Πώς μπορείτε να κάνετε ευτυχισμένο τον σκύλο σας;

Πώς μπορείτε να κάνετε ευτυχισμένο τον σκύλο σας;

Το μυστικό για την ευτυχία βρίσκεται στην προπόνηση που θα κάνει καλό στο μυικό του σύστημα και θα τονώσει τις πνευματικές του δυνατότητες.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν έχετε αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα και έναν καλό μηχανικό που νοιάζεται, μία συμβουλή θα ακούτε συνέχεια: τα οχήματα πρέπει να κινούνται. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για τη συντήρηση και την καλή λειτουργία τους από το να δουλεύουν τακτικά με τον τρόπο που θα ήθελε ο κατασκευαστής τους. 

Ό,τι ισχύει για τα μέταλλα ισχύει και για τις βιολογικές μηχανές. Οι Αμερικανοί φυσικοθεραπευτές έχουν μια φράση-«καραμέλα» που λένε συνέχεια στους πελάτες τους: «motion is lotion». Η κίνηση είναι το καλύτερο λιπαντικό, η κίνηση είναι αυτή που εξασφαλίζει υγεία και μακροημέρευση. Η κίνηση είναι η πιο σημαντική επιλογή για καλή ζωή. 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένας φίλος εκπαιδευτής με κάλεσε σε μια επίδειξη κυναθλημάτων. Αν ο όρος σάς ακούγεται πολύ καθαρευουσιάνικος, να σας το πω κι αλλιώς: αθλητικές δραστηριότητες για σκύλους. Κάθε μία επιλογή ταιριασμένη με την ανάλογη φυλή. Για σκυλιά με εξωφρενικό αθλητικό ταμπεραμέντο, όπως είναι ας πούμε τα Μαλινουά, αυτή η επιλογή περιλαμβάνει τα πάντα: άλματα, σλάλομ ανάμεσα σε πασσάλους, περάσματα μέσα από τούνελ, σπριντ και ακαριαίες αλλαγές πορείας. 

«Μα εγώ βγάζω τον σκύλο μου βόλτα δύο ώρες την ημέρα», ακούω ήδη τους δύσπιστους. «Ζω στην εξοχή. Τον αφήνω να τρέχει ελεύθερος. Γυρνάει πίσω εξαντλημένος. Σίγουρα ξοδεύει όση ενέργεια χρειάζεται, σίγουρα θα του αρκεί αυτή η μορφή εκτόνωσης».

Σίγουρα όχι. Τι είπαμε στην αρχή για τις μηχανές; Ε, λοιπόν, οι ομοιότητές τους με έναν βιολογικό οργανισμό σταματάνε κάπου εδώ. Τα σκυλιά (όλα τα ζώα σε κάποιο βαθμό) χρειάζονται δύο μορφές προπόνησης: σωματική και πνευματική. Με το να βάλεις τον σκύλο σου πάνω σε έναν διάδρομο γυμναστικής και αυτή να είναι η μοναδική προπονητική δραστηριότητά του –όπως κάνουν μερικοί ανόητοι και το ποστάρουν με υπερηφάνεια στα σόσιαλ μίντια– θα δουλέψει καλά το μυϊκό του σύστημα, αλλά δεν θα κάνει τίποτα απολύτως για τα πνευματικά ερεθίσματα που χρειάζεται κάθε ζωντανό πλάσμα, όχι μόνο για να συντηρήσει τις νοητικές του λειτουργίες, αλλά και για να τις εμπλουτίσει, με αποτέλεσμα το ζώο να είναι πιο έξυπνο, πιο εφευρετικό, πιο ευτυχισμένο.

Οι γάτες, πολυμήχανες και αυτάρκεις καθώς είναι, το κάνουν συνέχεια από μόνες τους. Πίνοντας καφέ στην αυλή της φίλης μου της Κατερίνας, παρακολουθούσα ένα καλοκαίρι τη γάτα της να μονομαχεί με τη σκιά ενός κλαδιού για σαράντα πέντε μετρημένα λεπτά! Τα σκυλιά από την άλλη χρειάζονται πλάνο, συντροφικότητα και ενθάρρυνση. Άλλωστε, το ξέρουμε αυτό καλά, σκοπός της ζωής τους είναι να ικανοποιούν. Αν φυσικά μιλάμε για ισορροπημένα ευτυχισμένα σκυλιά που ζουν και εξελίσσονται μέσα στην αγέλη, με αρχηγό εσάς. 

Και όχι, δεν είναι απολύτως απαραίτητο να πάρετε μέρος σε οργανωμένο κυνάθλημα, αν μπορείτε να σχεδιάσετε μόνοι σας έναν στίβο και να επινοήσετε μια σειρά από δοκιμασίες για τον σκύλο σας. Το οργανωμένο περιβάλλον, όμως, προσφέρει κάτι επιπλέον που έχετε ανάγκη εσείς (ο σκύλος σας αδιαφορεί παντελώς): ανταγωνισμό, ανθρώπινο ανταγωνισμό. Προτού βιαστείτε να τον απορρίψετε, απλώς σκεφτείτε πόσα αθλήματα έχει επινοήσει ο άνθρωπος για τον εαυτό του και μετά πείτε μου ότι εσείς ειδικά δεν είστε ανταγωνιστικός από τη φύση σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT