Βαλίτσα, καφές, φύγαμε: Τα απαραίτητα εξαρτήματα για να απολαμβάνετε τον τέλειο καφέ ακόμα και στις διακοπές

Βαλίτσα, καφές, φύγαμε: Τα απαραίτητα εξαρτήματα για να απολαμβάνετε τον τέλειο καφέ ακόμα και στις διακοπές

Αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς καφέ στις διακοπές και θέλετε να αποφύγετε το αδιέξοδο του «καραβίσιου», το «Κ» ετοίμασε μια λίστα με τα απαραίτητα εξαρτήματα που θα δώσουν λύσεις στο ταξίδι σας.

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκείνη την ερημική παραλία στα νότια των Χανίων, έπειτα από μια βουτιά στις βάθρες της Σαμοθράκης, μεσοπέλαγα πάνω στο ιστιοπλοϊκό κάπου στα Δωδεκάνησα, φτάνοντας στην κοιλάδα της Δρακόλιμνης Τύμφης: όπου κι αν βρεθούμε φέτος, φτιάχνουμε καφέ όπως μας αρέσει, χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές και gadgets. Έτσι, δεν αποχωριζόμαστε την αγία τελετουργία, τη διαδικασία παρασκευής, που σηματοδοτεί την έναρξη της μέρας και την οποία κάποιοι απολαμβάνουμε όσο και τον ίδιο τον καφέ. Ακόμα, με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τη χρήση των αναλώσιμων συσκευασιών, αλλά και τα πλαστικά και χάρτινα ποτηράκια μιας χρήσης, που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.   

Βαλίτσα, καφές, φύγαμε: Τα απαραίτητα εξαρτήματα για να απολαμβάνετε τον τέλειο καφέ ακόμα και στις διακοπές-1

→ Πάντα μαζί μας 

Ο κρύος καφές είναι τάση αλλά και ανάγκη για τις πιο ζεστές μέρες. Με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη και διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει τους έξι μήνες, ο cold brew που παράγεται με τη μέθοδο αργής εκχύλισης εμφιαλώνεται και αποτελεί ένα ποιοτικό ready to drink προϊόν, όπου κι αν βρεθούμε. Τα coffee shops Roosters (Βριλήσσια, Περιστέρι, theroosters.gr) έχουν συσκευάσει σε κουτάκι, σε γυάλινη φιάλη αλλά και σε ασκό διαφόρων μεγεθών το δικό τους χαρμάνι από Βραζιλία και Κόστα Ρίκα, και έναν ακόμα μοναδικής προέλευσης από την Κένυα. To Lot 51 (Ιλίσια, lot51.gr) διαθέτει επίσης έναν νόστιμο cold brew από καφέ μοναδικής προέλευσης, σε 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία. Η Taf (cafetaf.gr) φτιάχνει τον καινοτόμο Iced Brew, ο οποίος δεν θερμαίνεται σε κανένα στάδιο της παρασκευής του και διατηρεί τα λεπτά αρώματα των αιθιοπικών κόκκων της φάρμας Hariti, από όπου προέρχονται. Το ρόφημα παστεριώνεται και εμφιαλώνεται κι έτσι διατηρείται για μήνες πριν από το άνοιγμα. Στοκάρουμε για να μην ξεμείνουμε ποτέ. 

→ Ιταλική υπεροχή, διαχρονικά 

Η γνωστότερη οικιακή καφετιέρα, που υπάρχει σε όλα τα ιταλικά και πιθανότατα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αν και παραγκωνισμένη στην εποχή του speciality, αποτελεί το τέλειο σκεύος για καφέ στις διακοπές. Πακετάρεται εύκολα και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα γκαζάκι ή άλλη εστία για να θερμανθεί το νερό. Η μόκα, όπως λέγεται, φτιάχνει espresso. Με ένα μίξερ χειρός (χτυπητήρι καφέ), που λειτουργεί με μπαταρία, και λίγο πάγο μπορούμε να έχουμε έναν υπέροχο freddo espresso. 
☛ Από 22 ευρώ, σε καταστήματα οικιακών ειδών, σε καφεκοπτεία και σε ηλεκτρονικά καταστήματα. 

Βαλίτσα, καφές, φύγαμε: Τα απαραίτητα εξαρτήματα για να απολαμβάνετε τον τέλειο καφέ ακόμα και στις διακοπές-2

→ 1.000 καφέδες 

Ένα «μαγικό» φίλτρο εύκολο στη χρήση, φιλικό προς το περιβάλλον, 100% ανακυκλώσιμο, χωρίς αρώματα που επηρεάζουν τη γεύση του ροφήματος. Αυτό είναι το Precise Brew, ελληνικής κατασκευής, σχεδιασμένο και πατενταρισμένο από τον Φώτη Λέφα, που εργάζεται για πολλές δεκαετίες στον χώρο του καφέ. Το φίλτρο, από ανθεκτικό υλικό, είναι τελευταίας τεχνολογίας, κόβεται με laser σε διάφορα σχήματα, για όλες τις μηχανές και συσκευές καφέ – ηλεκτρικές και μη. Είναι επαναχρησιμοποιούμενο μέχρι για 1.000 χρήσεις και ο δημιουργός του εγγυάται υψηλή ποιότητα εκχύλισης μέχρι λίγο πριν από την πλήρωση της ζωής του. Το φίλτρο για cold brew μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε ευρύχωρο σκεύος, ακόμα και σε απλό γυάλινο βαζάκι. Βάζετε φρεσκοαλεσμένο καφέ στο φίλτρο και απογεμίζετε με κρύο νερό σε αναλογία 1/10. Με 30 γρ. καφέ και 300 ml παγωμένο νερό και αναμονή περίπου 2½-3 ώρες στο ψυγείο, έχετε δύο κούπες καφέ. Βάλτε το ρόφημα σε θερμός για την παραλία. 
☛ Aπό 18 ευρώ για V60 και 40 ευρώ για cold brew, διαθέσιμο στο coffeelovers.gr

Βαλίτσα, καφές, φύγαμε: Τα απαραίτητα εξαρτήματα για να απολαμβάνετε τον τέλειο καφέ ακόμα και στις διακοπές-3

→ Η δύναμη στα χέρια σας 

Μια ιδανική συσκευή για backpackers και ταξιδιώτες που θέλουν καλό καφέ, αλλά και να εξοικονομούν χώρο στις αποσκευές. Η χρήση της αερόπρεσας απαιτεί σχετική μυϊκή δύναμη, να πιέσετε δυνατά και σταθερά μέχρι το διάλυμα να αρχίσει να στάζει στην κούπα. Ίσως χρειαστούν μερικές δοκιμές, αλλά, μόλις εξοικειωθείτε με τη μέθοδο, θα ενθουσιαστείτε με την πρακτικότητα της συσκευής Aeropress to Go, της εξελιγμένης «απογόνου» μιας ήδη επιτυχημένης καφεδομηχανής. Όλα τα εξαρτήματα που χρειάζεστε (κουτάλι, αναδιπλούμενος αναδευτήρας, θήκη για φίλτρα) βρίσκονται μέσα στο σιλικονένιο δοχείο – που έχει διττό ρόλο: καφετιέρα αλλά και κούπα. Η αερόπρεσα φτιάχνει δύο ειδών καφέ, φίλτρου ή americano, ανάλογα με τον βαθμό άλεσης των κόκκων. Χρειάζεστε μόνο ζεστό νερό. 
☛ Από 37 ευρώ, σε ηλεκτρονικά καταστήματα.
Ενδεικτικά: brewspecialists.gr, kudu.gr, coffeeisland.gr
Ενδεικτικά: kafekopteialoumidi.gr, cookshop.gr, kudu.gr

Βαλίτσα, καφές, φύγαμε: Τα απαραίτητα εξαρτήματα για να απολαμβάνετε τον τέλειο καφέ ακόμα και στις διακοπές-4

→ Στη δίνη του νερού 

Η μέθοδος pour over είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και αξιόπιστες στην παρασκευή καφέ φίλτρου. O χρήστης ρίχνει ζεστό νερό πάνω από αλεσμένο καφέ, κάνοντας κυκλικές κινήσεις, μέχρι ο καφές να αρχίσει να στάζει στο φλιτζάνι ή σε θερμός. Για την παρασκευή απαιτείται μια κωνική συσκευή, το dripper, που λειτουργεί με χάρτινο φίλτρο, όπως οι καφετιέρες. Ο ρυθμός ρίψης του νερού, η θερμοκρασία του αλλά και ο βαθμός άλεσης του καφέ είναι σημαντικοί συντελεστές για το γευστικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι. Το πλαστικό V60 της Hario, των ειδικών σε gadget καφέ, είναι μια ελαφριά συσκευή που διατίθεται και σε kit μαζί με την κανάτα, δοσομετρητή και χάρτινα φίλτρα (από 16,80 ευρώ, στα καφεκοπτεία Coffee Island). To GEΜ είναι ένα πολυτελές dripper σχεδιασμένο εργονομικά από τον διεθνή coffee ambassador Στέφανο Δωματιώτη, φτιαγμένο από υψηλής ποιότητας πορσελάνη, η οποία βοηθάει στη διατήρηση της θερμότητας κατά την παρασκευή (από 38 ευρώ, createathens.gr/, kudu.gr). Με τα dripper μπορείτε να φτιάξετε 1-3 φλιτζάνια καφέ τη φορά. 

→ Mε το πάτημα ενός κουμπιού 

Espresso παντού; Ναι. Οι νέες φορητές εσπρεσιέρες είναι εύχρηστες, έχουν μικρό βάρος, δεν χρειάζονται παροχή ρεύματος και πλέον πωλούνται σε φιλικές τιμές. Λειτουργούν με κάψουλες, αλουμινίου ή χάρτινες, ή έχουν δοχείο για αλεσμένο καφέ, αφήνοντας την επιλογή του brand σε εσάς. Με βάρος που δεν ξεπερνά τα 400 γρ., η Wacaco Minipresso λειτουργεί με ζεστό νερό και μια αντλία-έμβολο, με το οποίο ο χρήστης δημιουργεί πίεση που προσομοιάζει σε αυτήν της ηλεκτρικής μηχανής. Φτάνει τα 8 bar πίεσης, που αποδίδουν ένα νόστιμο εσπρεσάκι με πλούσιο σώμα, όπου κι αν βρίσκεστε. 
 ☛ Στα 56,80 ευρώ, σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

☛ μην ξεχνάτε!

• Ένα καλό ρόφημα φτιάχνεται με φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ που, ιδανικά, αλέθεται λίγα λεπτά πριν από τη χρήση. Αν δεν διαθέτετε μύλο χειρός, καλό θα ήταν πριν από το ταξίδι να προμηθευτείτε φρέσκο καφέ και να τον αλέσετε. Μην επενδύσετε σε πανάκριβους κόκκους. Ζητήστε όμως τον φρεσκότερο. 
• Καθαρίστε με επιμέλεια τις συσκευές σας. Ο καφές περιέχει έλαια, υπολείμματα των οποίων μένουν στα τοιχώματα των συσκευών. Η βαριά μυρωδιά τους συνήθως καταλήγει στο φλιτζάνι μας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή