Pelagos: Ταξιδεύουμε γευστικά στο Αιγαίο

Pelagos: Ταξιδεύουμε γευστικά στο Αιγαίο

Νέο μενού με νοστιμιές-λάφυρα ενός ερευνητικού ταξιδιού που έκανε ο σεφ Luca Piscazzi σε τρία νησιά του Αιγαίου με μεγάλη γαστρονομική παρακαταθήκη.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει ξαναθαυμάσει αυτή εδώ η σελίδα τη μαγειρική του Luca Piscazzi, προτού λάβει και τη γλυκεία προσεπικύρωση ενός αστεριού από τον οδηγό Michelin. Είχα γράψει, λοιπόν, τότε πως η μαγειρική του στο εστιατόριο Pelagos του Four Seasons στη Βουλιαγμένη είναι παραδειγματική και ζηλευτή. Πως δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός ουσιαστικού διαλόγου σε αυτό που λέμε μεσογειακή, θαλασσινή κουζίνα. Πως αντλεί από την ελληνική γκάμα και αρδεύει εμάς και τη γαστρονομία μας.

Δεν θα άλλαζα λέξη σήμερα. Μάλλον θα προσέθετα στο μαστόρεμα αυτής της μικρής αγιογραφίας, καταγοητευμένος με το νέο του μενού, που όχι απλώς ανταποκρίνεται στο προσδοκώμενο, αλλά και ξαφνιάζει με την εμβάθυνση και την επίρρωση της αρχικής έμπνευσης. Το Pelagos αυτό είναι βαθύ. Θα σας περιγράψω εν συντομία δύο από τα εννιά πιάτα του μενού, για να πάρετε μια ιδέα: Μια μακαρονάδα κρύα, με calamarata, αυτή τη χοντρή, δαχτυλιδένια ιταλική πάστα (σοφά σχεδιασμένη να θυμίζει καλαμάρι κομμένο σε φαρδείς κρίκους) που προορίζεται για να σερβίρεται με αναλόγως κομμένα θαλασσινά. Σερβίρεται με ωμή, ψιλοκομμένη γαρίδα και σάλτσα σπινιάλο! Καλά διαβάσατε. Ο εμβληματικός θαλασσινός μεζές των βουτηχτάδων της Καλύμνου μεταποιείται σε μια λαδένια σάλτσα τρομερής ιωδιούχου έντασης που αρταίνει μοναδικά την πάστα και σε κερδίζει ακαριαία. Τον αθεόφοβο! 

Ένα βενετσιάνικης ομορφιάς μαύρο ριζότο, μαυρισμένο με μελάνι χταποδιού, πάλι από την Κάλυμνο, με δύο λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο φέτες από λαρδί… χταποδιού. Μη με ρωτάτε περισσότερα, το μυαλό μου ακόμα μηρυκάζει τη νοστιμιά αυτού του πιάτου. Ο Luca Piscazzi έχει επιδαψιλεύσει ένα μενού με τέτοιες νοστιμιές-λάφυρα ενός ερευνητικού ταξιδιού που έκανε προσφάτως σε τρία νησιά του Αιγαίου με μεγάλη γαστρονομική παρακαταθήκη: την Κάλυμνο, τη Λέσβο και την Τήνο. Γνώρισε ανθρώπους, παραγωγούς και μαγείρους, δοκίμασε προϊόντα και μαγειρικές και αυτό που παρουσιάζει στο καλοκαιρινό μενού του Pelagos on Tour είναι μια δική του τοιχογραφία συνηθειών και γεύσεων των νησιών. Και ανθρώπων, θα τολμούσα να πω: θυμήθηκα ταξίδια σε σπίτια φίλων, τρυφερά πεσκέσια, θυμήθηκα και τον πατέρα που ’χε πάντα στο ψυγείο αποδοσίδι από Καλύμνιους ψαράδες ένα μπουκάλι σπινιάλο. 

Μια γεύση ακόμα: καρίκι Τήνου (τολμηρά συνδυασμένο με χαβιάρι!), σαρδέλες ελαφρόπαστες από τη Λέσβο με κρύα κερασόσουπα και παγωτό πικραμύγδαλο, ελαιόλαδο και ούζο στα επιδόρπια. Τον αθεόφοβο! Τοποθετεί αυτό που έζησε στον κάθε τόπο ξεχωριστά, μέσα στο πλαίσιο μιας υψηλών προδιαγραφών και φινέτσας κουζίνας κορυφαίου ξενοδοχείου της Αθήνας. Μας ανοίγει με τρόπο ζηλευτό την πόρτα στον γαστρονομικό μας πλούτο, σε εμάς και σε όλους τους foodies της υφηλίου που θα περάσουν από τα τραπέζια του. Χειροκροτώ και καμαρώνω. Και για έναν άλλο λόγο ακόμα: Ως Ιταλός, είναι –επιτρέψτε μου τη λέξη– «φαγητένιος», τον ενδιαφέρει πολύ να περάσουν οι θαμώνες του εστιατορίου καλά. Να ευχαριστηθούν, να νοστιμευθούν. Δεν ξιπάζεται να φτιάξει φαγητά προς άγραν χειροκροτήματος, νοιάζεται τον πελάτη του. Η υψηλή φινέτσα των φαγητών κρύβει πυρήνα στιβαρής νοστιμιάς. Και μια μεσογειακότητα (ιταλικότητα, ελληνικότητα) που σπανίζει στην Αθήνα.

→ Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Λαιμός Βουλιαγμένης, Τ/210-8901190. Τρίτη-Σάββατο από τις 7 μ.μ. Το 9 πιάτων μενού Pelagos on Tour κοστίζει 160 ευρώ/άτομο. Προσφέρεται και wine pairing με ελληνικά κρασιά, με 90 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή