Εσπεριδοειδή, κάρδαμο και βότανα, αρώματα καλοκαιριού σε ένα μπουκάλι

Εσπεριδοειδή, κάρδαμο και βότανα, αρώματα καλοκαιριού σε ένα μπουκάλι

Ένα αφρώδες κρασί ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Θόδωρος Λέλεκας δεν είναι μόνο ο παλαιότερος συνεργάτης μου στον Οινοχόο −δεκαέξι χρόνια δεν τα λες και λίγα−, αλλά και ένας εκλεκτός φίλος που χαίρομαι να μοιράζομαι μαζί του στιγμές χαλάρωσης. Χάρηκα λοιπόν πολύ όταν, πριν από λίγες μέρες, ο αγαπημένος Ted του κρασιού βρήκε χρόνο ανάμεσα στα συνεχή του ταξίδια να έρθει μέχρι το κτήμα στην Εύβοια να τα πούμε. «Βάλ’ το στο ψυγείο», μου είπε δίνοντάς μου μια φιάλη αφρώδους κρασιού. Στο ερωτηματικό μου βλέμμα απάντησε: «Στον κήπο δεν θα καθίσουμε; Έφερα λοιπόν το καταλληλότερο ποτό για έναν ολάνθιστο καλοκαιρινό κήπο.

Ολοκαίνουργιο, φρέσκο, ultra-premium, επώνυμο: Chandon Garden Spritz από τον Όμιλο Moët Hennessy, το long drink που γίνεται ανάρπαστο στις αγορές του κόσμου». Ένα χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό μου. Είναι γνωστή η λατρεία μου για τα αφρώδη και ο Θόδωρος φυσικά τη γνωρίζει. Καθίσαμε κάτω από τη σκιά της μεγάλης μουριάς και, μέχρι να συνέλθει από τη διαδρομή το κρασί, ο Θοδωρής μού είπε την ιστορία του.

«Το Chandon Garden Spritz είναι το πρώτο spritz έτοιμο να παγώσει και να σερβιριστεί από το μπουκάλι χωρίς καμία άλλη προσθήκη. Η βάση του είναι το βραβευμένο ως το καλύτερο αφρώδες της Αργεντινής για το 2020, οινοποιημένο με την αργής ζύμωσης μέθοδο Charmat, από το οινοποιείο Chandon στην Αργεντινή. Στη συνέχεια προστίθεται ένα εκλεκτό λικέρ φτιαγμένο από φλούδες πορτοκαλιού Βαλένσια, οι οποίες χρησιμοποιούνται φρέσκες, ψημένες ή μετά από εκχύλιση σε αλκοόλ. Βότανα και μπαχαρικά διαλεγμένα από τα καλύτερα terroir του κόσμου −από την Ινδία έως τη Βραζιλία και τη Μαδαγασκάρη−, κάρδαμο, χαμομήλι, μαύρο πιπέρι και πολλά άλλα εκχυλίζονται χωριστά το καθένα σε αλκοόλ που προέρχεται από σταφύλια και στο τέλος χαρμανιάζονται, ώστε να πετύχουν το τέλειο αποτέλεσμα». Σηκώνομαι να φέρω το ποτό από το ψυγείο· ανυπομονώ να το δοκιμάσω. «Σε ποτήρια Βουργουνδίας», επισημαίνει ο Θόδωρος. Έτοιμα λοιπόν τα μεγάλα balloon με λίγα παγάκια και ένα κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο από το παρτέρι με τα μυρωδικά. Ιδανικά θέλει και μία φέτα αποξηραμένο πορτοκάλι, αλλά δεν είχαμε.

«Βγάλε αυτό το ωραίο τσένταρ», λέει ο Θόδωρος κοιτάζοντας μέσα στο ψυγείο και συμπληρώνω στον δίσκο φετούλες αποξηραμένου ανανά μέσα σε χυμό φραγκοστάφυλου, αμύγδαλα και κάσιους ψημένα ανάλατα.

Μυρίζω: φρουτώδες και ανθικό, με τα μπαχαρικά πρώτο βιολί και τα εσπεριδοειδή να ακολουθούν παρέα με τα βότανα. Πρώτη γουλιά: οξύτητα που ισορροπεί τη γλυκύτητα (έτσι κι αλλιώς, το Chandon Garden Spritz περιέχει 50% λιγότερη ζάχαρη από τα αντίστοιχα ποτά της κατηγορίας του), φρεσκάδα και μια ωραία πικρή επίγευση που σε προκαλεί για την επόμενη γουλιά.

Με 11,5% αλκοόλ, είναι ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας και τα 18 ευρώ το κάνουν ένα απολύτως value for money ποτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή