυτή την περίοδο γίνεται πιλοτική χρήση της νέας κάμερας του Street View, η οποία θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από τον επόμενο χρόνο. Σε μέγεθος δεν ξεπερνά μια γάτα, διαθέτει την ανάλυση και τις δυνατότητες επεξεργασίας που φέρει ένα πλήρως εξοπλισμένο όχημα Street View, είναι ελαφριά ώστε να μεταφέρεται εύκολα και εφαρμόζει σε όλα τα οχήματα. Έχει ήδη ταξιδέψει στην αραβική έρημο, στη ράχη μιας καμήλας, και στην Αρκτική σε ένα σνόουμομπιλ. Πρόσφατα, έγιναν διαθέσιμες στην υπηρεσία τρεις ακόμη συλλογές, οι πυραμίδες της Μερόης στο Σουδάν, το Ντουόμο στο Μιλάνο και το μνημείο Les Invalides (Μέγαρο των Απομάχων) στο Παρίσι, και προσεχώς αναμένονται τα εμβληματικά πλοιάρια του Σίδνεϊ.

☛ οι πιο δημοφιλείς στο Street View τοποθεσίες στην Ελλάδα → Ακρόπολη → Μετέωρα → Παρθενώνας → Κολοσσός της Ρόδου → Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης

☛ τα πιο δημοφιλή στο Street View μουσεία στην Ελλάδα → Αρχαία Αγορά Αθηνών → Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο → Μουσείο Ακρόπολης → Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου → Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ»

☛ οι τρεις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες προς εξερεύνηση στο Street View → Μπουρτζ Χαλίφα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα → Πύργος του Άιφελ, Γαλλία → Ταζ Μαχάλ, Ινδία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή