Cosmic Surgery: «Φωτογραφική χειρουργική» στο Athens Photo Festival

Cosmic Surgery: «Φωτογραφική χειρουργική» στο Athens Photo Festival

Μια σειρά από πορτρέτα της φωτογράφου Άλμα Χέιζερ φιλοξενούνται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια.

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΜΑ ΧΕΪΖΕΡ, με καταγωγή από τη Γερμανία και έδρα το Λονδίνο, είναι δυσλεξική. Κάποτε, ενώ προσπαθούσε να πει κάτι για «cosmetic surgery», ξεστόμισε ένα «cosmic surgery». Από αυτό το ευφάνταστο λάθος γεννήθηκε ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που προτείνει τη θεμελιώδη μεταβολή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο. «Δεν μου αρέσει να κάνω τη ζωή μου εύκολη, οπότε για μένα μια φωτογραφία δεν είναι ποτέ απλώς μια φωτογραφία. Αφού ολοκληρώσω τη λήψη και την εκτύπωσή της, προσθέτω πράγματα. Την επιζωγραφίζω, τη διπλώνω με τη μέθοδο οριγκάμι και έπειτα τη φωτογραφίζω ξανά και ξανά». Για τη σειρά πορτρέτων Cosmic Surgery χρησιμοποίησε πρώτα το δικό της πρόσωπο. Το κάλυψε με χάρτινα λουλούδια, τα οποία στη συνέχεια πρόσθεσε στη φωτογραφία με την τεχνική του κολάζ. Η ιδέα λειτούργησε περίφημα και έτσι την ακολούθησε και στις υπόλοιπες αναδιπλούμενες τρισδιάστατες προσωπογραφίες. Η βραβευμένη αυτή φωτογραφική ενότητα παρουσιάζεται στην κεντρική έκθεση της 35ης διοργάνωσης του Athens Photo Festival και συνοδεύεται από ένα μυθοπλαστικό κείμενο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Πιρς Μπιζόνι, που παρουσιάζει το Cosmic Surgery ως μια ρηξικέλευθη ιατρική διαδικασία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους –σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον– να παρέμβουν καταλυτικά στην εικόνα τους. Τρομακτικό;

INFΟ
Έως 24/07, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, benaki.org, photofestival.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή