8 ελληνικές μπίρες που θα σας ξεδιψάσουν φέτος το καλοκαίρι

8 ελληνικές μπίρες που θα σας ξεδιψάσουν φέτος το καλοκαίρι

Μικροζυθοποιοί από όλη την Ελλάδα και gypsy brewers προτείνουν μπίρες με αρώματα, έντονο αφρισμό και πρωτότυπη παρασκευή για την πιο ζεστή περίοδο του χρόνου.

6' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους περισσότερους μικροζυθοποιούς, η μπίρα ήταν ένα χόμπι που τους πρόσφερε μεγάλη απόλαυση. Έτσι, με πολύ κέφι αποφάσισαν να το κάνουν επάγγελμα, μοιράζοντας την απόλαυση μιας παγωμένης νόστιμης μπίρας και με τους καταναλωτές. Παρακολουθούν στενά την craft σκηνή των οικοζυθοποιών σε Ευρώπη και Αμερική, και έτσι η ελληνική συντεχνία δεν έχει πολλά να ζηλέψει από την παγκόσμια αγορά. Με ευρηματικούς τρόπους ξεπερνούν τις δυσκολίες που θέτει η κάπως άκαμπτη ελληνική νομοθεσία στα προϊόντα τους. Για το καλοκαίρι οι τάσεις επιβάλλουν μπίρες σε κουτάκι, το οποίο για χρόνια είχε απαξιωθεί ως ένας περιέκτης για «φτηνές» μπίρες. Το αλουμίνιο σε σχέση με το γυαλί αφήνει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, ενώ προστατεύει το προϊόν από το light struck (αλλοίωση από τον ήλιο). Τάση είναι και οι sour αle, οι ξινές -συνήθως φρουτένιες- μπίρες, που είναι αρκετά ξεδιψαστικές. Νέες καινοτόμες μπίρες βρίσκουμε και στην κατηγορία των ΙPA, το είδος που έχει ταυτιστεί με τη μικροζυθοποιία παγκοσμίως. Διαλέξτε κατά βούληση. Ν.Δ.

☛ Alea Brewing Co: Στην υγειά της συνεργασίας

Η εναλλακτική ζυθοποιία της Μεταμόρφωσης που αγαπά την κοινότητα των μικροζυθοποιών και τις συνεργασίες μεταξύ τους στηρίζει ενθέρμως τις μπίρες σε κουτάκι, τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους όσο και για πρακτικούς. Ήταν οι πρώτοι που λάνσαραν στην Ελλάδα ποιοτική craft μπίρα σε αλουμινένιο κουτάκι τον Ιούλιο του 2019. Η πλέον κλασική τους, η Chloe, που παράγουν από κοινού με τους Strange Brew, είναι μια απίθανη καλοκαιρινή lager. Φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο των lager μπιρών, που τις θέλει να περιμένουν για περίπου έξι εβδομάδες μέχρι να… μαλακώσουν γευστικά, να στρογγυλέψουν. Έχει υπέροχο άρωμα και πλούσιο σώμα και ταιριάζει με μια πληθώρα εδεσμάτων, από τηγανητές πατάτες μέχρι θαλασσινά στο τηγάνι ή και ελαφριά κοκκινιστά. Σύντομα περιμένουμε το νέο τους προϊόν, μια ετικέτα που φτιάχνουν μαζί με τους Sourmena Brew και τους Mustaki Nomad Brewing. Πρόκειται για μια American Pale Ale, με τροπικό προφίλ, φρουτένιο και 5,6% αλκοόλ, ιδανική για τις πιο ζεστές μέρες. Τον Ιούλιο αναμένεται και η επετειακή session, κατηγορίας New England IPA, με πολλά ανθικά αρώματα και πλούσιο σώμα. Ν.Δ.
→ aleabrewingco.gr

8 ελληνικές μπίρες που θα σας ξεδιψάσουν φέτος το καλοκαίρι-1

☛ ΚΥΚΑΟ: Πατρινοί πάσης Ελλάδος 

Περισσότερες από 80 (!) ετικέτες μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν στο portfolio τους οι ζυθοποιοί της ΚΥΚΑΩ. Οι υπέροχες συσκευασίες τους τραβάνε την προσοχή ακόμα και των πιο αμύητων στις μπίρες, ενώ οι μυημένοι και γνώστες λατρεύουν τα απρόσμενα γευστικά χαρακτηριστικά τους. Οι τελευταίες «βρασιές» τους, όπως λένε στη γλώσσα των ζυθοποιών, περιλαμβάνουν πολλά στιλ που για πρώτη φορά μπαίνουν σε αλουμινένια συσκευασία (κουτάκι), όπως οι West Coat IPA, East Coast IPA και New England IPA. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί μια πεντανόστιμη μπίρα με φρουτένιο χαρακτήρα και άκρως καλοκαιρινή γεύση, με σμέουρα και ρόδια, η Raspberry & Pomegranate Berliner Weisse, πλούσια, θολή και έξτρα απολαυστική. Σε φιάλη βρήκαμε μια Mexican Imperial Stout, που έχει παλαιώσει σε βαρέλι, με έντονη γεύση από κακάο και σοκολάτα, όχι τόσο καλοκαιρινή αλλά εξαιρετικά νόστιμη. N.Δ. 
→ kykao.gr

☛ Strange Brew: Οι νομάδες του Κουκακίου 

Η ομάδα των τριών gipsy brewers, που δημιούργησαν το πρώτο taproom της Αθήνας στο Κουκάκι, προτείνει ελαφριές και φρουτένιες μπίρες. Η μπίρα Bliss, που βγαίνει κάθε Μάιο με τους καλύτερους λυκίσκους που βρίσκουν οι παραγωγοί της στη διεθνή αγορά, είναι η πρώτη μας επιλογή. Είναι Double IPA, με 8,5% αλκοόλ. Αυτό σημαίνει πως έχει περισσότερο σώμα και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, χάρη στη διπλάσια ποσότητα λυκίσκου που περιλαμβάνει. Δεν είναι καθόλου πικρή, έχει γεύση και αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, όπως πεπόνι και ροδάκινα, και ενώ πίνεται ευχάριστα σκέτη, συνοδεύει τέλεια πίτσα ή κάποιο πικάντικο κρεατικό. Όσο για την Uncle Jams Sour IPA, είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο αγαπημένων στιλ των ζυθοποιών, των ξινών (sour ale) και των IPA. Έχει 7,5% αλκοόλ, και στη γεύση είναι απόλυτα φρουτένια και δροσερή. Ανήκει στις πειραματικές τους μπίρες, οπότε η παραγωγή της είναι περιορισμένη. Θα τη βάζαμε δίπλα σε λιπαρά φαγητά ή σε πιάτα της ασιατικής κουζίνας. N.Δ. 
→ Φαλήρου 86, Κουκάκι, Τ/ 210-92.32.146, strangebrew.gr

8 ελληνικές μπίρες που θα σας ξεδιψάσουν φέτος το καλοκαίρι-2

☛ Σόλo: Το craft στα κρητικά 

Η κρητική ζυθοποιία με τις φρέσκες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες μπίρες λάνσαρε πρόσφατα την Grapy, εμφιαλωμένη σε μπουκάλι σαμπάνιας 750 ml. Φτιάχνεται με αγουρίδα και αποτελεί μια πιο premium πρόταση στην κατηγορία των ξινών μπιρών, περιορισμένης παραγωγής. Για την παρατεταμένη καλοκαιρινή περίοδο της Ελλάδας προτείνουν την Αμερικάνα, μια Pale Ale, φτιαγμένη με έξτρα φρέσκο λυκίσκο. Έχει πικάντικες νότες από πεύκο και φρούτα, και γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στην επιθυμητή πικράδα και τη δροσερή επίγευση, με 6% αλκοόλ. Ταιριάζει ιδανικά με κρέας στο μπάρμπεκιου αλλά και πλούσια ζυμαρικά. Η Χωριάτικη της κλασικής τους σειράς είναι μια μπίρα Saison με 6,5% αλκοόλ, βέλγικου στιλ, που έχει αρώματα από προζύμι μαζί με τροπικά φρούτα και γλύκα από λεμονανθό. Θα ταίριαζε με ψητό κρέας, ίσως με λεμονάτο κοτόπουλο αλλά και με μια αφράτη τυρόπιτα. Ν.Δ. 
→ solobeer.gr

8 ελληνικές μπίρες που θα σας ξεδιψάσουν φέτος το καλοκαίρι-3

☛ Αναστασίου: Η εποχή του θερισμού στο Χαλάνδρι

Η μίνι μικροζυθοποιία της Αθήνας βρίσκεται στο Χαλάνδρι και γιορτάζει το καλοκαίρι με μπόλικες φρέσκες συνταγές. «Η μπίρα έχει εποχές. Τον χειμώνα θα πιεις σκούρες, πιο δυνατές. Το καλοκαίρι ελαφριές και ευχάριστες», λέει ο Φώτης Αναστασίου, που αυτή τη σεζόν μάς κερνάει, μεταξύ άλλων, τον Θεριστή, μια αρωματική session IPA με χαμηλό αλκοόλ, που πίνεται σαν αναψυκτικό, και τη Βαλλονία, εκδοχή της κλασικής βέλγικης saison με προσθήκη τριμμένου ροζ και μαύρου πιπεριού αλλά και φρέσκου χυμού λεμονιού. Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν στα πλάνα τους να εμφιαλώσουν μια ξινή μπίρα (sour ale) με ροδάκινο, ενώ στις αρχές Ιουλίου θα δοκιμάσουμε την ολοκαίνουργια Pilsner που έχουν στα σκαριά. «Βγαίνουν συνέχεια νέα στιλ που πατάνε σε παραδοσιακές συνταγές. Τελευταία κάνει θραύση η πολύ καλοκαιρινή New Zealand Pilsner. Έχει τη βάση μιας Pilsner, αλλά χρησιμοποιεί λυκίσκους από τη Νέα Ζηλανδία, που έχει κάποιες ιδιαίτερα αρωματικές ποικιλίες. Το αποτέλεσμα είναι μια μπίρα με ξεχωριστή φρεσκάδα» λέει ο Αναστασίου. Γ.Π. 
→ Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, Τ/ 6940-864443

8 ελληνικές μπίρες που θα σας ξεδιψάσουν φέτος το καλοκαίρι-4

☛ Mikònu: Κάποιος έβαλε φραγκόσυκο στην μπίρα μου

Οι περισσότερες μπίρες της Μικροζυθοποιίας Μυκόνου (πλην λίγων εξαιρέσεων, όπως οι παλαιωμένες) είναι φτιαγμένες για το καλοκαίρι. Όπως όλες οι μικροζυθοποιίες απευθύνονται στο «χωριό» τους, έτσι και οι δικές τους μπίρες γίνονται με γνώμονα τη θερινή σεζόν στο νησί. «Υπάρχει και η Μύκονος της ταβέρνας, του μπαρ, του αράγματος στην παραλία», λέει ο ζυθοποιός Άγγελος Φερού. Γι’ αυτό το διαφορετικό μυκονιάτικο καλοκαίρι η Mikònu κυκλοφορεί μια αναζωογονητική Pale Ale με γεύση από φρέσκα, ντόπια φραγκόσυκα. Τον περσινό Αύγουστο, η ομάδα έψαξε σχεδόν κάθε κήπο και χωράφι του νησιού και μάζεψε τα αγκαθωτά φρούτα στύβοντας και καταψύχοντας τον χυμό, έτσι ώστε φέτος το καλοκαίρι να μπορούμε από νωρίς να τσουγκρίσουμε με Fragos’ko. Δοκιμάστε και την Bohemian, μια φρουτώδη παραλλαγή της Pilsner Βοημίας με γενναίες δόσεις φρέσκου, αμερικανικού λυκίσκου. Γ.Π. 
→ mikonu.gr 

☛ Blame the Sun: Αθηναϊκός εξωτισμός

Σανίδες του σερφ, λουλουδάτα πουκάμισα και tiki αισθητική, στο Blame the Sun, ένα από τα πρώτα taprooms που άνοιξαν στην Αθήνα, έχει πάντα καλοκαίρι. Εκεί βρίσκουμε craft μπίρες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τις ομώνυμες craft μπίρες του ιδιοκτήτη Δημήτρη Λαδόπουλου, που τραβάνε την προσοχή με τις ωραίες ετικέτες τους. Η Beach Bum, διαχρονικά καλοκαιρινή και αγαπημένη μας, μοσχοβολάει τροπικά φρούτα. Πρόκειται για μια Pale Ale αλά κοκτέιλ Moscow mule με τζίντζερ και λάιμ. «Χρησιμοποιούμε τεχνικές των κοκτέιλ στην μπίρα», λέει ο Λαδόπουλος, που προτείνει, αν θέλουμε, να συνδυάσουμε την Beach Bum με σεβίτσε, σούσι, ταϊλανδέζικο ή άλλες ασιατικές συνταγές με πικάντικα στοιχεία. Τροπικούς προορισμούς γευόμαστε και στην Puppenhaus, μια γερμανική με αρώματα ψωμιού και λεμονόχορτου, ενώ από μέρα σε μέρα θα δοκιμάσουμε και τη La Felicita, μια ολοκαίνουργια Italian Pilsner με βοτανικό χαρακτήρα. Γ.Π.
→ Βεΐκου 60, Κουκάκι, Τ/210-9213523, blamethesunbrewing.com 

8 ελληνικές μπίρες που θα σας ξεδιψάσουν φέτος το καλοκαίρι-5

8 ελληνικές μπίρες που θα σας ξεδιψάσουν φέτος το καλοκαίρι-6
©ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

☛ Paragon Brewery: Καλοκαίρι στη Falifornia

Φάληρο ή Καλιφόρνια; Κάπου ανάμεσα στα δύο, οι ζυθοποιοί της Paragon ετοίμασαν για τις ζεστές μέρες τη Falifornia. Πρόκειται για μια American Pale ale 5% με μεγάλη ποσότητα αμερικανικών λυκίσκων, που δίνουν γεύση και αρώματα πορτοκαλιού και καρύδας. Αν δεν την πιείτε σκέτη, θα την ταιριάξετε με ελαφριά πιάτα, όπως σαλάτες, μύδια, ψάρια στον ατμό, ακόμη και επιδόρπια. Παγωμένο μας περιμένει στην Paragon και ένα φρέσκο batch της Riviera Helles Lager 3,9%. Καθαρή και τραγανή, είναι μια δροσιστική μπίρα με ουσία που συνδυάζει ελαφράδα με γεμάτο, αφράτο σώμα. Γ.Π.
→ Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, T/ 6981-947030

* Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό. Οι επιλογές των προϊόντων είναι των συντακτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή